19 februar 2009

Pa še nekaj o slušalkah, Sennheiser CX500

V objavi o Ipodu se je začela debata vrteti predvsem okoli slušalk. V tem času sem dobil tudi svoj komplet slušalk Sennheiser CX500 in jih primerjal z Applovimi ter enimi Philipsovimi.


Še originalno zaprti paket. Ta model ima na kablu še nadzor glasnosti preko drsnika, kar mi sicer ni najbolj všeč, vendar deluje kot mora. Problem teh drsnikov je, da lahko (če niso dovolj kvalitetni) s časom začnejo izgubljati stik in pojavlja se šumenje ali celo prekinitve v prenosu zvoka.



V kompletu se nahajajo še lična torbica za spravilo slušalk (v njej je spravljena tudi zaponka za kabel), mehko gumi ležišče za namotanje kabla in spravilo slušalk, slušalke in kup dodatnih gumic.



Priložene gumice so različnih velikosti, tako da zatesnijo vsako uho. Prednost menjave gumic je tudi ta, da jih lahko brez problema zamenjamo, ko nam s časom razpadejo ali se raztržejo.

Slušalke imajo dober razpon čez celotno območje, tudi visoki toni so zelo dobro zastopani, kar po navadi za cenejše slušalke ne moremo trditi. Tudi basi (nizki toni) so dobri, sploh ko si namestimo gumico prave velikosti za naš ušesni kanal, da nam ta popolnoma zatesni uho. Že takoj po prvih nekaj komadih se občuti razliko v podrobnostih in razponu zvoka.


Izmenično sem proval vse tri komplete slušalk (levo Applove, na sredini Philipsove ter desno Sennheiserjeve). Zaključek je pa tak. Applove slušalke so zelo dobre slušalke, sploh glede na to, da so že original priložene Ipodu. Pri ostalih predvajalnikih večinoma dobimo zraven take slušalke, da so dobre edino za reciklažo. Hiba Applovih so le slabši visoki toni ter, kakor sem slišal od ostalih uporabnikov, gumica slabše kvalitete, ki s časom razpade. Še ena slabost je tudi sama lega v ušesu, saj nas po dolgotrajnem poslušanju glasbe začnejo tiščati v ušesu. Baje se dobi tudi in ear Applove slušalke in ta težava je potem odpravljena, vprašanje je le, če imajo tiste enako kvaliteto kot te. Do pred nedavnim so se mi zdele Philipsove (točnega modela ne vem več) slušalke precej dobre, a sedaj se je vse spremenilo. Ko jih primerjam z Applovimi, kaj šele z Sennheiserjevimi, je razlika kot dan in noč. Imajo škatlast zvok, povprečno kvaliteto čez celotno območje, poleg tega pa ravno tako kot Applove slabo stojijo v ušesu in nas tiščijo. Seveda so končni zmagovalec Sennheiser CX-500, ki oba para slušalk zlahka prekašajo. Za ceno dobrih 20 € (kolikor sem jaz dal zanje s ptt) so odličen nakup in dovolj kvalitetne za nas zahtevnejše poslušalce glasbe. Seveda se bo kakšen avdiofil še vedno kremžil nad njimi, a ti imajo še veliko izbire, vse tja preko 400 € za Shure SE530 :). So in ear slušalke resnično toliko vredne ?


2 komentarjev:

Unknown pravi ...

Slušalke v temle pakiranju so pa kitajski ponaredek....

Lp Marko

Matej pravi ...

Obrazložitev ? Imaš sliko original pakiranja ? Tudi če so kitajski ponaredek delujejo bolje od ostalih, kar je bistveno. Je pa na trgu (sploh eBay) res ogromno kitajskih ponaredkov, da včasih zelo težko ločiš kaj je original kaj pa fake.