22 junij 2007

Canon PowerShot S5 IS predstavitev

Danes sem med prvimi v Sloveniji dobil v roke novi digitalni Canonov kompaktni fotoaparat S5 IS. Ker na internetu ni še nekih uporabniških opisov iz prakse, sem se odločil, da ga malo opišem s strani uporabnosti. No pa začnimo.


Pravkar prispeli sveži paket na mizi.


Odpiranje paketov je zame vedno nekaj vznemirljivega.


Vsebina škatle, vzeli smo komplet s torbico, kartico SanDisk Ultra II 2 GB ter polnilec z akumulatorji.


Evo -> kartica, torbica in polnilec.


Tukaj pa končno bistvo paketa, škatlo so ohranili kar enake barve kot pri predhodniku S3.


Ku kuc, le kaj se skriva notri ?


Tole je na vrhu škatle priloženo aparatu, kompleta ne bom opisoval, saj je enaka vsebina kot pri predhodnikih, le da je zraven super duper 32 MB SD kartica (prej 16 MB). Uav to pa je napredek v času GB :) Navodila dobimo samo slovenska (hitra in obsežnejša), kar je tudi neke vrste napredek pri varčevanju s papirjem. Angleška najdemo na priloženem CD-ju, prav tako so priloženi programi in gonilniki. Predvsem uporaben je Photo Stitch, ki nam pomaga izdelati panorame, za kar skrbi tudi odličen vmesnik za izdelavo panoram na aparatu. Seveda pa tudi Zoom Browser ni slab, ker nam omogoča veliko načinov nalaganja fotografij na računalnik in tudi njihovega urejanja. Sam imam najraje takojšnje avtomatsko shranjevanje fotografij v določeno mapo ob priklopu aparata na USB.


No tule pa aparat. Velik 2.5" vrtljiv LCD zaslon, ki ima izboljšano svetilnost in je z njim lažje delati tudi na soncu, kar je bilo pri S3 nekoliko težavno. Izboljšan je tudi gumi pokrovček za USB, AV ter napajalni priklop. Sedaj se ga s strani lepo privzdigne in se odpira kot vratca, prejšnji model je imel fiksiranega samo v eni točki. Tudi pokrov baterij in SD kartice je večji, čeprav moramo biti še vedno previdni predvsem pri zapiranju, odpiranje pa je enostavnejše. Na spodnji strani sedaj najdemo kovinski navoj za stojalo, kar je pohvale vredno, saj je prej bil plastičen.


Tudi kakovost samega LCD-ja je kar visoka (207.000 pikslov), čeprav je večji, moram reči da je tale kvalitetnejši, kot prejšnji pri S3, saj se ga da uporabljati tudi na poletnem soncu. Nov kozmetični dodatek je tudi možnost prikaza časa takoj po vklopu. S kombinacijo tipke in prižiga aparata se nam za določen čas na zaslonu pokaže ura ter lahko tudi datum, če držimo fotoaparat vertikalno. Tudi same tipke so nekoliko spremenjene in bolj poglobljene v ohišje kot pri predhodnikih, kar bo za nekatere prednost, za nekatere ne.


Spremenjen je tudi pokrovček objektiva, ki ima sedaj na straneh dva zatiča, vendar še vedno ni strahu, da bi poškodovali objektiv, če pokrovček pozabimo sneti. Nataknjen je le narahlo in ga uspe že moč motorja objektiva sneti. Zunanji rob fiksnega dela objektiva je sedaj nekoliko nazobčan. Omogoča nam tudi uporabo digitalnega zooma v kombinaciji z optičnim, tako da lahko nastavimo digitalni zoom na fiksni povečavi 1.6x in 2.0x ter potem uporabljamo še 12x optične povečave, kar nam omogoča višje hitrosti zaklopa, gorišče se premakne v telefoto stran
(57.6-691.2 mm, oziroma 72-864 mm)Pa še podatki fotoaparata, kateri so itak znani že kar nekaj časa in so nekateri enaki kot pri modelu S3. Seveda ima S5 Digic III procesor in s tem Face detection, ki zna postati kar uporabna funkcija, ko se bomo navadili nanjo. Odlično deluje tudi korekcija rdečih oči (če do tega efekta sploh pride) kar na fotoaparatu. Poleg tega imamo cel kup efektov za barve in črnobele fotografije ter možnost Shift ISO funkcije, katera nas ob slabih svetlobnih pogojih z utripanjem modre ledke na tipki opozori, da je vrednost ISO prenizka. Ko pritisnemo na to tipko se vrednost ISO samodejno poveča, lahko tudi na neke vmesne vrednosti (160, 180, 500...). Da ne govorimo o odličnih posnetkih s (640x480, 30 slikic/s), katere lahko zajemamo tudi pri zelo nizki svetilnosti in med snemanjem lahko uporabljamo tudi zoom. Glej posnetek spodaj. Kot tudi že pri prejšnjih modelih je tudi pri S5 odlično urejanje posnetka (rezanje začetka ali konca), saj pri tem ne izgubimo kvalitete posnetka.


Tole je pa že prva slika v najmanjši goriščnici 36mm (brez zooma). WB je bil nastavljen na Sun, P način delovanja, ISO 100.


Tule pa še fotka z 12x (432 mm) optičnim zoomom.Pa še fotka z ISO 1600 pri dnevni svetlobi, kar je itak ekstrem. Vendar v kaki temi kje bi fotka bila še vedno pogojno uporabna in šum niti ni tako moteč.

