12 januar 2009

Sprehod skozi Windows 7 Beta - foto

Po preobremenitvi Microsoftovih strežnikov sem končno prišel do svoje kopije Windows 7 Beta 1 in ključa, ki velja do 1 Avgusta 09. Sicer pa so se ISO datoteke že prej pojavile na vseh travnikih in poljanah, a sem hotel vsaj nekaj dobiti zastonj od Microsoftovcev, pa tudi če samo za kratek čas. Odločil sem se objaviti nekaj fotografij. Sicer je vizualna podoba Windows 7 Beta 1 skoraj v celoti enaka Windows Visti in kakih hudih razlik pri tem ni. Potrebno je še upoštevati, da sem imel izklopljen Aero vmesnik, vendar kolikor sem prebral in videl drugje se tudi ta ne razlikuje bistveno od Vistinega.


Začetni "pozdravni" meni inštalacije. Enak kot pri Visti, le v modri kombinaciji.


Nameščanje.



Po namestitvi, ki je zelo hitra, nastavitev omrežja. Podoben sistem kot pri Visti.



Dobrodošli :)


Namizje Oken 7. Spremenjena je opravilna vrstica, ki ima privzeto precej večje ikone za bližnjice in odprte aplikacije, katere pa se lahko zmanjša. Ta spodnji del nekako močno spominja na Mac OS. Skrajno na desnem koncu, še bolj desno od ure in datuma je ozek pas -> gumb za prikaz namizja (show desktop), zanimiva in uporabna rešitev.



Rahlo je spremenjeno tudi središče za omrežje in skupno rabo. Prvi vtis je dober, sicer pa sem tudi z Vistinim precej zadovoljen.


Start meni. Gumbu za izklop (Shut down) lahko nastavljamo funkcijo (Log off, Restart, Hibernate...).



Celotna namestitev je zasedla 8,56 GB.



Poleg tega pa namestitev ustvari še 200 MB veliko particijo za svoje potrebe, neke vrste swap particijia. Linux ?!


Internet Explorer 8 Beta. Na pogled enak kot predhodnik, v drobovju naj bi bil boljši. Huda konkurenca mu sigurno bo Firefox 3 in Chrome brskalnik.



Znebili so se stranske vrstice in tako lahko "gadgete" po želji mečemo po namizju, brez odprte stranske vrstice (sidebar).


Varnostno središče so zamenjali z Action centrom.



Omrežje ostaja na enakem preverjenem principu kot v Visti.





Drugačen pristop za naprave in tiskalnike.



Rahlo dodelane aplikacije. Slikar, računalo, listek za opombe ter nič več ukazne vrstice (command prompt), sedaj je tu Windows PowerShell.

Prvi vtis je bil kar dober. Windows 7 ima vse, kar bi morala imeti že Vista. V bistvu gre za en ogromen popravek za Visto. Še vedno smo na NTFS datotečnem sistemu in osnova ostaja enaka. Moram pa priznati, da je sama namestitev sedmice občutno hitrejša od Vistine, pa tudi samo delovanje in odzivnost obeta mnogo več kot je obetala Vista. Obljubljajo še manjšo porabo energije pri prenosnikih in nekaj drugih stvari, katere bodo verjetno prepričale zdajšnje uporabnike Viste in XP-jev za premik na Windows 7. Seveda se je potrebno zavedati, da je to šele Beta 1 in se bo do Final verzije porabilo še kar precej elektrike, a tu vsaj ni čutiti grenkega priokusa kot ga je bilo in ga je še čutiti pri Visti.



0 komentarjev: