03 oktober 2018

19. rally Poreč 2018

Letos je po odpadu Croatia relija njegovo mesto prevzel rally Poreč, ki je sicer potekal po skoraj istih HP-jih. Udeležili smo se ga samo v soboto, in sicer na HP Kanfanar in Tinijan ter popoldanske krožne HP Flengi. V lepem vremu s pestro štartno listo 10 R5 dirkalnikov na precej popeskanih in drsečih cestah smo videli kar zahteven rally in neprizanesljiv do tehnike, predvsem pnevmatik. Kljub temu ni bilo veliko odstopov, pa še ti bolj tehnične narave. Po dopoldanskem boju z madžarsko posadko je najboljša slovenska posadka Turk - Kacin v Peugeotu 208 R5 T16 osvojila skupno 2. mesto in 1. mesto za slovensko državno prvenstvo. S tem sta pred zadnjim relijem v Idriji še dodatno utrdila pot do novega, drugega zaporednega naslova državnega prvaka. Po težavah posadke Humar - Cevc sta vodilno mesto v diviziji 2 prevzela Novak - Ocvirk v Opel Adamu R2. Z zelo prepričljivo zmago (dobri 2 minuti prednosti) in težavah tekmecev, si je naslov državnih prvakov v diviziji 1 privozila posadka Štucin - Maver v Škodi Feliciji Kit Car. 


Tudi tokrat se je izkazalo, da so reliji na Hrvaškem svoj svet in vedno vidimo kaj novega. Letos je bila to vožnja reševalnega vozila v nasprotno smer HP Tinjan še med potekom preizkušnje in kasneje vračanje pred predvozilom 00. Že na začetku pa se je vedelo, da nekatere časovnice ne štimajo, kar se je kasneje tudi potrdilo in se je že pred popoldanskim delom štart zamaknil za 20 min. Marsikatero sekanje je bilo kljub atraktivnosti malce le prehudo za tak tip relija, vendar ga prav to dela še bolj privlačnega v odsotnosti atraktivnih HP-jev.
16 september 2018

7. MAHLE rally Nova Gorica 2018

Za nami je že 7. rally Nova Gorica, ki se je v teh letih razvil v največji slovenski rally z vsako leto boljšo in kakovostnejšo udeležbo, čeprav roko na srce je bila kakovost dirkačev razreda R5 letos nekoliko slabša kot lani. Je pa bilo zato na štartu kar 9 R5 dirkalnikov in pa 14 dirkalnikov razreda R2, skupno preko 100 prijavljenih posadk. V lepem pozno poletnem vremenu in skoraj brez obljubljenega dežja, smo spremljali odličen dogodek tudi letos. Tokrat sta se malo prepletla tudi 2. Mahle ECO "rally" z električnimi vozili, ki so v petek odpeljal tudi isto HP Ravnica, kot pravi dirkalniki. Dodatna vrednost je bil tudi helikopter v petek, ki je spominjal na vzdušje dirke WRC. 

Zmaga je po napaki posadke Turk - Kacin v Peugeotu 208 R5 T16 na eni od sobotnih HP, spet šla v roke tuji posadki, letos je to bila češka posadka Bisaha - Tesinsky v Ford Fiesti R5. Vsi ostali rezultati.

17 avgust 2018

17. GHD Lučine 2018

Minuli vikend je v Lučinah, natančneje na cesti od Todraža do Lučin, potekala že 17. gorsko-hitrostna dirka. Letos v precej toplotno znosnejšem vremenu, čeprav je oba dni na popoldan kar pošteno zakuhalo. Letos nekoliko manjša udeležba dirkačev, a zato nič manj pestra po kakovosti. Na srečo vseh je dirka potekala brez daljših in pogostih prekinitev, tako v soboto kot tudi v nedeljo, ko je šlo zares. V odličnih toplih pogojih smo tudi dočakali nov "magični" rekord proge, ki je padel pod 2 minuti, točno na 1:59:39. Postavil ga je kdo drug kot Italijan Federico Liber v Gloriji G8P Evo.

Odlične vožnje sta prikazala tudi Vladimir Stankovič kot najhitrejši Slovenec v formuli ter Milan Bubnič s svojo zverjo, Lancijo Delto, ki je tudi zmagal generalno v SLO državnem prvenstvu. Celotni rezultati pa so dostopni tukaj. Že konec meseca pa se obeta GHD Ilirska Bistrica, ter seveda nadaljevanje rally sezone z največjim slovenskim relijem, rally Nova Gorica.