27 oktober 2008

Rodil se je Nadzornik, micro-ATX računalnik

Doma mi je ostajalo nekaj komponent (rami, trdi disk...), zato sem se odločil, da sestavim še eno ločeno mašino. Trenutno bo služila za potrebe video nadzora, v prihodnje pa še za kaj drugega. Iz Nemčije sem naročil ohišje za mATX plošče oz. za barebone računalnike. Pri nas se kaj podobnega niti ne dobi, sploh za tak denar, 40 €. No, procesor, ploščo in napajalnik sem naročil kar pri nas. Odločil sem se za ASRock mATX Wolfdale 1333-D667 R2.0 z Intelovim čipovjem, LC Power 420 W napajalnik z 12 cm ventilatorjem za minimalen šum ter za rabljen Intel Celeronček D 3,05 GHz.

Ohišje ima pladenj za matično ploščo na vodilih.Ko odstraniš sprednjo masko in stranice ostane samo tako ogrodje.


Na desni strani (če gledamo od spredaj nazaj) je prostora za dva 3.5" trda diska v pokončni postavitvi. Tu je svoje mesto našel Maxtor 40 GB IDE Slim, ki je prej ležal v omari. Drugače ima prostora še za 2x 5.25" enoti ter za eno zunanjo 3.5" enoto (ubogi disketnik). Spodaj levo je prostora za en 8 cm ventilator.Najboljše pri ohišju je to, da sprejme standardni ATX napajalnik. V mojem primeru LC-Power 420 W.


Zadnja plat ohišja. Levo od napajalnika je prostor za dodaten 12 cm ventilator, ki pa ga nisem dal, ker ni nobene potrebe po dodatnem zrakomlatu.Končana zadeva.


Power up !LCD na maski kaže temperaturo notranjega senzorja, ki ga lahko po želji nekam priflikamo s kapton trakom. Tu so še vhodi 2x USB, Firewire, zvok in mic. Pa še ročaj za lažje prekladanje kište.


Zajemna DVR kartica. Obnese se dobro, le priložen program bi lahko bil boljši, a kaj ko bi dal samo za dober program trikrat toliko ali pa še več kot sem sedaj dal za vse skupaj. Razmišljam tudi o vstavitvi PCIe Wlan kartice, da bi odpadlo napeljevanje mrežnega kabla.


3 komentarjev: