07 februar 2009

Ipod Nano 8 GB četrta generacija

Po precej kitajskih mp3 predvajalnikih, tudi z zaslonom na dotik, sem se odločil, da je že čas da tudi sam posežem po tako opevanem Ipodu. Je res vreden toliko denarja, ali ima Apple samo dober marketinški oddelek ? Ali kvaliteta in delovanje upraviči ceno ? To sta bili moji glavni vprašanji pred nakupom.In tako sem (jasno) preko spletne avkcije kupil skoraj nerabljen Ipod Nano 8 GB 4. generacije, oranžne barve. Le tako sem ga dobil najceneje, saj je cena 4 GB verzije pri nas trenutno okrog 130 €, sam sem 8 GB verzijo dobil za krepko manj (90 € s poštnino).
Osnovni komplet. Krajša navodilca, nastavek za priklop Ipoda na razne naprave, ki ga podpirajo, Apple slušalke in Apple USB kabel.
Zelo dobra lega v roki, edino mogoče malce preozke mere. Malce več širine bi mu pristajalo za še lepše rokovanje. 2" LCD zaslon z 320x240 pikami, skratka zelo dobra kvaliteta prikaza. Skoraj obvezen je nakup silikonskega ovitka, saj je površina Ipoda precej drseča in se nam lahko hitro izmuzne iz rok na trdna tla.Zadnja stran s podatki. Designed by Apple in California, Assembled in China, khm.
Največja debelina (na sredini) je vsega 6 mm in resno se sprašujem, kam uspejo stlačiti vse komponente in vezje, ko je na prvi pogled prostora le za eno spodobno baterijo.
Spodaj je Applov konektor za priklop na USB ter desno 3.5 mm priklop za slušalke. Mimogrede, Applove slušalke so kvalitetnejše od vseh ostalih cenenih slušalk, ki jih po navadi dobimo zraven ostalih predvajalnikov. Mogoče jim manjka le malo ergonomske dodelanosti, saj ne stojijo prav lepo v ušesu (vsaj meni :), vendar pa nas zato s časom ne tiščijo. No, sam si bom v kratkem nabavil kake Sennheiser slušalke, recimo ene iz serije CX, ki v celoti sedejo v uho in izolirajo zvoke okolice.


Na vrhu se nahaja samo gumb hold (zaklep tipk).

Ta generacija ima vgrajen tudi G senzor, tako nam sam zavrti zaslon ko ga obrnemo, lahko pa tudi nastavimo, da s hitrim gibom levo-desno skočimo en komad naprej. Ostale reči so več ali manj enake, kot pri vseh Ipodih Nano serije.

Torej nazaj k začetnim vprašanjem. Vreden denarja ? Če ga kupimo na spletni avkciji (eBay), po možnosti novega, bom pritrdil. Drugače se mi pri nas vseeno zdi malček precenjen. Kvaliteta predvajane glasbe s kvalitetnimi slušalkami se seveda vsekakor zelo pozna in prekaša vse ostale cenene predvajalnike. Jasno pa je, da tudi ne smemo pozabiti na kvalitetno mp3 ali drugo podprto datoteko. Sam uporabniški vmesnik je zelo dober. Nobenega zatikanja, gladko in hitro delovanje. Glasnost in sprehod po menijih nadzorujemo kar preko drsenja po krogu Play->Nazaj->Menu->Naprej. Tudi največja jakost zvoka je tu močnejša kot pri 3. generaciji. Seveda pa moram vseeno priznati, da ima Apple zelo dober marketinški oddelek, ker je uspel tako navdušiti množice s kvalitetnim predvajalnikom, ki nima niti FM radija niti diktafona in mogoče še kakšnega bonbončka, ki ga najdemo pri konkurenci. Je pa tudi res, da lahko FM radio dokupimo in ga vtaknemo v konektor na spodnji strani.


5 komentarjev: