07 februar 2007

Menjava hladilnika na grafični kartici

Ker so originalni hladilniki (in ponavadi tudi ventilatorji) na grafičnih karticah zelo "bogi", sem se odločil da na svoji XFX GeForce 7900 GS original hladilnik zamenjam z Zalmanom VF-900 Cu. Že ko sem odstranil original hladilnik (ki je pokrival tudi rame) sem bil razočaran. Kot da bi hladilnik nameščali kaki otroci na podstrešju (kar niti ni tako nemogoče in nepredstavljivo). Na hladilniku so bili debeli trakovi neke čudne lepljive gume, ponekod kar eden čez drugega, kar je kvečjemu izolacija ne pa dobra toplotna prevodnost na hladilnik kartice. Sicer pa fotografije povedo več kot 1000 besed.



Kakorkoli takoj potem je bilo potrebno očistiti površino grafičnega čipa in ramov.





Čip se je očistilo z čistilnim alkoholom (priporočajo tudi Isopropyl alcohol.) Sledilo je še hitro sušenje čipa z zrakom iz kompresorja.



Očiščen glavni procesor (GPU) graične kartice.



Rami Hynix na grafični kartici.



Največji problem pa je nastopil, ko sva z očetom ugotovila, da je prejšnji termalni trak pustil na ramih grafične nevidno tanko sluz, katere niti alkohol ni hotel topiti, z bencinom pa si takoj začetka nisva upala očistiti ramov. Kasneje sva rame očistila kar z lepilnim trakom, tolikokrat, dokler ni že navaden prozoren lepilni trak prijel na rame.



Seveda sva pred tem "uničila" pet termalnih trakov na priloženih modrih Zalman hladilnikih za rame. Zato sva se odločila, da bova uničene hladilničke zalepila kar s termalnim Zalman lepilom, ki se je še valjalo doma.

Očiščen Zalman hladilniček:



Tukaj pa so preostali hladilnički, katere drži na ramih original termalni trak (ta je prijel, ko je bil postopek lepilni trak končan, prej pa je držal kot da ga ne bi bilo).



No potem sledilo je še lepljenje hladilničkov na ostale rame, kateri so ostali brez termalnega traku, z dvokomponentnim lepilom.



Nato po manjšem zapletu je (končno) nastopil tisti bistveni del. Nanos termalne paste na grafični čip. Pasto je bilo potrebno enakomerno in na tanko razporediti po celotnem čipu za kar najboljšo prevodnost (toplotno seveda). Pomagala sva si kar s tanko prozorno plastiko (na kateri so bile že pripravljene ("štancane") plastične podložke) priloženo hladilniku.





Tukaj je lepo vidno, da se je pasta lepo razmazala in res sodi v sam vrh kvalitetnih termalnih past.



In nato še pritrditev hladilnika in vijakov in to je bilo to. Vendar se je pojavila še ena mala težavica. Naj bo Zalman še tako kvalitetna znamka (Korejci), vendar vijakov in distančnikov pa ne znajo delati. Že pri prejšnjem hladilniku za GeForce 6600 GT Zalman VF-700 Al-Cu je manjkal navoj v enem izmed distančnikov. Potrebno ga je bilo vrezati. Tukaj pa se distančniki niso privili do gumice-podložke, temveč je ostalo še kakih par mm zraka vmes, navoja na vijakih pa ni bilo več. Četrti distančnik pa se je privil do konca. Zopet neenakost vseh štirih distančnikov. Tako je. Vendar kar je najpomembnejše, hladilnik dovolj tiščijo na GPU, tako da je vse OK, le četrti distančnik je bilo potrebno nekoliko odviti, da je pritisk na GPU enakomerno porazdeljen.

Tukaj pa še fotka končnega izdelka, ki bo kmalu zagledal notranjost novega Čarovnalnika.



0 komentarjev: