16 april 2008

Pretočna - zunanja črpalka v ribniku

Zaradi ne vzdržljivosti potopnih črpalk v ribniku čez sezono, sem se odločil za zamenjavo tipa črpalke iz potopne na zunanjo - pretočno črpalko. Zadeva se sedaj, ko je sprememba končana, obnese super. Motor črpalke je prilagojen za trajno delovanje (na dan itak ne deluje več kot ene 3-4 ure v sezoni) in vetrnico črpalnega dela lahko zamenjamo. Ko pa potopno črpalko enkrat zalije voda je v večini primerov zadeva fertik.10 april 2008

Hekanje Canon digitalnih fotoaparatov - CHDK

CHDK oz. Canon Hacker's Development Kit je že nekaj časa na voljo in tudi za že kar precej Canon digitalcev. A vse do pred tremi dnevi ni bil na voljo za Canon S5 IS, katerega imam tudi jaz. Pa še to celo do danes (do pol enih zjutraj) ni bilo nič uporabnega, saj ima moj Canon firmware verzijo 1.01A, izdaja pa se je nanašala na verzijo 1.01B. Tako sem šele danes lahko uspel zadevo sprovati. Prvi vtis je bil odličen. Zaenkrat kaj več kot preizkus RAW formata in sprehoda skozi nov meni nisem še utegnil. Zadeva je za vsakega z vsaj malo izkušnjami in malo znanja dokaj enostavna. Celoten paket deluje le iz kartice SD in ni potrebno "flashanje". Samo sledite navodilom, preverite verzijo firmwara in če imate verzijo 1.01A najdete binary tukaj, drugače pa sledite povezavam in navodilom na uradni strani. Spisali so tudi lep FAQ, katerega si obvezno v celoti preberite pred začetkom.


Takole zgleda zadeva, ko sem določil samodejno zagon CHDK-ja.Ob pritisku na levi gumb ([S] shortcut - bližnjica) in nato na Menu, na desni strani fotoaparata, dobimo tak CHDK meni.Nastavitve RAW posnetkov


Seveda konec koncev ne moremo pričakovati, da bomo svoj aparat toliko spimpali, da se bo postavil ob bok DSLR-jem. Pošten DSLR (sploh Canonov :)) je še vedno razred zase, a je tudi toliko dražji.


P.S: Kot vedno seveda vse počnete na lastno odgovornost !

01 april 2008

Stilomanija s 1. aprilom

Očitno se je za 1. april 08 več spletnih strani odločilo zamenjati svoj stil. Medtem, ko sem ga sam na svoji strani menjal s koncem leta 2007, so se pri Slo-tech-u in 24ur lotili prenove iz 31.2.08 na 1.4.08. Pri Slo-Tech-u so/smo že zelo dolgo pričakovali (potrebno) stilsko in predvsem funkcijsko prenovo. Kaj in kako bomo še videli. 24ur so jo tudi že kar nekaj časa napovedovali preko tv oglasa. So res vse opevane funkcije izboljšali ? Po hitrem ogledu strani bi lahko rekel (zaenkrat) prej negativen odgovor kot pozitiven. Ma, sej bomo videli s časom, kako se bo obneslo.


Očitno nas bodo po novem ob prebiranju Slo-Techa bolj bolele oči, kot prej.