13 avgust 2009

Hitra cesta Vipava - Razdrto (odsek Rebernice)

Končno ! Dobili smo še zadnjih, zelo zahtevnih, slabih 10 km hitre ceste preko Rebernic. Po vseh šalabajzerskih pripetijah in stvareh, ki so možne samo v Sloveniji (da ne omenjam dobrih 5 mio € napitnine Vidoniju), je Vipavska dolina končno, po 20 letih, dočakala kompletno hitro cesto do Italije. Žal težav še ne bo konec. Pred začetkom gradnje je bila edina tema in problem zaščita pred Burjo. Kje je sedaj kakšna vetrna zaščita, kot je recimo na viaduktu Črni Kal ? Viadukti baje niti niso dovolj "trdni", da bi prenesli še dodatno težo vetrnih zaščit ob sunkih burje. Prav tako o bencinskem servisu, malo naprej iz Vipave, ni še ne duha ne sluha.

Dokler je potekala gradnja HC si (ob vikendih) lahko po mili volji lutal (peš, s kolesi,...) po celotni trasi. 14 dni pred odprtjem pa naju je na trasi (ki je bila že v celoti končana) presenetil varnostnik in nama preprečil nadaljevanje poti ?! Prej, ko je bila HC v fazi gradnje, ko so bile na njej nevarne luknje, železo, orodje in stroji pa ni bilo nikjer nikogar ? Razumem, da bi bilo na traso prepovedano z avtom, vendar sprehajalcem in kolesarjem bi pa lahko dovolili ogled zadnjih 14 dni. Dokler se je kradlo orodje in material so pustili ljudi na traso, sedaj ko nisi imel več kaj vzeti ali kam pasti pa ne. Čudna logika, ni kaj.

Ah pustimo te zadeve. Pomembno je, da je trasa odprta in da je konec kalvarije po stari cesti. Čas potovanja se bo tako skrajšal na cca. 6 minut. Po stari cesti se je potrebovalo najmanj 25 minut, pa še to v redkih terminih, ko ni bilo tovornjakov. Spodaj sem objavil galerijo fotografij, ki so nastale v treh letih gradnje HC, predvsem na območju prvega tunela Tabor, viadukta Tabor ter na območju pobočja Part. Skupno je gradnja celotne trase trajala 7 let.


GALERIJA FOTOGRAFIJ GRADNJE


Vzemite si še 16 minut ter si oglejte še celotno traso posneto iz avtomobila. In to v obe smeri, brez reza ;)






1 komentarjev:

Danilo Tic pravi ...

Cesta brez veternih zaščit ni popolna. Upajmo, da za veterne zaščite ne bodo rabili naslednjih 7 let.
Zanima pa me, kdaj se bodo pričele sanacije. Upajmo, da ne čez 7 mesecev.