21 oktober 2011

DVR H.264 Video-nadzorni snemalnik

Ker si do sedaj še nisem imel prilike ogledati kakšnega namenskega cenejšega DVR (Digitalnega Video Rekorderja) sem se tokrat odločil, da ga tudi tukaj malo bolje predstavim. Gre za "kitajski noname" DVR H.264 4 kanalni snemalnik. Nanj lahko torej preko BNC vhodov priklopimo 4 kamere. Z besedo cenejšega sem imel v mislih ceno pod 100 € (brez trdega diska). Gre za snemalnik, ki temelji na distribuciji Linux-a in ima zelo hiter zagonski čas.

DVR H.264

Gre torej za snemalno napravo namenjeno domačemu oz. nezahtevnemu videonadzoru. Osnovne zmogljivosti si lahko razberete iz škatle na zgornji sliki. Med pomembnejšimi bom izpostavil snemanje z detekcijo gibanja, mrežna povezava, 2x USB, daljinski upravljalec, H.264 kompresija in podpora SATA trdega diska do 2TB.


V kompletu dobimo navodila, mini CD, 2xAAA bateriji, ceneno optično miško, daljinec ter seveda napajalnik in DVR enoto.



 Snemalnik ima gumbe za upravljanje in pomikanje po menijih. Tri LED lučke nam kažejo status snemanja, aktivnost mreže ter zaznan alarm (če ga imamo nastavljenega).  Na desni je še power led, IR sprejemnik in USB 1.1 za miško ter USB 2.0 za kak zunanji disk.



Na zadnji strani imamo večje razkošje. Poleg 4x BNC konektorjev za priklop kamer in 4x chinch vhodov za zvok imamo še BNC in chinch izhod za video in zvok (za TV recimo) ter VGA izhod (monitor). Še bolj desno se nahaja standardni mrežni priklop (RJ-45). Med obema zelenima priklopoma za alarme in senzorje je priklop za napajanje. Poskrbeli so celo za mini ventilatorček za hlajenje trdega diska.



Ja, tudi sam sem bil presenečen, ko sem odkril pokrov. Škatla je tako velika samo zaradi standarda in prostora za disk. Vezja je pa za malo večji mobilnik.



Prostor za disk je na desni strani, kot že omenjeno snemalnik podpira SATA/SATA2 trdi disk do kapacitete 2 TB. Ko je količina zapolnjena, se podatki prepisujejo. Običajno že kak 250GB trdi disk zadostuje za hrambo posnetkov za dva meseca nazaj (z detekcijo gibanja).




S priloženim daljinskim upravljalcem imamo nad snemalnikom popoln nadzor. Poleg tega lahko snemalnik upravljamo tudi preko gumbov na prvi strani, preko miške, preko dostopa iz računalnika iz mreže ali preko mobilne naprave.



Privzeto nam snemalnik prikaže mrežo vseh 4 kamer na zaslonu. Posamezno kamero lahko povečamo čez celoten zaslon z dvoklikom ali pritiskom na številko na daljincu.



Glavni meni, ki se prikaže na sredini zaslona.




Opcije v Setup meniju.




Nastavitve detekcije gibanja so sicer skope, a vseeno je tu vse bistveno. Občutljivost nastavljamo v stopnjah od 1 do 5. Poleg tega lahko nastavimo tudi koledar, kdaj je snemanje vklopljeno in kdaj ne (urnik, delovni čas...). Naj tu omenim, da je največja resolucija snemanja za PAL sistem na tem snemalniku D1 (704 x 576). Kvaliteta posnetka je zadovoljiva.



Detekcija gibanja omogoča tudi določitev prostorov, kjer je ta aktivna in kjer se gibanja ne upošteva (rdeče). Uporabna funkcija za dele kjer pojavlja gibanje, za katerega ne želimo, da sproža snemanje. Omejitev so le preveliki kvadratki področja. Pri naprednejših sistemih (Geovision) so ti kvadratki na nivoju pikslov ;).

Kolikor sem ga uspel stestirati gre za soliden snemalnik, ki je relativno majhnih mer, ima majhno porabo energije in tudi cena je ugodna. Navigacija po menijih in preko daljinca je v redu zamišljena, sploh z daljincem imamo dober nadzor in miška ni potrebna. Poleg tega nudi dovolj široko paleto priklopov in podpira tudi dostop preko mobilnih naprav. Dodatno dokupimo le še trdi disk in že lahko snemamo. Njegova uporaba je zelo široka in lahko služi tako domačemu nadzornemu sistemu, kot poslovni uporabi.


0 komentarjev: