29 januar 2009

Nokia N81 - foto in kratek opis

Tokrat sem se imel priložnost seznaniti z Nokio N81, 8 GB model. Lep "fancy" glasbeni model telefona za vse uporabnike, ki jim je pomemben tudi izgled in funkcija mp3 predvajalnika ter telefona v eni napravi.






Baterija, aparat in desno slušalke ter podaljšek za slušalke s kontrolami za klic in predvajanje glasbe (predvajanje/premor, naprej/nazaj...).



Navodila, hitra navodila, CD s programi, USB kabel ter, ker je bil telefon kupljen v Britaniji (eBay), britanski hišni polnilec. Priključek za polnjenje je enak kot pri nokijah N95, N93 in še nekaterih drugih.


Prednja stran. Kot pri drugih novejših telefonih je tudi tu lepa in črna svetleča površina pravi magnet za prstne odtise in prah.



Tipke so kar posrečeno razporejene. V sredino ob navigacijski gumb so uspeli "stlačiti" še štiri multimedijske gumbe (predvajaj, naprej, nazaj in stop) ter srebrn podolgovati bližnjični gumb. Le občutek ob samem pritisku se mi je zdel nekako preveč plastičen in mogoče so tipke malo pretrde. Ravno tako ob navigaciji s smernimi tipkami plastika malo preveč poka za ta cenovni rang.



Tudi pri tem modelu najdemo dodatno kamero spredaj za video pogovore.




Desna stran telefona. Eden izmed dveh kvalitetnih in kar precej velikih zvočnikov, tipki za jakost in spodaj bližnjična tipka za vklop kamere in zajem fotografij.


Zadnja plat z 2 MP kamero in solidno močnim flešem.


Leva stran z drugim zvočnikom. Oba skupaj se odlično obneseta pri klicih (zvonenje in pogovor preko teh dveh zvočnikov), pa tudi pri poslušanju glasbe, saj nudita večjo jakost in boljšo kvaliteto, kot je to običajno pri ostalih mobilcih.




Spodnja stranica od leve naprej: Luknja za pritrditev varnostnega paska, vhod za polnjenje ter micro USB priklop (CA-101). Zgoraj desno pa je luknja mikrofona.




Na vrhu se na levi strani nahaja drsni gumb za zaklepanje/odklepanje tipkovnice, standardni 3,5 mm priklop za slušalke in gumb za vklop/izklop.



Ter še standardna drsna tipkovnica značilna za N serijo Nokij.




Zmogljiv BP-6MT Li-ionski 1050 mAh akumulator ter malo drugačno ležišče za Sim kartico v obliki predalčka. Ker gre za model z 8 GB notranjega pomnilnika nimamo razširitvenega mesta za microSD kartico.

Kot sem omenil je aparat iz tujine in je imel posledično tudi angleški meni in prilagojeno temo (Vodafone). Zame to ne bi bil problem, za kakšnega mlajšega oz. angleško slabše podučenega uporabnika pa je lahko to problem. No k sreči je sprememba jezika pri Nokijah razmeroma enostavna. Spremeniti moramo le kodo izdelka (Product code), da dobimo izbiro svojega jezika sploh na voljo. Tukaj je en dober vodič, sicer za Nokijo N95, a je vse, razen kode izdelka, popolnoma enako tudi za ostale Nokije. Konkretno je koda izdelka za naše področje (slovenski jezik) za Nokio N81 8 GB (RM-179) 0545893. Mimogrede, naš jezik spada v ti. Balkanski paket, če boste iskali kodo za ostale modele Nokij po internetu. Kodo enostavno spremenimo kot piše v omenjenem vodiču in preko Nokia PC Suite in Nokia Update Software aplikacije posodobimo software našega telefona. Nato sledi samo še preklop na slovenski jezik v nastavitvah telefona (mogoče tudi ponastavitev na tovarniške nastavitve, če se vse ne obnaša kot se bi moralo) in smo končali. Seveda je potrebno še pred vsem tem vso morebitno vsebino (Imenik, podatki, SMS-i...) varnostno kopirati nekam drugam, saj v postopku izgubimo vse podatke. Previdno torej.


0 komentarjev: