22 junij 2007

Canon PowerShot S5 IS predstavitev

Danes sem med prvimi v Sloveniji dobil v roke novi digitalni Canonov kompaktni fotoaparat S5 IS. Ker na internetu ni še nekih uporabniških opisov iz prakse, sem se odločil, da ga malo opišem s strani uporabnosti. No pa začnimo.


Pravkar prispeli sveži paket na mizi.


Odpiranje paketov je zame vedno nekaj vznemirljivega.


Vsebina škatle, vzeli smo komplet s torbico, kartico SanDisk Ultra II 2 GB ter polnilec z akumulatorji.


Evo -> kartica, torbica in polnilec.


Tukaj pa končno bistvo paketa, škatlo so ohranili kar enake barve kot pri predhodniku S3.


Ku kuc, le kaj se skriva notri ?


Tole je na vrhu škatle priloženo aparatu, kompleta ne bom opisoval, saj je enaka vsebina kot pri predhodnikih, le da je zraven super duper 32 MB SD kartica (prej 16 MB). Uav to pa je napredek v času GB :) Navodila dobimo samo slovenska (hitra in obsežnejša), kar je tudi neke vrste napredek pri varčevanju s papirjem. Angleška najdemo na priloženem CD-ju, prav tako so priloženi programi in gonilniki. Predvsem uporaben je Photo Stitch, ki nam pomaga izdelati panorame, za kar skrbi tudi odličen vmesnik za izdelavo panoram na aparatu. Seveda pa tudi Zoom Browser ni slab, ker nam omogoča veliko načinov nalaganja fotografij na računalnik in tudi njihovega urejanja. Sam imam najraje takojšnje avtomatsko shranjevanje fotografij v določeno mapo ob priklopu aparata na USB.


No tule pa aparat. Velik 2.5" vrtljiv LCD zaslon, ki ima izboljšano svetilnost in je z njim lažje delati tudi na soncu, kar je bilo pri S3 nekoliko težavno. Izboljšan je tudi gumi pokrovček za USB, AV ter napajalni priklop. Sedaj se ga s strani lepo privzdigne in se odpira kot vratca, prejšnji model je imel fiksiranega samo v eni točki. Tudi pokrov baterij in SD kartice je večji, čeprav moramo biti še vedno previdni predvsem pri zapiranju, odpiranje pa je enostavnejše. Na spodnji strani sedaj najdemo kovinski navoj za stojalo, kar je pohvale vredno, saj je prej bil plastičen.


Tudi kakovost samega LCD-ja je kar visoka (207.000 pikslov), čeprav je večji, moram reči da je tale kvalitetnejši, kot prejšnji pri S3, saj se ga da uporabljati tudi na poletnem soncu. Nov kozmetični dodatek je tudi možnost prikaza časa takoj po vklopu. S kombinacijo tipke in prižiga aparata se nam za določen čas na zaslonu pokaže ura ter lahko tudi datum, če držimo fotoaparat vertikalno. Tudi same tipke so nekoliko spremenjene in bolj poglobljene v ohišje kot pri predhodnikih, kar bo za nekatere prednost, za nekatere ne.


