01 september 2016

52° Rally Friuli Venezia Giulia - Alpi Orientali 2016

Tradicionalni italijanski rally Friuli Venezia Giulia ali Alpi Orientali v bližini naše meje, ki je letos spet štel za slovensko državno prvenstvo, vsaj za tistih par posadk, ki se ga lahko udeležijo - privoščijo ;). Potekal je prejšnji konec tedna (zadnji vikend avgusta) blizu Čedada (Cividale del Friuli). Če bi si sposodil znane besede velikega Primorca Iztoka Mlakarja, bi lahko rekel "Swnce je ku zludej peklu" in občasno nas je osvežila samo redka termična sapica. Zelo številčen rally z bogato bero R5 in drugih dirkalnikov, zraven pa še starodobniki - storiche. Žal pa smo vsakič znova razočarani nad organizacijo, imam občutek, da vsako leto bolj. Ne vem, če se je ena HP začela točno po časovnici. Druga v nedeljo, HP Mersino, celo z več kot pol urno zamudo zaradi baje nekih banalnih vzrokov. Še tisto "osebje" in redarji, ki so bili prisotni, je praktično isto, kot da jih ne bi bilo. Folk lahko počne kar hoče, ravno zaradi ljudi je bila odpovedana tudi druga HP Plan Del Jof v soboto. Krivi pa niso bili obiskovalci, kriva je gnila organizacija, ker enostavno ni niti en redar nikjer sploh poskusil narediti red in raje "težijo" akreditirancem, kot pa gledalcem. Da ne govorim o vožnji reševalnega vozila v kontra smeri med etapo itd. O tej temi bi še lahko debatirali, vendar nima smisla. Edino kar jih rešuje je pestra udeležba, saj tudi samih HP-jev nimajo kdove kakšnih. Tudi na novi SS v petek je bilo kar nekaj pripomb, med drugim tudi zaradi velike oddaljenosti in posledično dolge etape za dober km preizkušnje...

No, pa da ne bomo samo šinfali. Kljub težavam je bil rally zelo lep in se ga je splačalo ogledati. To je razvidno tudi iz spodnjega povzetka HP Masarolis, Plan Dal Jof, Mersino, Trivio  - Prepotto v foto in video obliki. Po težavah posadke Peljhan / Lazar, je slovensko zmago odnesla posadka Humar / Cevc, katera sedaj že 31,5 točk vodi v slovenskem prvenstvu. Zmago v pokalu Mitropa med dvognanimi dirkalniki si je ta vikend privozil Grega Premrl s tokratnim sovoznikom Vilijem Ošlajem. Več pa v novici.

Jesen bo še kar pestra, ta vikend je že letalski meeting Air Power 2016, isti vikend GHD Ilirska Bistrica, sledil bo rally Nova Gorica, konec meseca še rally Hrvaška... Se beremo :)

















0 komentarjev: