07 februar 2009

Ipod Nano 8 GB četrta generacija

Po precej kitajskih mp3 predvajalnikih, tudi z zaslonom na dotik, sem se odločil, da je že čas da tudi sam posežem po tako opevanem Ipodu. Je res vreden toliko denarja, ali ima Apple samo dober marketinški oddelek ? Ali kvaliteta in delovanje upraviči ceno ? To sta bili moji glavni vprašanji pred nakupom.



In tako sem (jasno) preko spletne avkcije kupil skoraj nerabljen Ipod Nano 8 GB 4. generacije, oranžne barve. Le tako sem ga dobil najceneje, saj je cena 4 GB verzije pri nas trenutno okrog 130 €, sam sem 8 GB verzijo dobil za krepko manj (90 € s poštnino).




Osnovni komplet. Krajša navodilca, nastavek za priklop Ipoda na razne naprave, ki ga podpirajo, Apple slušalke in Apple USB kabel.




Zelo dobra lega v roki, edino mogoče malce preozke mere. Malce več širine bi mu pristajalo za še lepše rokovanje. 2" LCD zaslon z 320x240 pikami, skratka zelo dobra kvaliteta prikaza. Skoraj obvezen je nakup silikonskega ovitka, saj je površina Ipoda precej drseča in se nam lahko hitro izmuzne iz rok na trdna tla.



Zadnja stran s podatki. Designed by Apple in California, Assembled in China, khm.




Največja debelina (na sredini) je vsega 6 mm in resno se sprašujem, kam uspejo stlačiti vse komponente in vezje, ko je na prvi pogled prostora le za eno spodobno baterijo.




Spodaj je Applov konektor za priklop na USB ter desno 3.5 mm priklop za slušalke. Mimogrede, Applove slušalke so kvalitetnejše od vseh ostalih cenenih slušalk, ki jih po navadi dobimo zraven ostalih predvajalnikov. Mogoče jim manjka le malo ergonomske dodelanosti, saj ne stojijo prav lepo v ušesu (vsaj meni :), vendar pa nas zato s časom ne tiščijo. No, sam si bom v kratkem nabavil kake Sennheiser slušalke, recimo ene iz serije CX, ki v celoti sedejo v uho in izolirajo zvoke okolice.


Na vrhu se nahaja samo gumb hold (zaklep tipk).

Ta generacija ima vgrajen tudi G senzor, tako nam sam zavrti zaslon ko ga obrnemo, lahko pa tudi nastavimo, da s hitrim gibom levo-desno skočimo en komad naprej. Ostale reči so več ali manj enake, kot pri vseh Ipodih Nano serije.

Torej nazaj k začetnim vprašanjem. Vreden denarja ? Če ga kupimo na spletni avkciji (eBay), po možnosti novega, bom pritrdil. Drugače se mi pri nas vseeno zdi malček precenjen. Kvaliteta predvajane glasbe s kvalitetnimi slušalkami se seveda vsekakor zelo pozna in prekaša vse ostale cenene predvajalnike. Jasno pa je, da tudi ne smemo pozabiti na kvalitetno mp3 ali drugo podprto datoteko. Sam uporabniški vmesnik je zelo dober. Nobenega zatikanja, gladko in hitro delovanje. Glasnost in sprehod po menijih nadzorujemo kar preko drsenja po krogu Play->Nazaj->Menu->Naprej. Tudi največja jakost zvoka je tu močnejša kot pri 3. generaciji. Seveda pa moram vseeno priznati, da ima Apple zelo dober marketinški oddelek, ker je uspel tako navdušiti množice s kvalitetnim predvajalnikom, ki nima niti FM radija niti diktafona in mogoče še kakšnega bonbončka, ki ga najdemo pri konkurenci. Je pa tudi res, da lahko FM radio dokupimo in ga vtaknemo v konektor na spodnji strani.


5 komentarjev:

Janez Mikec pravi ...

Kvaliteta slušalk dobra? Ne bi rekel, vsaj pri predprejšnjih verzijah so bile zelo slabe in so navadne Sony-jeve za 10 € precej boljše. Predvajanje zvoka tudi ni bilo nekaj vrhunskega, upam da so kaj popravili, ker mi Nokia poje iPod na celi črti :)

Matej pravi ...

Ne vem kakšne izkušnje imaš ti, vendar te ki sem jih jaz dobil zraven so dobre. Vsaj v primerjavi z ostalimi, ki sem jih imel do sedaj. No razen ene Philipsove, ki jih imam, so malenkost boljše od teh, vendar ne morem reči da so Applove slabe. Glede zvoka pa tudi ne morem komentirati, sam z novejšimi "music" Nokijami nimam veliko izkušenj, samo dvomim da so precej boljše kot Ipodi. Kot sem zapisal vse skupaj zavisi še od slušalk in datoteke mp3. Vsekakor pa ni primerjave s kakim kitajskim predvajalnikom, to si pa upam trditi.

Matej pravi ...

Po tvojem komentarju sem prav šel malo testirat. Konkretno z Nokio N81 in HTC Touch Pro. HTC z original slušalkami ima odlične base, ko pridemo do visokih tonov je konec kvalitete. Nokia je povprečno dobra čez celo območje z Apple slušalkami. Povzetek hitrega testa je torej, da je Ipod še vedno boljši od Nokije in HTC-ja. Zdej ne vem kakšno Nokijo imaš ti, vendar hudih razlik med modeli po moje ni. Edino če si imel ti kako kitajsko kopijo Ipoda :)

Jure pravi ...

Jaz imam ipod 3.generacije in nokio(oboje kupljeno maja 2008). Pri nokiji je zvok dober, ker daje vtis prostora, tako kot da bi imel navadne zvočnike ne pa slušalke, zato skoraj pozabiš da jih imaš. Toda vseeno mi je pri Applovih slušalkah boljši zvok(kvaliteta, glasnost). Pri ipodovih me moti le to, da se tista gumica na slušalki začne lupiti in potem ti pada slušalka ven. Z njimi sem bil povsem zadovoljen, vse dokler nisem pretrgal kabla in kupil philipsovih. Res moraš paziti, da ti ipod ne pade na tla, ker ima takoj luknje v ohišju. Meni je padel med tekom iz žepa in na asvalt (seveda na sprednjo stran, da je podrsalo še ekranček). Če boš nameraval kupiti kakšno zaščitno ohišje, ti priporočam ifrogz.com, kjer imajo robe za vse in zelo ugodno, ker dobiš za 6$ ohišje in nalepko za tipke, zraven pa ti ob vsakem nakupu dodajo še vodoodporno vrečko za 1.99 namesto 11.99, poštnina pa je 10$.
Torej, da ne bom preveč oglaševal, če ostanem pri slušalkah, moj glas gre ipodovim.

lp

Matej pravi ...

Se strinjam s tvojim mnenjem. Hvala za info glede ovitka, bom malo pregledal zadeve. Seveda se je potrebno zavedati, da so Apple slušalke srednji razred in srednje kakovosti. Oče je nabavil Sennheiser CX500 in sam sem nad njimi zadovoljen, so po glasbeni kakovosti boljše od Applovih, verjetno tudi po kvaliteti izdelave. Ko dobim še svoj par mogoče kaj pokomentiram v novi objavi.