26 februar 2010

Nabava in sestava Intel Core i7 mašine

Po dobrih dveh letih je prišel tisti čas, ko je "potrebno" malo prevetriti oz. zamenjati računalniške komponente. Tako sem se ob dotoku finančnih sredstev odločil za zamenjavo Core2Duo E6300 mašine z Core i7 920 zadevico. Gre za Čarovnalnik 6.0.

Konfiguracija je torej:

Mamaplata: GigaByte GA-X58A-UD5 (da, tudi Sata3 in USB3 je gor)
Procesor: Intel i7 920 2,67 GHz
Rami: 3x 2GB DDR3 Patriot Viper Series
Grafika: GigaByte HD5770 1GB (ja, s težko roko sem prešel na ATI/AMD grafiko, trenutno so pač boljše in dostopnejše)
Diskovje: Trenutno 1x 1TB Samsung F3, ki mu delata družbo še 640GB ter 400GB diska, v prihodnje pa verjetno nabava še enega 1TB Samsunga in sparitev v RAID 0.
Napajalnik: Corsair HX-650W

Pa še par fotk sestave:

Namestitev Scythe Mugen 2 rev. B hladilnika na nov procesor in plato.





Hja ni kaj, moral sem se malo pohvaliti. Kdo se pa ne bi :).


V prihodnje je v planu (tudi iz komponent, ki so ostale) sestava NAS sistema, ki bo verjetno temeljil na OS FreeNAS in bo imel v sebi 3x 500GB RAID 5 polje. Primarno bo služil varnostnim kopijam (backup predvsem fotografij, Lightroom katalogi,...). Varnostne kopije so postale zelo zelo zelo (3x zelo) pomembne, zato si ne morem več privoščiti, da jih imam le na enem zunanjem 500 GB eSATA disku. Ko bo zadeva tako daleč, da jo bom začel zlagati, bom o njej tudi kaj napisal.

04 februar 2010

Računalnik Medion Akoya E4360 D

Tokrat sem imel priliko pobliže pogledati najnovejši Hoferjev računalnik, model E4360 D z naslednjimi podatki:


Ker veljajo tudi za tega Medinočka enaka dejstva, kot za že predstavljeno Medion Akoyo P4340D, bom izpostavil le spremembe oz. novosti. Naj fotografije govorijo same zase.


Vsebina kompleta: 32 bitna in 64 bitna Windows 7 Home Premium obnovitvena diska, 230V kabel, navodila za uporabo (pomoč pri priklopih kableraja v obliki fotografij), garancijski list, USB miška, Microsoft Works 8.5 ter nekaj ostalih (bundled) programčkov.



Priložena je tudi PS2 tipkovnica v črni barvi z nekaj multimedijskimi tipkami.



Na vrhu ohišja se nahaja klasično ležišče za Medionove trde diske, novost je standardni mini USB kabel, ki ga lahko za 10 cm potegnemo iz ohišja (nahaja se na desni strani fotografije).



Naslednja sprememba je na drugi strani nameščena osnovna plošča ter pokončna postavitev trdega diska. O komponentah v nadaljevanju.


Prva izmed njih naj bo PCI-e grafična kartica. Gre za Nvidia GeForce GT 330 z 768 MB rama.


Rami so 2x 2GB DDR3 Samsung 1066MHz


Še najbolj sem bil presenečen pri napajlniku. 350 wattkov FSP Group ? in največ prostora v njem zaseda ventilator :). OK, vse kaže na majhno porabo celotne zadeve, kar tudi ni slabo.


Trdi disk to samo potrjuje. Gre za Caviar Green serijo WD SATA2 trdega diska kapacitete 1 TB (1000 GB) z 64 MB predpomnilnika.

Za matično lahko spet rečem da je zelena in da zanjo celo Everest napiše "Unknown". Prav, pa naj bo neznana.



Ohišje se po novem tudi na zgornjem robu sveti v soju modrih kitajskih ledk ;). Pred njimi se nahajata še FireWire in USB piklop ter priklopa za mikrofon in slušalke.

No, za konec še cena. 499 €