17 avgust 2018

17. GHD Lučine 2018

Minuli vikend je v Lučinah, natančneje na cesti od Todraža do Lučin, potekala že 17. gorsko-hitrostna dirka. Letos v precej toplotno znosnejšem vremenu, čeprav je oba dni na popoldan kar pošteno zakuhalo. Letos nekoliko manjša udeležba dirkačev, a zato nič manj pestra po kakovosti. Na srečo vseh je dirka potekala brez daljših in pogostih prekinitev, tako v soboto kot tudi v nedeljo, ko je šlo zares. V odličnih toplih pogojih smo tudi dočakali nov "magični" rekord proge, ki je padel pod 2 minuti, točno na 1:59:39. Postavil ga je kdo drug kot Italijan Federico Liber v Gloriji G8P Evo.

Odlične vožnje sta prikazala tudi Vladimir Stankovič kot najhitrejši Slovenec v formuli ter Milan Bubnič s svojo zverjo, Lancijo Delto, ki je tudi zmagal generalno v SLO državnem prvenstvu. Celotni rezultati pa so dostopni tukaj. Že konec meseca pa se obeta GHD Ilirska Bistrica, ter seveda nadaljevanje rally sezone z največjim slovenskim relijem, rally Nova Gorica.

03 julij 2018

5. rally Železniki 2018

Peta ponovitev gorenjskega relija, ki se je v teh letih že dodobra utrdil v slovenskem prvenstvu in vsako leto tudi malo zraste, rally Železniki. Trud se pozna tudi na udeležbi tujih posadk. Reli se je začel že v petek z 2x Dražgoše sprint v hrib, midva sva ga obiskala v soboto, in sicer HP Davča ter HP Dražgoše. Kljub napovedi neviht smo dve kratki plohici videli le med daljšim servisnim postankom in kosilom ter na koncu pred ciljno rampo. Že na prvi sobotni HP Davča smo videli nekaj odstopov, k sreči samo tehnične narave. "Najbolj je bilo škoda" Slovaške posadke Majerčak / Kušnier v Ford Fiesti R5 (okvara menjalnika, odstop v videoposnetku), ki bi v nadaljevanju verjetno bila resnejša konkurenca slovenski posadki Turk / Kacin v Peugeotu 208 R5 T16, ki je vodila celoten reli in na koncu zmagala 50,4s pred drugo uvrščenima De Cecco / Campeis v Hyundaiu i20 R5. Skupno tretja sta bila povratnika po reliju v Vipavski dolini, italijanska posadka Nucita / Vozzo v atraktivnem Fiat Abarth 124 na zadnji pogon ! Zanimiv boj sta uprizorila tudi posadki v diviziji 1, Štucin / Maver v Škodi Feliciji Kit Car ter Logar / Štrovs v MG ZR 105. Slednja domača posadka (s strani voznika) je na koncu tudi slavila. Vse ostale rezultate pa najdete pri organizatorju in časomerilcu, OmikronPlus-u.

Naslednja postaja za slovensko DP je rally Nova Gorica septembra, ki bo po vseh obetih tudi letos najbolj pričakovan rally v Sloveniji. Se vidimo !30 maj 2018

33. Fuchs rally Velenje 2018

Tudi letos smo se odpravili na dvo dnevni "izlet" v Velenje na 33. Fuchs rally Velenje. Sicer v petek je bil le ceremonialni štart (ne vem komu na čast že ob 17h, zato se ga nismo mogli udeležiti), celotne preizkušnje pa potem v soboto od 7h zjutraj do 21h zvečer. Ubijalski tempo (tako za posadke kot tudi za nas), ki se po mojem ne bo dolgo obnesel. Komot bi bile vsaj 2 HP že v petek. Smo pa zato v petek popoldne bolj uživali, v miru nekaj pojedli in se zvečer odpravili v apartma. Letos je odpadel tudi superspecial Jezero. Ne vem če je kdo potočil solzo za njim. 

V soboto pa že na vse zgodaj akcija, HP Skorno že ob 7 in 10 minut. Dopoldne sta potekali HP Skorno in HP Šentilj, ki sta bili 3x! ponovljeni ter potem popoldne Vinska Gora ter Galicija, enako 3x. Udeležili smo se 2x HP Skorno, HP Šentilj ter 2x HP Vinska Gora. V planu je bila tudi zadnja HP Galicija, vendar je premagala utrujenost dveh članov ekipe in še en tretji dejavnik :). 

Dogajanje je bilo kar pestro, sicer manjši manjko nekaterih SLO posadk, saj so prevladovali tujci iz Mitropa pokala. Hujših nesreč ni bilo, večinoma bolj tehnične okvare in manjši izleti iz proge. Nekaj tega si seveda lahko ogledate tudi v spodnji fotogaleriji ter videoposnetku. 

Zmaga je suvereno šla posadki Turk - Kacin v Peugeotu 208 T16 R5, ki sta skupno vodila več kot minuto pred italijansko posadko De Cecco - Campeis v Hyundaiu i20 R5, ki sicer vozi za SLO državno prvenstvo. Tretja skupno sta bila madžara Fogasy - Berendi v Peugeotu  208 R5 T16. Celotni rezultati so na voljo pri Omikronovcih.