10 julij 2008

Čiščenje zvonika stare cerkve v Vrhpolju

Zvonik (turn) vrhpoljske stare cerkve sv. Križa je bil že dalj časa potreben čiščenja, saj so na njegovih stenah zrasli že celi grmi Bezga in druge vrste plevela. Danes so ta plevel in grmovje očistili s pomočjo avto dvigala.

Vrhpoljski župnik Jožko Berce.


Dvigalo dvigne košaro do višine 22m, cerkveni zvonik je visok okrog 35m.Samec Pozidne kuščarice (Podarcis muralis) si je želel pozornosti

Ko sem danes prišel domov, me je na poštnem nabiralniku, na toplem soncu, pričakal samec Pozidne kuščarice (op. komentar spodaj). Sprva se nisem preveč zanimal zanj, a ko sem čez nekaj časa prišel po pošto je bil še vedno tam in prav nič se ni bal, še celo v hišo je hotel. Potem sem si rekel, če hočeš mojo pozornost pa naj ti bo. Sestra ga je prijela in na roki je nekaj časa poziral, kot da to počne vsak dan. Nastale so te fotke.
Ko sva se ga nagledala, ga je odložila na bližnji zid, kjer se je kmalu zatekel v razpoko v njem.

05 julij 2008

Pri Pošti Slovenije kradejo ko srake

V petek sem prejel paket računalniške spletne trgovine, njenega imena ne bom omenjal zaradi reklame oz. anti reklame, saj je krivda v celoti na dostavni službi. Naročil sem kit komplet 2x 2 GB Corsair DDR2 CL4 ramov. Ob prejetju paketa pa me je čakalo presenečenje v obliki odprte škatle s prazno vsebino. Tat se ni niti toliko potrudil, da bi škatlo nazaj zalepil. Na samo poškodbo me je opozoril že poštar, tako da sem še pred njim pregledal vsebino, bolje rečeno ne vsebino, in sva skupaj ugotovila, da je bila vsebina ukradena. Takoj sem odšel na pošto in skupaj z uslužbenko naredil zapisnik o kraji. Paketek je stehtala in tako sva se tudi prepričala, da ni bil paket že prazen poslan. Glede samega zapisnika jih moram pohvaliti, saj niso nič komplicirali. Verjetno tudi zato ne, ker sem paket pregledal še pred poštarjem. Kasneje sem tudi izvedel, da je to prva kraja za to spletno trgovino. Sem vsaj častna stranka njihove prve kraje vsebine paketa, sem se tolažil. Ko sem se o krajah pogovarjal z uslužbenko na pošti, mi je ta povedala, da se kraje vse pogosteje dogajajo, predvsem ko gre za pakete računalniških spletnih trgovin. Kdo bo pa odpiral pakete Neckermanna in Quelle s "štracarijo". Baje je ne dolgo nazaj nekdo v paketu dobil namesto naročene računalniške opreme zidak, cegu. Do odprtja paketa tako niti ne pomisliš, da je kaj narobe z vsebino. Domišljija ne pozna meja. Verjetno se v poletnem času kraja samo še poveča, saj v centralnem skladišču Pošte Slovenije v LJ (tam so baje srake najbolj dejavne) dela več študentov, ki jih zamamijo paketi z računalniško ali foto robo. Nadzora po informacijah uslužbenke itak ni nobenega, tudi takega iznajdljivega falota ne moreš izslediti, kaj šele da bi dokazal, da je on izpraznil paket. Očitno Pošta Slovenije nima namena preganjati takih dejanj in raje izplačuje vrednosti paketov podjetjem. Žalostno. Še bolj je žalostno, da se ta dejanja dogajajo vse pogosteje. Upam samo, da se bo zadeva zame srečno končala in bom z zamudo nekaj dni končno prejel plačane rame. Ob prejemu paketa bodite pozorni na znake odpiranja ali poškodbe. Če sumite, da kaj ne štima, paket preglejte vpričo kurirja oz. poštarja. Tako se izognete dodatnim zapletom glede reklamacije.

Takole zgleda izpolnjen zapisnik Pošte Slovenije.

P.S: Kot sem kasneje izvedel so lopova prijeli in ga verjetno tudi primerno kaznovali. Konec dober, vse dobro.