05 julij 2017

4. Rally Železniki 2017

Rally v Železnikih si je v štirih ponovitvah (prvič je bil kot sprint rally) že dodobra utrdil mesto v slovenskem državnem prvenstvu. Letos smo videli kar štiri R5 dirkalnike, poleg slovenske posadke Turk - Kacin v novem Peugeotu 208 T16 R5, posadke De Cecco - Campeis v Hyundaiu i20 R5, ter že lanskih udeležencev, slovaške posadke Majerčak - Vejačkova v Fordu Fiesti R5, tudi še Hermann Gassner jr. - Ursula Mayrhofer v Hyundaiju i20 R5. Če ne pozabimo še pestre slovenske divizije 1 in vse ostale nepogrešljive avtomobile in voznike, je bila štartna lista obetajoča in štela nekje 53 dirkalnikov. Že prvi dan, v petek,  na ponovitvi krajše HP Dražgoše Sprint, se je proti koncu ulil dež in tako že prvi dan malček premešal štrene. No, v soboto smo potem imeli idealen sončen dan, za razliko od preteklih let manj vroč. Videli smo enake HP kot lani, le Soriška planina je bila letos prvič v takem obsegu. Skupna zmaga je na koncu vendarle šla v roke slovaški posadki, ki pa je zaradi težav z motorjem na zadnji preizkušnji "Powerstage" Dražgoše izgubila skoraj vso prednost in tako zmagala le za 0,2s pred našo posadko Turk - Kacin, kar je praktično formulaški zaključek.

V diviziji 2 sta zmago pobrala Humar in Cevc v novem Peugeotu 208 R2, potem ko sta bila hitrejša od posadk Premrl-Ošlaj (Citroen DS3 R3T) na drugem in Mrevlje-Gomizelj (Peugeot 208 R2) na tretjem mestu.

V diviziji 1 je po veliki smoli konkurence s prebitimi gumami na HP Podlonk, zmaga šla v roke Martinu Štucinu in Gregorju Maverju (Škoda Felicia Kit Car).

Komplet rezultati so na voljo tokrat kar pri organizatorju, časomerilcih OmikronPlus.

Super organizacija Omikron Plus-a ter dobra promocija dogodka sta dobra popotnica tudi za naprej. Če bo še kakšna nova trasa HP pa še toliko bolje :).

Resnično upam pa, da se razne zakulisne mahinacije pri tujih hitrih voznikih ne bodo nadaljevale ali stopnjevale, saj se razna "opravljanja" iz ozadja vlečejo že od relija Velenje in "afere" Hideg.


30 maj 2017

32. Fuchs rally Velenje 2017

Slovenski aktivni rally s trenutno najdaljšo tradicijo, že 32. rally Fuchs Velenje 2017, je potekal 26. in 27. maja. Sicer letos se je nekoliko poznalo varčevanje in tudi dogajanje je bilo strnjeno samo v soboto, kar pa je bilo s popoldanskim premorom kar znosno in se je izkazalo za dobro. Kljub temu smo se v Velenje odpravili že v petek in se udeležili tudi ceremonialnega starta na Titovem trgu. V soboto so se preizkušnje začele že pred 8h, udeležili smo se vseh (HP Šentilj, HP Železno, HP Vinska Gora in SS Jezero). Žal se je tudi tokrat pripetilo kar veliko odstopov, predvsem v diviziji 1. Na srečo se je vse končalo samo z zvito pločevino in razočaranimi obrazi. Nekaj je razvidno tudi iz fotografij ter videoposnetka. V Velenje se vsako leto radi vračamo, saj običajno pestra štartna lista obeta. Poleg slovenske posadke v R5 dirkalniku, smo videli tudi italijansko posadko de Cecco - Campeis, tokrat v Hyundaiu i20 R5, ki je s slovenskim sponzorjem in udeležbo za točke slovenskega DP povzročila kar nekaj prahu med spletnimi "poznavalci". Tokrat je posadka reli tudi zaključila :). No, po smoli na reliju Vipavska dolina, je zmago (končno) okusila posadka Turk - Kacin v Peugeotu 208 T16 R5. Odlično se je peljala tudi madžarska posadka s hrvaško licenco, Hideg - Kerek v Mitsubishiju Lancerju EVO IX, vse do policijskih kontrol na etapi in posledične zamude v časovno kontrolo. Spet se sprožajo teorije zarote. Kakorkoli že, vse rezultate najdete pri časomerilcih OmikronPlus. Spodaj pa kot vedno foto in video povzetek. Se beremo naslednjič, najverjetneje iz relija Železniki.

27 april 2017

7. rally Vipavska dolina 2017

Dočakali smo tudi 7. izvedbo domačega relija z imenom 7. rally Vipavska dolina 2017. Na začetku je štartna lista obetala še več, saj je bil na njej tudi avstrijski zvezdnik Andreas Aigner, ki naj bi nastopil s Škodo Fabio R5, a je ta nastop žal padel v vodo. Kljub temu je bilo na štartu precej slovenskih posadk, še posebno v diviziji 1 (kopica MG-jev) ter Pugeoutov 208 R2 v diviziji 2. Na vrhu smo zasledili tudi 2x Peugeot 208 T16 R5 Roka Turka - Blanke Kacin ter italijana Claudia de Cecca in Alberta Barigellija, pa tudi posadko Zanon - Piceno, ki sta letos nastopila v najetem Peugeotu 207 S2000. Žal se je nastop posadke Turk - Kacin zaključil že na drugi ponovitvi ponovno oživljene HP Predmeja, saj sta bojda zaradi okvare volana končala v zidu med tuneli. Tudi italijanski Peugeot 208 T16 R5 ni dolgo zdržal, saj je posadka obupala že na drugem "regroupingu" v Vipavi pred pavzo in popoldanskim delom. Tudi drugače je hitri del druge polovice HP Predmeja terjal kar visok davek in na koncu se je nabralo kar 25 odstopov (nesreč in tehničnih okvar). Kljub temu je prireditev več kot uspela, kar se je poznalo tudi v rekordnem obisku gledalcev na vseh HP-jih. Polni so bili tudi vsi okoliški bari, gostilne in trgovine. In potem da od relija ni "biznisa". Upam si trditi, da je bil letos rekorden obisk od vseh sedem ponovitev. Na roke nam je šlo tudi lepo sončno vreme. Na vseh področjih se je poznal napredek od lani, mogoče bi bilo samo za izboljšat postavitev ali samo lokacijo štartno/ciljne rampe na placu v Ajdovščini. Veliko truda je šlo tudi v ponovno oživitev legendarne HP Predmeja in tudi sprememba trase oz. nova HP Bela je bila lepa popestritev. 

Zmaga je po vseh težavah tekmecev v boljših dirkalnikih, šla prekaljenemu mačku Darku Peljhanu s tokratno sovoznico Anjo Verbič v Mitsubishiju Lancerju EVO X, pred domačinom Borutom Bratino s sovoznikom Lucijanom Vovkom v Peugeotu 208 R2 ter Grego Premrlom in Vilijem Ošlajem v Citroenu DS3 R3T. Celotni rezultati.