10 april 2008

Hekanje Canon digitalnih fotoaparatov - CHDK

CHDK oz. Canon Hacker's Development Kit je že nekaj časa na voljo in tudi za že kar precej Canon digitalcev. A vse do pred tremi dnevi ni bil na voljo za Canon S5 IS, katerega imam tudi jaz. Pa še to celo do danes (do pol enih zjutraj) ni bilo nič uporabnega, saj ima moj Canon firmware verzijo 1.01A, izdaja pa se je nanašala na verzijo 1.01B. Tako sem šele danes lahko uspel zadevo sprovati. Prvi vtis je bil odličen. Zaenkrat kaj več kot preizkus RAW formata in sprehoda skozi nov meni nisem še utegnil. Zadeva je za vsakega z vsaj malo izkušnjami in malo znanja dokaj enostavna. Celoten paket deluje le iz kartice SD in ni potrebno "flashanje". Samo sledite navodilom, preverite verzijo firmwara in če imate verzijo 1.01A najdete binary tukaj, drugače pa sledite povezavam in navodilom na uradni strani. Spisali so tudi lep FAQ, katerega si obvezno v celoti preberite pred začetkom.


Takole zgleda zadeva, ko sem določil samodejno zagon CHDK-ja.Ob pritisku na levi gumb ([S] shortcut - bližnjica) in nato na Menu, na desni strani fotoaparata, dobimo tak CHDK meni.Nastavitve RAW posnetkov


Seveda konec koncev ne moremo pričakovati, da bomo svoj aparat toliko spimpali, da se bo postavil ob bok DSLR-jem. Pošten DSLR (sploh Canonov :)) je še vedno razred zase, a je tudi toliko dražji.


P.S: Kot vedno seveda vse počnete na lastno odgovornost !

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Lep pozdrav, sem se nekaj trudil s tem CHDK, pa imam verzijo 1.01A in sem lahko testiral zgolj nek beta CHDK. Zanima me kako se namesti navedeni nov binary file?

Matej pravi ...

Firmware (Binary) najdeš na zgoraj objavljeni povezavi, glej odgovor uporabnika sand. Zaenkrat gre res še za beta verzijo za ta tip firmwara (1.01A), a zadeva preizkušeno dela. Postopek je enostaven. SD kartico formatiraš v FAT16 dat. sistem, nato naložiš nanjo bootable.exe (najdeš na strani CHDK) in ga preko ukazne vrstice (bootable x: -> x je črka pogona z SD kartico) poženeš. Tako dobiš bootable SD kartico. Nato samo še naložiš tisto datoteko DISKBOOT.bin ter obe mapi DCIM in MISC. Ne pozabi še s stikalcem na SD kartici le-te zakleniti in to je to. Vse ostalo je opisano v FAQ na njihovi strani. Če pa se še kje zatakne, pa boš še kaj vprašal.

Anonimni pravi ...

OK, instalacija brez problema, sm tudi ze sproduciral en CRW fajl, ki ga pa ziv hudic ne odpira, sem probal ze tudi nekaj konvertirat. Kaksen nasvet? Fajl lahko posljem po mailu, je pa 10 MB.

Matej pravi ...

Tudi za CRW datoteko vse piše v FAQ, berite ljudje ;) Sam sem ga konvertiral v DNG z DNG4PS-2. Poglej v FAQ pod How to process RAW ?

http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ

Anonimni pravi ...

Sej, tocno to sm pocel bral FAQ :P in se jajcal z DNGForPowerShot 1.1.4d, ki ni opravil nic. Pol se z ene dvemi programi, prav tako nic koristnega, ko sm pa kliknu na DNG4PS-2 sm pa upadu na sajt v ruscini, pa me je kr minilo po prejsnjih neuspehih. No, ko sm vidu, da ti je ratalo z njim, sm se se jst pomujal in glej ga zlomka, valjda je lih ta delal. tnx Zdej moram pa samo se pogruntat, kko dosezt ksne dolge expozicije, al pa ultrakratke. Nasvetou bom valjda vesel. ;)

Matej pravi ...

No lepo da si se tudi sam malo pomatral, saj smo se tudi drugi morali, hehe. Beta verzija tega programa je tudi v angleščini, to sem mogoče pozabil omenit. Glede časov osvetlitve in drugih zadev najdeš te nastavitve pod Extra photo operations. Tam nastaviš željeni čas in potem slikaš s tistim, ne glede kaj ti pokaže original Canon OSD. Seveda ne smeš pozabit kasneje ponastaviti teh nastavitev, mislim pa da ko aparat ugasneš, se vse vrne na privzeto (kar se tiče časov). Seveda pa obstaja na njihovi strani tudi okviren firmware manual oz. guide ;)