Spremenjen je tudi pokrovček objektiva, ki ima sedaj na straneh dva zatiča, vendar še vedno ni strahu, da bi poškodovali objektiv, če pokrovček pozabimo sneti. Nataknjen je le narahlo in ga uspe že moč motorja objektiva sneti. Zunanji rob fiksnega dela objektiva je sedaj nekoliko nazobčan. Omogoča nam tudi uporabo digitalnega zooma v kombinaciji z optičnim, tako da lahko nastavimo digitalni zoom na fiksni povečavi 1.6x in 2.0x ter potem uporabljamo še 12x optične povečave, kar nam omogoča višje hitrosti zaklopa, gorišče se premakne v telefoto stran
(57.6-691.2 mm, oziroma 72-864 mm)Pa še podatki fotoaparata, kateri so itak znani že kar nekaj časa in so nekateri enaki kot pri modelu S3. Seveda ima S5 Digic III procesor in s tem Face detection, ki zna postati kar uporabna funkcija, ko se bomo navadili nanjo. Odlično deluje tudi korekcija rdečih oči (če do tega efekta sploh pride) kar na fotoaparatu. Poleg tega imamo cel kup efektov za barve in črnobele fotografije ter možnost Shift ISO funkcije, katera nas ob slabih svetlobnih pogojih z utripanjem modre ledke na tipki opozori, da je vrednost ISO prenizka. Ko pritisnemo na to tipko se vrednost ISO samodejno poveča, lahko tudi na neke vmesne vrednosti (160, 180, 500...). Da ne govorimo o odličnih posnetkih s (640x480, 30 slikic/s), katere lahko zajemamo tudi pri zelo nizki svetilnosti in med snemanjem lahko uporabljamo tudi zoom. Glej posnetek spodaj. Kot tudi že pri prejšnjih modelih je tudi pri S5 odlično urejanje posnetka (rezanje začetka ali konca), saj pri tem ne izgubimo kvalitete posnetka.


Tole je pa že prva slika v najmanjši goriščnici 36mm (brez zooma). WB je bil nastavljen na Sun, P način delovanja, ISO 100.


Tule pa še fotka z 12x (432 mm) optičnim zoomom.Pa še fotka z ISO 1600 pri dnevni svetlobi, kar je itak ekstrem. Vendar v kaki temi kje bi fotka bila še vedno pogojno uporabna in šum niti ni tako moteč.

Za zdaj bi to bilo nekako vse. Kaj več pa bo pokazal čas in sama uporaba aparata na "terenu". Vsekakor pa še vedno trdim, da je opažen napredek pri tej seriji, čeprav ta na papirju ni tako tipično viden. Glede šuma in ISO vrednosti se bo potrebno še kaj poigrati in videti ali res vpliva majhen senzor in več pik na sam šum ali je to dejstvo za domačega uporabnika zanemarljivo. Seveda ima aparat že sam redukcijo šuma, ki tudi ni zanemarljiva lastnost. Ne smemo zanemariti tudi nastavka za dodatne bliskavice hot-shoe, ki bo marsikomu prav prišel. Pa tudi povečano tipalo iz 6 MP na 8 MP daje še več svobode pri digitalnem zoomu, saj lahko fotografijo brez velike izgube kakovosti povečamo 3-4x digitalno. Splošni opis in najava fotoaparata.

P.S: Dodan je še lasten video posnetek predstavitve zunanjosti Canona S5 IS.


15 junij 2007

Hudournik Bela

No danes je, kot je to že mnogokrat, Bela (hudournik za našo hišo) pokazal da ima tako ime povsem upravičeno. Tokrat le s to razliko, da smo ga uspeli posnet kako z vso svojo veličino in količino vode in umazanije pridrvi po strugi in lahko ta posnetek sedaj delim z vami. Vse se zgodi v nekaj sekundah, pred prihodom pa se zasliši le nekaj šumenja. Sicer je večji del poletja suh, a sedaj ko so nevihte čez Goro in Nanos je dobil dovolj količine vode za svojo oživitev.

Posnetek pritoka vode v hudourniku Bela po deževju.

11 junij 2007

Posodobitev strežnika končana

Včeraj sem zaključil z nadgradnjo strežnika spletne strani, tako da bi morala stran sedaj ponovno nemoteno delovati naprej. Konfiguracija strežnika:

Matična plošča: ASUS P5B
Procesor: Intel Celeron D 3,2 GHz (s časom bo verjetno zamenjan s kakim Core2Duo)
Grafična kartica: GeForce 7300GS Silent 128 MB
Pomnilnik: 2x512 MB Geil DDR2 800 MHz
Trdi disk: WD 250 GB SATA2 16 MB

Vse skupaj še vedno deluje na Apache 1.3.37 strežniškem programu in Windows XP OS.


08 junij 2007

Poteka nadgradnja strežnika


Spletna stran bo nedosegljiva predvidoma do nedelje, ko bo končana posodobitev strežnika spletne strani. Več o sami konfiguraciji spišem po uspešnem zagonu strežnika