24 december 2011

Vesel božič in uspešno novo leto 12 !


Božiček Vam tudi letos želi vesel in miren božič ter seveda uspešno in zagona polno novo leto 2012 ! Če ne prej se beremo spet v novem letu.

12 december 2011

Google Translate fotografije - Not

Danes sem imel prvič čast prejeti v "slovenščini", preko Google Translata kakopak, prevedeno besedilo:

Hello Man,

Ne vem, kako to povedati, vendar sem tryed pred dolgo casa, da vam pošlje nekaj fotografij, vendar sem mislil, da vas ne zanima, da me vidi.
Ampak zdaj bom poslal fotografije v priponki.
Naložite fotografije in jih izvlecek, sem preprican, da boste jim je všec.Geslo je: 123456

Želim vam lep dan.
V priponki je priložena zip datoteka, znotraj le te pa DC742368.exe datoteka. Arhiv je celo zaščiten z geslom 123456. Ta exe pa je okužen s trojancem:

Win32:Carberp-NU 

Summary

TrojanDownloader:Win32/Carberp.C is a trojan that silently downloads and installs other programs without consent. This could include the installation of additional malware or malware components to an affected computer.

Nič novega torej. Nikjer pa ni obljubljenih fotografij ;) Verjamem da bo tovrstnih sporočil vse več in jim bodo nasedali le največji debili :), tako kot Nigerijskim zadevam.

01 december 2011

Nočna fotografija

Po jesenskih fotografijah tokrat še prispevek o nočni fotografiji. No, še največ jih je nastalo s poigravanjem z dodatno osvetlitvijo starega gradu nad Vipavo. Minuli vikend je bil idealen čas (mlaj) in letos zadnjič. Verjetno tudi vremensko vsaj do pomladi ne bo več idealne prilike (mlaj + relativno topla, jasna, brezvetrna noč). Fotografiranje "zvezdnih stez" ali "star trekov" ali kakorkoli že hočete,  zahteva večji časovni razpon (od 20 minut pa do nekaj ur). V mojem primeru sem imel največji čas osvetlitve nekaj čez eno uro. Pravijo, da je za idealen zvezdni krog potrebno imeti čas osvetlitve nekje od 3-4 ure (hint: Bulb). Obrnjeni pa moramo biti proti severu ali jugu (tečaja). Torej potrebujemo za par fotografij praktično celo noč. Mogoče kdaj drugič (poleti) s pravim spremstvom provam tudi to :-D


09 november 2011

Jesenske fotografije

Te dni so po mojem mnenju še zadnji trenutki za fotografiranje jesenskih raznolikih barv narave. Sam sem to priliko izkoristil danes. Rezultati so vidni v spodnji Flickr galeriji. Nekaj fotografij je v tehniki HDR, nekaj pa "klasičnih", ki so potovale iz fotoaparata v RAW obliki v Lightroom na obdelavo in nato v Jpegu na Flickr.


08 november 2011

Yongnuo RF-603C brezžični prožilec bliskavice

Za potrebe občasne studijske fotografije sem se ozrl po brezžičnih prožilcih bliskavice (fleša). Canon ima svoj ST-E2, ki pa je za moje pojme predrag. Okoli 200 € ?! Kaj si ti nor ! Se strinjam, da verjetno ni primerjave med kakimi Cactus ali Yongnuo prožilci in tem Canonovim, vendar za neprofi uporabo ni vreden toliko denarja. Zato sem se po pozitivnih komentarjih in mnenjih po forumih odločil za Yongnuo RF-603C. Ta model je naslednjik modela RF-602. Oznaka C pomeni samo to, da je zraven povezovalni kabel za Canon fotoaparate, N oznaka torej pomeni, da je zraven kabel za Nikone. Več o kablu kasneje. Predhodnik je imel "tipske" CR baterije, medtem, ko ima tale bolj praktični AAA bateriji. Deluje na frekvenci 2.4 GHz.




Vsebina paketa



S povezovalnim kablom prožilec lahko povežemo z aparatom in tako nam ta služi tudi kot radijski prožilec aparata, kar je še dodatna funkcionalnost kompleta. Naj tudi omenim, da ni pomembno katera od enot je sprejemnik ali oddajnik, saj se obe med seboj zmenita glede na položaj (fleš ali hotshoe aparata). Prejšnji model RF-602 je imel določen sprejemnik in oddajnik, ta model pa ima oba ti. "transceiverja". Na obeh se nahaja tudi gumb za sprožitev proženja (fleša ali fotoaparata).


 Edini minus take oblike je stikalo za vklop/izklop. Ko na enoto namestimo fleš, je stikalo nedosegljivo, in je zato enoto pred namestitvijo fleša treba vklopit. Na zadnji strani sta dve zeleni led lučki. Ena služi kot power on lučka, druga pa sveti, ko sta enoti med seboj povezani in pripravljeni. Obe enoti sta se brez problema povezali že ob prižigu.


 Prostor pod enoto za 2xAAA bateriji ter stikalca za nastavljanje kanala, na katerem se enoti sporazumevata.



Zadaj imata obe enoti tudi PC povezovalni kabel za povezavo s studijskimi fleši ali lučmi.


Nad delovanjem obeh enot sem bil zelo zadovoljen. Kar sem do sedaj testiral delujeta zanesljivo in brezhibno (vedno zanesljivo proženje). Imata tudi velik domet, na prostem deluje zadeva brezhibno tudi na 100m razdalje, v prostoru pa tudi preko 3 debelejših sten, kar je itak absurd. V večini primerov se stvar uporablja na do 10-15m razdalje. Ampak od viška glava ne boli. In kar je bistveno, takle komplet dobimo za dobrih 20 €. Je že res, da tale reč ne podpira TTL-a in nima AF lučke, kot Canonov model, vendar je vseeno vreden tega denarja, sploh za nezahtevno do srednje zahtevno rabo. Poleg tega lahko dokupimo še en tak komplet in hkrati kontroliramo več bliskavic. No, če si lastimo recimo Canonov model 7D, nam take reči najbrž odpadejo, saj ima že vgrajen daljinski prožilec več bliskavic.

01 november 2011

1. november 2011 - Vsi sveti, Vahti

Po letu 2008 sem se letos spet odločil, da objavim fotografije osvetljenega domačega žegna. Lepo je viden tudi napredek v fotografski tehniki, saj je kvaliteta mnogo boljša kot leta 2007 oz. 2008 (glej spodaj). Sami lahko preverite, če se kaj pozna ekološka osveščenost ali ne. Jaz ne vidim bistvene razlike, plastike je še vedno ogromno.





Osvetljen žegen iz leta 2008
Osvetljen žegen leta 2007


31 oktober 2011

Bučarijada 2011

Sestra ima že nekaj let "gajst" v zadnjih dneh oktobra, torej v času uvoženega ameriškega praznika Noč čarovnic, predelati različne buče v uporabne stvaritve. Zadnja leta vedno bolj tudi v Sloveniji sprejemamo ta "praznik". Spomnim se, da smo pri nas že pred 10 in več leti rezljali buče in vanje tlačili različne sveče, še preden smo vedeli, da je to Halloween. Sedaj vse skupaj postaja še ena skomercializirana reč, polna plastike in ostale navlake. Biznis pač, duše in vsebine pa malo. Proti bučam sicer nimam nič, so nekako bolj naše kot ameriške. Maškarada na današnji dan v naših koncih je pa popolnoma blesava. Mi imamo maškare februarja in pika.

Vse skupaj z bučami se je začelo že septembra (no ja, sejalo se jih je že veliko prej), ko je mama vsa ponosna pobrala letošnji vrtni pridelek buč:

Pridelek buč
Nato so se v začetku oktobra na polici pred akvarijem pojavili tile možici:



Celotna skupina pred akvarijem





In seveda danes še vrhunec z dvema izrezanima bučama:






Semena pa so seveda skrbno spravljena in čakajo na dotik zemlje drugo leto, ko se bodo spet aktivirala.

