08 december 2008

Garmin nüvi 770 - GPS enota

Garmin Nuvi 770 - cestna navigacija v avtomobilu. Imel sem že Garmin XT na Nokiji N80 in na SE p990i. A na nobenem od omenjenih telefonom ni navigacija delovala povsem brezhibno, zato sem si omislil konkretnejšo zadevo, Garmin nuvi 770. Velik in širok zaslon občutljiv na dotik, FM oddajnik, Bluetooth povezava in še nekaj drugih bonbončkov. Prvi vtis je odličen. Je odziven, hitro se poveže s sateliti, 3 GB notranjega spomina, tako da še dodatne SD kartice ne potrebujem. V kombinaciji z novimi SLO zemljevidi AdriaRoute 2.20 je po mojem mnenju to to.

Po posodobitvi software-a na verzijo 4.20 potrebuje naprava za zagon 15 s. Drugače je princip nalaganja zemljevidov, POI točk in vsega ostalega enak kot na pametnih telefonih z Garminom XT.

LCD je zelo svetel, trenutno je nastavljen na 70% jakosti, in že pri tej vrednosti se z njega odlično bere tudi na prostem ob sončnem vremenu.


Standarden Garminov vmesnik.


Različice programske opreme.



Od spredaj...


In od zadaj. Spodaj desno je priklop za zunanjo anteno, vendar kot sem že omenil niti ni potrebe po njej, saj naprava relativno hitro najde satelite. Tudi moč signala satelitov v avtu na sprednjih sedežih je 3-4 črtice od petih, ko je jasen dan.


Spodaj se nahaja standarden mini USB priklop ter Garminov konektor.


Na levi strani imamo SD razširitveno mesto ter 3.5 mm mikrofonski priklop. Mimogrede, ta 3.5 mm priklop je fantastična zadeva. Nanj priklopimo AUX vhod iz avtoradija in imamo navigacijo ter prostoročno telefoniranje kar preko avto zvočnikov in to brez šumov in drugih motenj, do katerih prihaja pri FM oddajanju z naprave na avtoradio.


Opozorilo, ki ga je vredno upoštevati.

Vgrajeni FM oddajnik je, kot pri vseh podobnih napravah, malo prešvoh, prešibak. Če res ne najdemo popolnoma prazne frekvence (kar verjemite sploh ni lahko oz. niti ne obstaja več) je v ozadju vedno prisotno nekaj šuma, a pogojno je tudi ta funkcija uporabna. Bluetooth dela odlično, zelo pride prav sprejemanje oz. zavračanje klicev in na sploh samo telefoniranje preko vmesnika naprave in preko touch screena. Tako imamo telefon lahko nekje na varnem v žepu ali kje v predalu. Vgrajen zvočnik je dovolj glasen, malo šibkosti pokaže le ob prostoročnem telefoniranju, kjer mu zmanjkuje sape in kvalitete. Vendar kot sem že omenil vse težave FM odajnika in vgrajenega zvočnika rešimo s priklopom naprave na AUX vhod avtoradija.

UPDATED: S pomočjo tujega foruma iz GPS podzemlja sem ugotovil, kako povečati moč FM oddajnika. Za začetek je potrebno vklopiti FM oddajnik. Nato gremo nazaj na začetni meni, tam za približno 10 sekund držimo prst na indikatorju napolnjenosti baterije. Tako pridemo do "skritega" menija z nastavitvami in testi. Tam gremo naprej do spodnjega menija.


Tu imamo sedaj vse nastavitve FM oddajnika. Kot prvo obkljukajmo High Pwr ter nastavimo FM Power na 115 dB. Ostalo provajte po želji. Vsekakor se po vklopu teh dveh funkcij FM oddajnik obnaša bolje in bi tako moral delovati že privzeto. Kolikor sem opazil, je potrebno po izklopu FM oddajnika v standardnem meniju ponoviti celoten postopek, da imamo spet večjo moč. Če pa je FM oddajnik vedno prižgan ostane nastavitev shranjena.

0 komentarjev: