26 avgust 2012

Suša v Vipavski dolini 2012

Letos se pomanjkanje padavin v Vipavski dolini, po 50 oziroma 60 letih (tako pravijo), spet močno pozna. Vse rastje se je že sredi avgusta obarvalo v jesenske, bolje rečeno rjavo-sive barve. Potok Močilnik je že zdavnaj suh, ostale so samo posamezne luže. Ujete ribe v bazenih so ribiči preselili v reko Vipavo. Nič bolje ni tudi z akumulacijskim jezerom Vogršček, ki je zaradi slabega gospodarjenja letos rekordno suh. Sprva se je govorilo, da pušča dno, nato pa, da držijo nizek vodostaj zaradi obnove (stare veje so res požagali, a kaj, ko na suhem dnu raste novo grmovje). In tako je že pomlad jezero dočakalo s precej nižjo gladino, od običajne. Sam pravim, da dokler reki Vipava in Hubelj tečeta s še vedno zadostno količino vode in na izviru "S pod Kovka" tečejo polne štiri 1/2" špine (presežek vode v vodohramu) ni panike. Druga stvar so seveda polja, nasadi in vinogradi, kjer ni namakanja. Na nekaterih vinogradih so ostale le še rozine. Problem je samo v slabi distribuciji vode in navideznih namakalnih sistemih. Še tam ko so, ti ne delujejo. No, nekateri posamezniki imajo tudi to urejeno in njim se suša skoraj ne pozna. Po nekaterih podatkih imamo v Sloveniji baje na voljo vode za namakanje 2/3 zemljišč, uporabljamo pa jo le 2%. Mislim, da je to dovolj zgovoren podatek. Par dni nazaj sem v TV prispevku tudi videl, da na obali, kjer je najbolj kritičen nivo podtalnice, še vedno obratujejo avtopralnice. Da nimajo izpada prihodka, so rekli :-D. Koliko je tudi štirn (vodnjakov), ki so slabo vzdrževane ali jih celo zasuvajo. Če bo šlo tako naprej, jih bodo zelo kmalu spet odkopavali. V zadnjem vročinskem valu so se temperature dvignile do 40 stopinj C, dodaten efekt sušenja povzroča še veter. Podoben vročinski val je bil tudi že julija. Zanimiva posebnost letošnjega poletja je prav Burja, ki s krajšimi prekinitvami in različno (tudi močno) jakostjo, piha že skoraj celo poletje. No, danes smo sicer dočakali nekaj osvežitve, ki pa stanja ne bo še bistveno spremenila. Še posebej zato, ker bo Burja sproti vso vlago nazaj posušila. Za medije je pa, tako kot vedno, najbolj pomemben podatek o 35 milijonski škodi... Pozabili so le, da suše še ni konec.

V spodnji galeriji sem objavil fotografije iz strug hudournika Bela, potoka Močilnik ter jezera Vogršček. Vsi so letos rekordno suhi.
14 avgust 2012

GHD Lučine 2012

Letos se je mednarodna gorsko-hitrostna dirka Lučine 2012 odvijala pretekli konec tedna (11.-12.8.2012) na cesti med Todražem in Lučinami. Udeležba dirkalnikov je bila še boljša kot lani in vsi obiskovalci smo imeli kaj videti. Še najbolj me je zmotil izbor glasbe, ki se je v premorih vrtel po megafonih. Ta ni bil primeren niti za srebanje goveje župce in verjetno imajo tudi na GHD Buzet boljšega. Prva vožnja se je zaradi nesreč močno zavlekla, kar je preprečilo vožnjo z avtobusom do boksov marsikateremu obiskovalcu, in nekoliko zavleklo celotno prireditev. Drugače pa je vse potekalo brezhibno, tudi pod letos drugim organizatorjem (AMD Zvezda). Se vidimo drugo leto.Videoposnetek: