20 april 2009

Računalnik Medion Akoya P4340D

Tokrat sem si pobliže ogledal računalnik iz trgovine s kruhom in mlekom, Medion Akoya. Gre za model z naslednjimi podatki:

- Intel Core2Duo E7400 (2,8 GHz)
-4 GB 667 MHz DDR2 rama (Elpida čipi)
-GeForce GT140 512 MB (baje preimenovana 9600GT)
-Trdi disk Seagate 1 TB SATA2
-LG DVD-RW
-vgrajeni Wlan vmesnik 802.11n
-8 kanalna Realtek zvočna kartica, 10/100 Mbit/s ethernet vmesnik

Poleg tega v kompletu dobimo še Medion brezžično tipkovnico in miško, od programske opreme pa prednaloženo Windows Visto Home Premium (priložena obnovitvena DVD-ja z 32 in 64 bitnim sistemom - zanimivo da obe verziji), Microsoft Works 8.5 ter nekaj ostalih osnovnih programov (antivirus,...) in gonilniki.Škatlone.Podatki ob straniNa vrhu paketa nas pričaka manjša škatla z navodili, dvema obnovitvenima DVD-jema (32 in 64 bit) Viste Home Premium, napajalni kabel, Microsoft Works plošček in nekaj ostalih aplikacij ter gonilnikov na drugem ploščku.V naslednji škatli (pod prejšnjo) nas pričaka Medionova brezžična tipkovnica in miška. Če sem pošten tipkovnica in miška delujeta nekam ceneno, vendar še uporabno. Tipkovnica ima novejši stil tipk z majhnim hodom (kot pri prenosnikih), drugače pa nothing special. Priklop je samo na USB, adapterja ni. Razpored tipk je slovenski, dodanih je še par multimedijskih tipk.In nato končno pridemo do kište, ki je presenetljivo majhnih mer. Črno ohišje s svetlečo sprednjo masko deluje kvalitetno in celo malo šminkersko. 5.25" reže so zakrite z ličnimi pokrovi.
V najnižji reži se nahaja še čitalec kartic, 2x USB priklop, mali in veliki FireWire, eSATA konektor in mikrofonski ter audio 3.5 mm chinch.Na vrhu ohišja se nahaja lezišče za Medionove zunanje trde diske. Zakaj se tu nahaja še USB priklop, poleg mnogo hitrejšega eSATA mi ni čisto jasno. Mogoče samo zaradi stabilnejše pritrditve ohišja.Pod prvo masko na sprednji strani najdemo LG-jev SATA DVD zapisovalnik in bralnik.Pa si oglejmo še kaj se skriva v drobovju. Velika črna plastika pripomore k dotoku svežega zraka do hladilnika procesorja. Napajalnik je kot vse kaže No name, nima niti nalepke z osnovnimi podatki. Ima pa 12 cm ventilator.Disk je priznanega proizvajalca Seagate, kapacitete 1 TB s SATA2 povezavo in 32 MB predpomnilnikom (model ST31000333AS).Matična plošča je zelene barve :). To o njej lahko rečem na prvi pogled. Everest pa pravi da gre za MSI MS-7358. Ni tako No Name, kot se na prvi pogled zdi.Rami so tudi zeleni :), skupaj 2x2 GB, 667 MHz DDR2 z Elpida čipi in brez fancy hladilnikov.Grafična kartica ima še kar soliden hladilnik, gre pa za Geforce GT140, marketinško preimenovano 9600GT s 512 MB pomnilnika.Še zadnja plat z vsemi prikopi. Grafika premore tudi HDMI priklop, na plati je še 8 kanalna Realtekova zvočna kartica, 10/100 Mbit/s mrežna, Wlan 802.11n (do 300 Mbit/s), 6x USB, 1394 FireWire priklop, COM in oba PS2 priklopa.

Za zaključek lahko povzamem, da gre za soliden računalnik z, roko na srce, kar dobro in zmogljivo kombinacijo ter primerno ceno. Vse vgrajene komponente (razen mogoče napajalnika) so priznanih proizvajalcev in tudi ohišje je kakovostno in lepo. To pa je tudi vse, kar zanima ciljne kupce, kateri običajno niso računalniški guruji. Ti bodo jasno posegli po lastni izbiri komponent in lastni sestavi najbolj optimalne konfiguracije za najbolj optimalno ceno.

Če prištejemo še 3 letno garancijo, Visto, tipkovnico in meš, gre za zmagovalno kombinacijo računalnika za vsako povprečno gospodinjstvo.

15 komentarjev: