25 maj 2009

Ne nasedajte nategom (Nigerijskim prevaram) preko Bolhe !

Kako se vse skupaj začne ? Za nič hudega sluteče slovenske prodajalce, ki svoj oglas ponavadi izpostavijo na slovenskem bolšjaku Bolha.com, se vse skupaj prične s prijaznim angleškim e-mailom, da se nekdo zanima za vaš artikel in bi ga kupil. Ponavadi ponudi tudi lepo vsoto za poštnino ali pa doda še 100€ ali več za sam izdelek. V teh časih vzpona Google prevajalnika lahko dobite sporočilo tudi v polomljeni slovenščini. Sam sem dobil že precej takih sporočil, večino preko Bolhe. A po nekaj mesečnem zatišju (tudi oglasov nisem imel veliko v tem času), sem včeraj glede oglasa za bliskavico zopet prejel enega takih mailov.

Takole se je glasilo:


do you still have this item for sale mail me at (smith.mark009@gmail.com) or add me on msn at

(smith.mark009@hotmail.com)

Oglas: http://www.bolha.com/oglas382952031Seveda sem takoj vedel kje smo, saj "pravi" Anglež ne bi iskal izdelkov po neki mali Sloveniji in še bolj bogi Bolhi, ko pa ima na voljo eBay, Amazon in druge avkcijske in oglasne spletne strani, kjer lahko izdelek dobi ceneje in hitreje. Vendar me je tokrat vseeno zamikalo stopiti v stik z njim, saj je e-mail deloval zelo preprosto in pristno. Celega MSN pogovora ne bom objavljal. Lahko le povem, da nisva našla skupnega jezika. Po vsej sili je vztrajal, da mu izdelek pošljem, on pa mi preko PayPal-a "zamrzne" dogovorjeni znesek 120€, ter ko mu sporočim številko paketa za sledenje, torej ko bi paket dejansko oddal, mi ta znesek odmrzne. Mimogrede, zaenkrat niti ne vem, če je to preko PayPal-a sploh mogoče. Omenil je tudi, da je iz Londona. Seveda nisem bil za in pogovor sva zaključila tako, da se je še pred koncem pogovora odjavil iz MSN-ja. Pa mu je spodletel nateg, sem si mislil.

A zadeve še ni bilo konec. Danes dopoldne mi je v moji odsotnosti spet pisal. Napisal je, da mi bo danes nakazal denar preko PayPal-a. Prav, sem si mislil. Čez nekaj ur sem res prejel obvestilo o nakazanem denarju s strani PayPala.

Toda ali je sporočilo res prišlo s PayPal-a?


Ni se potrebno posebno mučiti, da bi ugotovili, da gre za lažno PayPal potrdilo o nakazilu. Pa tudi če bi izgledalo pravo, saj se ga da enostavno ponarediti, se vse konča, ko vidimo Shipping address ;). Nigerija jap. Poleg tega tudi e-mail naslov sporočila in IP ni pravi, saj servis PayPal uporablja drugačnega. Pa tudi na osebni strani PayPala ni ne duha ne sluha o kakem denarju ali čakajočih sredstvih na odobritev.

Primer pristnega obvestila o nakazilu:

Besedilo je poravnano na sredino, modra črta pod logotipom na začetku je ožja itd.

E-mail je romal tudi PayPal-u v vednost na njihov spoof@paypal.com e-mail naslov, kamor jim lahko pošljemo ponarejena sporočila.

Namen te objave je bil predvsem ta, da se opozori še zadnjega morebitnega naivnega prodajalca, ki bi nasedel čemu takemu, pa čeprav je nateg še tako očiten. Dajte raje kakemu poštenemu Slovencu znižat ceno ali pa plačat poštne stroške, kakor da se pustite takole nategovati v upanju na zaslužek. Take in drugačne e-maile pa lepo zbrišite ob prejemu.

2 komentarjev:

Luka Fanlok pravi ...

To je pa res.

sandi pravi ...

Dobra objava.