14 september 2017

6. Petrol Rally Nova Gorica 2017

In dočakali smo tudi težko pričakovani največji slovenski rally, 6. Petrol rally Nova Gorica, ki je letos štel tudi za FIA evropski rally pokal. Posledično je organizator imel na štartu kar 109 dirkalnikov, od tega rekordnih 13 dirkalnikov razreda R5. Ruleto je obetalo tudi vreme, saj so se napovedovale padavine, katerim smo se vsaj v petek izognili. V soboto pa je bilo le nekaj malega dežja kasneje na Banjšicah. Že v petek je potekala daljša in nova HP Kambreško, poleg dobro poznane HP Kromberk (navzgor) v dveh ponovitvah oz. večerne HP Ravnica (navzdol). V sobotnem delu pa tradicionalno izmenjaje HP Lig, HP Morsko in HP Banjšice ter za konec še enkrat HP Ravnica. Skupno zmago si je s prepričljivo vožnjo in kar visoko prednostjo (minuto in 48s pred zasledovalci) zagotovila ruska posadka Gryazin - Fedorov v Škodi Fabiji R5. Najhitrejša sta bila kar na vseh 12. HP-jih ! Na drugem mestu je bil Claudio de Cecco v Hyundaiu i20 R5, po težavah posadke Turk - Kacin (okvara zadnjega pogona), tudi zmagovalec slovenskega državnega prvenstva, tretji pa Federico Laurencich v Ford Fiesti R5. Komplet rezultati.

Kot vsako leto odlična organizacija, pogrešamo le kakšno novo HP, ki se je letos sicer napovedovala v sosednji Italiji, a žal vsakič zmaga birokracija ali težave s pridobivanji dovoljenj ter soglasij. Po končanju ere Saturnusa lahko končno rečemo, da imamo nazaj naš največji reli, kateri upam, da se bo tudi v prihodnje dobro razvijal in ohranil začeto tradicijo, ki se je začela kot pozivni reli in v zgolj 6 letih napredovala do slovenskega vrha.

Naslednja postaja za nas bo reli Croatia v okolici Poreča konec septembra, že ta vikend pa se obeta GHD Buzet.


07 september 2017

23. GHD Ilirska Bistrica

Letošnja izvedba največje gorske dirke pri nas, GHD Ilirska Bistrica, je potekala prvi vikend v septembru na znani cesti od Ilirske Bistrice proti Šembijam. Dolg štartni seznam je obetal dolgo dirko, ni pa bilo daljših zapletov, kot je to na gorskih dirkah običajno. V sobotu so treningi potekali v mokrem vremenu, v nedeljo pa je bilo idealno deloma sončno vreme s prijetnimi temperaturami za dirkanje. Že v prvi vožnji je nov rekord proge (1:59,558) postavil italijan Simone Faggioli z Norma M20FC, ki pa je povzročil tudi "incident" na štartu, saj je zaradi premalo napolnjenih pnevmatik zapustil štart in se vrnil kasneje izven svoje skupine. Več je objavljeno na uradni strani. Njegov največji tekmec Christian Merli, pa je v drugi vožnji ostal na štartu z nedelujočim dirkalnikom. V slovenskem prvenstvu je skupna zmaga šla veteranu Milanu Bubniču, ki je v E1 kategoriji zaostal le za hitrim Schagerlom v VW Golfu. Kot rečeno so prekinitve povzročale več ali manj samo tehnične okvare in nekaj manjših izletov s proge oz. bolje rečeno podiranje šikan.

Že ta konec tedna pa nas čaka vrhunec slovenske reli sezone, spektakel na reliju v Novi Gorici s kar 13 dirkalniki R5 in skupno preko 100 prijavljenimi !