29 september 2009

Grafična tablica Wacom Bamboo

Gre za enega obveznih pripomočkov za vsakega sodobnega umetnika in za dobrodošlo vhodno napravo za vsakega fotografa, ki rad izpopolnjuje fotografije do potankosti. Tudi sam sem si, predvsem zaradi dokaj ugodne priložnosti (beri cene) in pozitivnega mnenja o grafičnih tablicah po forumih, omislil eno. Gre za tablico priznanega proizvajalca Wacom, model Bamboo MTE450A.

Pa poglejmo...


Lična škatlica.


V njej pa še ena. In to črna !Jap, zahvala v xyz jezikih za nakup.


Tablica formata A6, pisalo, USB kabel (dolžine 1,5 m), podstavek za pisalo ter CD-ji.


Zraven dobimo gonilnike in Bamboo programsko opremo, Ulead PhotoImpact 12 SE, CorelDraw Essential Edition 3 ter navodila za uporabo. Ni slabo.


Ob prvi uporabi dobimo rahlo čuden občutek in se moramo navaditi, da ne pritiskamo dveh gumbov na pisalu po nesreči. Tadva sta programabilna, privzeto pa služita desnemu kliku in pan funkciji. Levi klik pa lahko dosežemo z dotikom površine (enako kot na ploščici pri prenosnikih). Pisalo nudi tudi senzor za pritisk. Z 0,01 milimetrsko oz. z 2540 dpi občutljivostjo smo na tresljaj roke natančni. Sama tablica sicer nudi še dodatne 4 programabilne gumbe in touch zoom krožno površino. Prilagojena je širokim (wide) zaslonom, vendar deluje tudi na klasičnih katodnih monitorjih in LCD-jih "kvadratnih" formatov. Velikost zaslona se preslika na občutljivo površino, tako jo ne glede na velikost monitorja v celoti koristimo ali pač ne, kakor si nastavimo. Kvaliteta izdelave je odlična, tablica je izjemno tanka in ravno prav velika za vsako mizo. Večja bi bila že malo nerodnejša (in krepko dražja). Ko obrabimo konico pisala, jo lahko za 5 $ (5 kosov) naročimo direktno iz njihove strani. Tudi gonilniško je zadeva odlično podprta, saj deluje praktično povsod. Od Microsofta, preko Linuxa do Jobsovega Appla oz. Mac OS-a. Privzeto jo podpirajo tudi vse foto aplikacije (Lightroom, Photoshop CS,...) ter gostiteljski OS, pisarniški programi (MS Office 2007) itd.
  Pa naj vseeno naštejem še nekaj minusov. Osebno me še najbolj moti, da v Lightroomu ali Photoshopu ne deluje radirka. Torej če pisalo obrnem narobe, bo funkcionalnost še vedno enaka kot ob pravilni legi. Kolikor sem testiral v Lightroomu tudi ne deluje občutljivost na pritisk, ki pa deluje v Photoshopu. To so vse programske omejitve, ki so jih nekako "prisiljeni" uvesti, da ne delajo prevelike konkurence svojim boljšim in precej dražjim ter tudi večjim tablicam.