13 september 2008

Kolesarska dirka Vipava - Nanos 2008, utrinek iz Vrhpolja

Danes je potekala že 13. kolesarska dirka Vipava-Nanos v organizaciji kluba Izvir Vipava. V Vrhpolju, kjer je bil leteči start, sem zajel nekaj utrinkov.










10 september 2008

Paraziti Argulus (Fish Louse) oz. krapova uš na ribah in v ribniku

Že nekaj časa opažam, da se ribe (predvsem Kleni) v ribniku precej drgnejo ob skale in imajo poškodovane hrbtne plavuti. Stanje se je slabšalo in sprva sem v ribnik dodal le 3 kg (postopoma, 1 kg na dan) ne jodirane soli iz naših solin. Pozneje sem tudi ujel eno izmed Podusti, ki je imela po telesu nekakšne bradavice in ugotovil, da imam problem z zajedalci, slovensko se jim baje reče krapova uš, s tujko pa Argulus (Fish Louse) oz. Fish lice. Prisesajo se na telo ribe in jo počasi živo požirajo.


Jasno sem prekleto bitjece ujel tudi v kozarec in slikal.

Sicer sem si za invazijo najverjetneje kriv sam, ker sem jih v ribnik prinesel s kako ribo. Od sedaj naprej moram več pozornosti posvetiti karanteni rib, pred izpustom v ribnik. Vsaka šola nekaj stane. Po branju tujih forumov sem izvedel, da se tile lahko prenesejo v ribnik tudi preko žab, želv ali v skrajnem primeru ptičev (preko perja). Sedaj so se mi že toliko razpasli, da je ročno odstranjevanje že nemogoče, zato že naročujem "kemijo", zdravilo za te in še tri druge zajdalce Parazin P, preko eBaya. Če imajo kaj podobnega pri nas pa naj kdo sporoči v komentarjih. Parazin P naj bi se po izkušnjah drugih uporabnikov najbolje obnesel (ne škoduje ribam, rastlinam in bakterijam v filtru) pri zatiranju teh zajedalcev.


Dobil sem Parazin P in vložil primerno količino (tableta/125 litrov) v ribnik. Karantena je po podatkih 2-3 tedne.