21 oktober 2011

DVR H.264 Video-nadzorni snemalnik

Ker si do sedaj še nisem imel prilike ogledati kakšnega namenskega cenejšega DVR (Digitalnega Video Rekorderja) sem se tokrat odločil, da ga tudi tukaj malo bolje predstavim. Gre za "kitajski noname" DVR H.264 4 kanalni snemalnik. Nanj lahko torej preko BNC vhodov priklopimo 4 kamere. Z besedo cenejšega sem imel v mislih ceno pod 100 € (brez trdega diska). Gre za snemalnik, ki temelji na distribuciji Linux-a in ima zelo hiter zagonski čas.

DVR H.264

Gre torej za snemalno napravo namenjeno domačemu oz. nezahtevnemu videonadzoru. Osnovne zmogljivosti si lahko razberete iz škatle na zgornji sliki. Med pomembnejšimi bom izpostavil snemanje z detekcijo gibanja, mrežna povezava, 2x USB, daljinski upravljalec, H.264 kompresija in podpora SATA trdega diska do 2TB.


V kompletu dobimo navodila, mini CD, 2xAAA bateriji, ceneno optično miško, daljinec ter seveda napajalnik in DVR enoto.



 Snemalnik ima gumbe za upravljanje in pomikanje po menijih. Tri LED lučke nam kažejo status snemanja, aktivnost mreže ter zaznan alarm (če ga imamo nastavljenega).  Na desni je še power led, IR sprejemnik in USB 1.1 za miško ter USB 2.0 za kak zunanji disk.



Na zadnji strani imamo večje razkošje. Poleg 4x BNC konektorjev za priklop kamer in 4x chinch vhodov za zvok imamo še BNC in chinch izhod za video in zvok (za TV recimo) ter VGA izhod (monitor). Še bolj desno se nahaja standardni mrežni priklop (RJ-45). Med obema zelenima priklopoma za alarme in senzorje je priklop za napajanje. Poskrbeli so celo za mini ventilatorček za hlajenje trdega diska.



Ja, tudi sam sem bil presenečen, ko sem odkril pokrov. Škatla je tako velika samo zaradi standarda in prostora za disk. Vezja je pa za malo večji mobilnik.



Prostor za disk je na desni strani, kot že omenjeno snemalnik podpira SATA/SATA2 trdi disk do kapacitete 2 TB. Ko je količina zapolnjena, se podatki prepisujejo. Običajno že kak 250GB trdi disk zadostuje za hrambo posnetkov za dva meseca nazaj (z detekcijo gibanja).




S priloženim daljinskim upravljalcem imamo nad snemalnikom popoln nadzor. Poleg tega lahko snemalnik upravljamo tudi preko gumbov na prvi strani, preko miške, preko dostopa iz računalnika iz mreže ali preko mobilne naprave.



Privzeto nam snemalnik prikaže mrežo vseh 4 kamer na zaslonu. Posamezno kamero lahko povečamo čez celoten zaslon z dvoklikom ali pritiskom na številko na daljincu.



Glavni meni, ki se prikaže na sredini zaslona.




Opcije v Setup meniju.




Nastavitve detekcije gibanja so sicer skope, a vseeno je tu vse bistveno. Občutljivost nastavljamo v stopnjah od 1 do 5. Poleg tega lahko nastavimo tudi koledar, kdaj je snemanje vklopljeno in kdaj ne (urnik, delovni čas...). Naj tu omenim, da je največja resolucija snemanja za PAL sistem na tem snemalniku D1 (704 x 576). Kvaliteta posnetka je zadovoljiva.



Detekcija gibanja omogoča tudi določitev prostorov, kjer je ta aktivna in kjer se gibanja ne upošteva (rdeče). Uporabna funkcija za dele kjer pojavlja gibanje, za katerega ne želimo, da sproža snemanje. Omejitev so le preveliki kvadratki področja. Pri naprednejših sistemih (Geovision) so ti kvadratki na nivoju pikslov ;).

Kolikor sem ga uspel stestirati gre za soliden snemalnik, ki je relativno majhnih mer, ima majhno porabo energije in tudi cena je ugodna. Navigacija po menijih in preko daljinca je v redu zamišljena, sploh z daljincem imamo dober nadzor in miška ni potrebna. Poleg tega nudi dovolj široko paleto priklopov in podpira tudi dostop preko mobilnih naprav. Dodatno dokupimo le še trdi disk in že lahko snemamo. Njegova uporaba je zelo široka in lahko služi tako domačemu nadzornemu sistemu, kot poslovni uporabi.


16 oktober 2011

5. rally Idrija - Cerkno 2011

V petek z SS Idrija mesto, super specialom po ulicah Idrije, ter v soboto s HP Otalež, HP Idrijski Log in HP Zadlog, se je zaključil zadnji rally slovenskega državnega prvenstva, 5. rally Idrija - Cerkno. Pestra lista prijav je obetala veliko. Žal je nekaj teh obetov, vključno z "zvezdnikom" iz Češke Romanom Kresto, kmalu izpuhtelo v zrak. Češki državni prvak je imel že na SS v Idriji težave s srednjim diferencialom, v soboto pa je odstopil že pred HP2 in nas tako v Zadlogu prikrajšal za primerjavo vožnje s "slovenskim" državnim prvakom v enakem dirkalniku Škoda Fabia S2000 Longhijem, ki je vseh 5. rallyjev državnega prvenstva odpeljal brezhibno. Več informacij je na voljo na uradni strani. Organizacija rally-a je bila še boljša kot pretekla leta, dogajanje je bilo moč spremljati tudi preko radia Primorski val. Nekoliko so me zmotile le pretirano velike varnostno-izletne cone na določenih ovinkih, kjer to ni potrebno v takšni meri, drugje pa s(m)o gledalci lahko tekali skoraj po cesti. Malo zdrave pameti včasih ne škodi. HP Zadlog je bila tudi prekinjena in spremenjena v etapo zaradi nesreče avstrijske posadke. Baje ni šlo za nič hujšega. Med drugimi odstopi smo videli tudi odstop domačina, Darka Peljhana. Kriv naj bi bil menjalnik. Spodaj sta na voljo oba posnetka iz SS po Idriji ter vseh treh preizkušenj v Zadlogu. Na spodnjih dveh povezavah najdete tudi obe galeriji izbranih fotografij iz SS Idrija ter iz vseh treh HP v Zadlogu. Večinoma nas je zeblo kot pse, eni smo bili na to malo bolje pripravljeni, drugi manj. Za pomoč pri ogrevanju sta z mojstrom Jagrov poskrbeli tudi dve pupi, ki sta vztrajno dostavljali epruetke po Zadlogu.







21 avgust 2011

5. Rally Primorje Ajdovščina 2011

Ta vikend, 19.8. in 20.8.2011, se je v Ajdovščini in okolici odvijal 5. Rally Primorje Ajdovščina. Hitrostne preizkušnje so potekale v soboto na treh različnih prograh (Velike Žablje, Planina in SS Ajdovščina). Na HP Velike Žablje in Planina (Gaberje) smo videli HP v obe smeri. Ostale informacije so na voljo na uradni spletni strani. Rally je potekal v pravi peklenski vročini, saj so temperature dosegale dobrih 35 st. Celzija. Seveda si lahko samo predstavljamo, kako je bilo v dirkaških kombinezonih in samih dirkalnikih. Če se ne motim, je tokrat prvič po 5. letih obstoja tega rally-ja ta potekal nemoteno povsem do konca. V preteklih letih je za predčasen zaključek vedno postregla kakšna nevihta, lani je prvi termin odnesla kar povodenj. Sicer je tudi letos v popoldanskem času grozila nevihta, a se je ta po par grmenjih kmalu razkadila. Zapisi iz vseh preteklih let so na voljo tukaj: 2007, 2008, 2009, 2010.




Tudi letos se je nabralo solidno število udeležencev (pa tudi gledalcev) in imeli smo kaj videti. Žal mi je le za nekatere odstope, med njimi tudi za odstop Roka Turka s Peugeutom 207 S2000 že kmalu v začetku HP3. Pa tudi za odpoved? obiska italijanske posadke s Škodo S2000. Kakorkoli že, bilo je zanimivo in tekoče (v taki in drugačni obliki). Fotografije v spodnji galeriji so iz HP Velike Žablje I, SS Ajdovščina in HP Velike Žablje II (v "pravi" smeri). Nastal je tudi video iz vseh treh HP, ki je pripet spodaj malo nižje. Lahko le upam, da se bo tradicija ajdovskega relija nadaljevala še naprej !












16 avgust 2011

GHD Lučine 2011

Ta vikend (13. in 14.8.2011) je v Lučinah potekala Mednarodna gorsko hitrostna dirka Lučine 2011 v soorganizaciji MK Buhc in AMD Zvezda. Sam sem se udeležil dirke v nedeljo, ki je potekala v 3. tekih. Razen redkih prekinitev in nekaj egoističnih gledalcev v 3. teku, je dirka potekala nemoteno. Več informacij najdete na uradni spletni strani. Organizacija je bila odlična, med premori so brezplačno vozili od šipe do šipe natrpani avtobusi, pijače in jedače je bilo dovolj. Na koncu so tudi žrebali številke vstopnic (vstopnina 10 €) in podelili kar precej nagrad. Seveda je nastala fotogalerija ter videoposnetek, oboje si lahko ogledate na spodnjih povezavah. Naslednji teden pa se vidimo v Ajdovščini !








08 julij 2011

Maček Miki si odpre vrata sam

Videoposnetek primeren za čas kislih kumaric. Maček Miki si sam odpre vrata v hišo in tudi pozdravi. Posneto z novo pridobitvijo, HD kamero Sony HDR-CX130E. Mogoče drugič kaj več o njej.


15 junij 2011

Lunin mrk 15.6.2011

Današnji lunin mrk. S "samo" 300 mm in s šibkejšo svetlobo lune (kot je ta ponavadi ob polni luni) pri relativno precej zaprti zaslonki F/4.5 sem z vsemi tremi fotografijami kar zadovoljen.



15 maj 2011

34. Rally Saturnus - HP Trbovlje

Ta vikend (13, 14 in 15.5.2011) se je odvijal 34. Rally Saturnus v okolici Ljubljane in v Zasavju. Začel se je z zanimivim SS v Stožicah, nadaljeval s HP Hrastnik in HP Trbovlje (obe trikrat) in končal danes, v nedeljo, s HP Janče, HP Metnaj in HP Višnja Gora (vsaka dvakrat). V soboto je bilo vreme idealno za rally, z izjemo kratke plohe na koncu HP 7. Večino časa je bil v vodstvu češki dirkač Vaclav Pech s svojim Mitsubishi Lancerjem EVO9 pred italijansko zamenjavo za Humarja, Longhijem, v Škodi Fabiji S2000. Več informacij najdete na uradni strani rallya. Pohvalil bi organizatorja za dobro obveščanje in zadostno količino informacij, ter za živo komentiranje dogajanja preko Twitterja (@rallysaturnus), ki je bilo nam gledalcem ob progi zelo dobrodošlo.



Poigral sem se tudi s foto zaporedjem (Photo sequence):

Uroš Petrič / Florjan Rus


Longhi / Baggio


 Pech  / Uhel


 Behalek / Černohorsky






03 april 2011

Amaterski test razpršilcev svetlobe za bliskavico

Priložnost je bila preizkusiti različne razpršilce svetlobe (flash diffusers) in en odbojnik na bliskavici Canon 430 EX. To sem storil bolj zaradi sebe, vendar sem sklenil, da rezultate tudi objavim.

Uporabljena oprema in pogoji:

Canon 550D
Canon 24-105mm L F/4.0
Canon Speedlite 430EX

Vse notranje fotografije so bile zajete v prostoru z belim stropom pol metra nad polico. Oddaljenost od police je bila slaba 2 metra pri 60 mm (96 mm ekv. 35 mm format). Fotoaparat je bil na stojalu z 10 sekundno zakasnitvijo proženja.