Za zdaj bi to bilo nekako vse. Kaj več pa bo pokazal čas in sama uporaba aparata na "terenu". Vsekakor pa še vedno trdim, da je opažen napredek pri tej seriji, čeprav ta na papirju ni tako tipično viden. Glede šuma in ISO vrednosti se bo potrebno še kaj poigrati in videti ali res vpliva majhen senzor in več pik na sam šum ali je to dejstvo za domačega uporabnika zanemarljivo. Seveda ima aparat že sam redukcijo šuma, ki tudi ni zanemarljiva lastnost. Ne smemo zanemariti tudi nastavka za dodatne bliskavice hot-shoe, ki bo marsikomu prav prišel. Pa tudi povečano tipalo iz 6 MP na 8 MP daje še več svobode pri digitalnem zoomu, saj lahko fotografijo brez velike izgube kakovosti povečamo 3-4x digitalno. Splošni opis in najava fotoaparata.

P.S: Dodan je še lasten video posnetek predstavitve zunanjosti Canona S5 IS.


13 komentarjev:

Unknown pravi ...

Hvala za informacije. Punca že komaj čaka da dobi aparat. Upajmo da bo danes.

Matej pravi ...

Ni za kaj, tudi sam rad vidim kak test oz. opis česa, kar nameravam kupiti.

Anonimni pravi ...

Evo je dobila aparat. Že cel popoldne se ukvarja z njim, mene pa ignorira.
Ful je navdušena, čeprav še ni bla v naravi ampak je samo testirala po stanovanju. Bomo vidli za vikend, ko bo več cajta za sprobat vse funkcije. Se mogoče oglasim takrat.

Matej pravi ...

Hehe, lepo. Zanimivo da se punca ukvarja s takim fotoaparatom :) Je prav nenavadno, vendar pohvalno. Vsekakor lahko napišeš kak komentar, ko ga bosta sprovala.

Anonimni pravi ...

Prijetna predstavitev, hvala za nakup mimovrste=) ;-)

Če bi te zanimalo sodelovanje z mimovrste=), kjer bi pripravljal podobne predstavitve in teste, se oglasi! Dobrih piscev smo vedno veseli.

Matej pravi ...

Ja če obstaja ponudba sem vedno za :) Saj tudi sam uživam v samem testiranju in predstavitvi novih izdelkov.

Anonimni pravi ...

Sem se ravno tako odločil zanj, v igri je bil še Sony H9, cenovno približno enak,vendar je ta na megapixel.net (http://www.megapixel.net/index.php)
dobil zelo slabo oceno slikovnih kvalitet, 7.2 točke, bo pa kompleten test novega S5 objavljen v novi številki (1.avgust). Se splača pogledat, imajo res dober sistem testiranja novih aparatov.

Anonimni pravi ...

Zivjo...
meni je tudi vsec tvoja predstavitev fotoaparata.
no glede na to da obvladas sceno me nekaj zanima.Sedaj imam sony H5 in ga nameravam zamenjat al za sony h9 al za canon S5.Kaj ti mislis? da se mi splaca menjat za enega od teh dveh (kateri je zate boljsa izbira) al da ga raje obdrzim kr tega, ki ga imam?

Lepo pozdrav pa veliko lepih slik ;)

Matej pravi ...

Edino kar se meni ne dopade ob zamenjavi fotoaparata s Canona na Sony ali Olympus... je to, da moraš ob zmaenjavi zmaenjati vse. Kartice so različne, Canon ima AA akumulatorje, Sony Li-Ion, morebitni adapterji ter objektivi niso kompatibilni, čeprav tudi to ne bi smel biti tak problem. Kolikor sem gledal opise se ti splača vzeti Sony H9, je pa res da nimam izkušenj s Sony aparati, tudi v roki ga še nisem imel. Tako da ti težko rečem ali h9 ali s5, po podatkih bi rekel H9, samo to je včasih varljivo. Poglej kak test kje. Aparat najbolje spoznaš ko ga imaš v roki in malo provaš.

Anonimni pravi ...

Ma mogoče izgledam kot reklamni agent za 3w.megapixel.net, vendar stran obstoja od leta 1998 v francoščini in angleščini in v tistem letu sem kupil Sony DSC F1 z 0.3 Mpix (!!!) za ceno 50 kSIT. Bi pa rad povedal, da je kolega, ki prodaja digitalce pri firmi Bilban v Kranju svetoval, naj malo še premislim o Panasonicu DMC FZ50, malenkost je dražji, je pa odlično ocenjen...
je pa res kar je omenil Matej, nove spominski mediji (MemoriStick), imaš stare NImH accu, polnice... in vse to zamenjat...

Matej pravi ...

Pri fotoaparatih se je potrebno (kot tudi pri računalnikih :) v danem trenutku odločiti za optimalno izbiro, glede na to kaj potrebujemo in seveda koliko smo pripravljeni odšteti za aparat.

Matej pravi ...

No opis je že na voljo na tako oglaševani strani megapixel.net. Vendar jaz ne vidim kakšne revolucije tukaj. Več ali manj so to hitra navodila aparata, saj samo opisujejo, kaj aparat ima in kje ne pa kako to dela. Bolj kot za test gre za opis, iz katerega pa ne izvemo veliko podrobnosti, zakaj kupiti S5 in zakaj ne. No vsak ima svoj okus.

Anonimni pravi ...

Živjo! Tudi jaz kupujem nov fotoaparat. In glede nato, da sem videla, da se kar spoznaš na te zadeve, bi te prosila, če mi lahko na mail pošlješ svoje mnenje o tem fotoaparatu. Kaj so njegovi minusi in plusi. Druga opcija je še Olympus SP-550 UZ. Mogoče veš kaj o tem fotoaparatu? Hvala in lp! katjapod@yahoo.com