1/60  F/6.3
ISO: 200
FEC: 0
RAW
Flash: E-TTL II
WB: AWB

Fotografije so nedotaknjene, take kot so bile zajete. Pretvorjene so le iz RAW v JPEG ter zmanjšane.

Direktna "gola" bliskavica

Odboj preko stropa pod kotom 45 stopinj


Odboj od stropa pod kotom 60 stopinj

Sto-fen (bela plastika) direkt

  Sto-fen pod kotom 45 stopinj

Razpršilec iz blaga pod kotom 60 stopinj

Razpršilec iz blaga pod kotom 45

Softbox pod kotom 45 stopinj

Softbox pod kotom 60

Softbox direkt


Od teh testnih primerov, se je po mojem mnenju najbolje obnesel odboj od stropa pod kotom bliskavice 45 stopinj, kar je nekako tudi pričakovano. Večja površina izvora svetloba nudi po pravilu mehkejše sence. Poleg tega je Sto-fen oz. omnibounce najbolje uporabljati v kombinaciji z odbojem od stene ali stropa in ni namenjen direktni uporabi proti motivu. Kot je razvidno večina razpršilcev "poje" tudi kar precej svetlobe bliskavice. To bi lahko odpravil s pozitivno nastavitvijo korekture fleša FEC.

Naslednje fotografije so bile zajete zunaj, na odprtem, pred sončnim zahodom. Sonce je bilo že za hišo (točno za fotoaparatom), vendar je še nudilo dovolj svetlobe. Je pa bila svetloba bliskavice prevladujoča. Tu je bil objektiv nastavljen (zoomiran) na 70mm (112mm ekv. 35mm format), časi so bili 1/200 (maksimalni sinhronizacijski čas bliskavice), zaslonka F/6.3 ter ISO 200.

Direktna "gola" bliskavica

Bliskavica pod kotom 45 stopinj z dvignjeno vgrajeno kartico


Bliskavica pod kotom 60 stopinj z dvignjeno vgrajeno kartico


Razpršilec iz blaga pod kotom 45


Razpršilec iz blaga pod kotom 60


Razpršilec iz blaga pod kotom 75

Lumiquest Pocket Bouncer


Softbox direkt


Sto-fen omnibounce pod kotom 45


Sto-fen omnibounce direkt


UPORABLJENI RAZPRŠILCI IN ODBOJNIK:

 Sto-Fen omnibounce plastika.

 Blago, na zadnji strani ima črno prevleko z odbojno plastjo znotraj.

Softbox


Lumiquest Pocket Bouncer


ZAKLJUČEK

  Po pričakovanjih se v notranjih prostorih najbolje obnese odboj bliskavice od stropa ali stene pod kotom 45 stopinj. Občasno se v praksi obnese tudi vgrajena odbojna kartica (iztegnjena in zataknjena), da doda še lesk v očeh. Seveda je vse odvisno tudi od dane situacije in bližine motiva. Softbox ni dal nekih prepričljivih rezultatov, sploh glede na to, da je med večjimi razpršilci. Za zunanje okolje oz. večji prostor z visokim ali temnim stropom, se mi zdi absolutni zmagovalec Pocket Bouncer. Njegov edini minus je sama velikost. Na testni fotografiji zunaj je nudil najmehkejše sence in tudi majhno izgubo svetlobe bliskavice. Tudi Sto-fen plastika ni ne vem kaj, mogoče pride prav v določenih situacijah za dodatno razpršitev svetlobe v steno oz. strop ali ko nimamo druge možnosti pri bližinskih portretih in nočemo "plašiti" ljudi s pocket bouncerjem. Seveda pa je jasno, da je najslabša možnost direktna "gola" bliskavica in se moramo tej poziciji (razen če res ni druge možnosti ali potrebujemo velik domet) izogibati. Sicer na zgornjih slikah bi preosvetljenost lahko odpravil s FEC korekturo v minus, vendar lesk oz. "prežganine" in močne sence bi ostale. V praksi bom tako uporabljal le enega ali dva od zgoraj naštetih razpršilcev.