30 september 2013

Rally Croatia 2013 - HP Salteria

ERC rally Hrvaška je letos v celoti štel tudi za slovensko rally prvenstvo. Ogledali smo si sobotno hitrostno preizkušnjo Salteria, blizu cilja. Žal se je že poznal velik usip posadk (nekaj nesreč in okvar), vendar smo kljub temu spremljali solidno dirko. Precej me je presenetilo le to, da sploh nismo imeli občutka, da gre za ERC rally (evropsko prvenstvo). Redarjev je bilo relativno malo, ob progi je bil varnostni trak samo na dovoznih poteh ali prehodih in tudi gledalcev je bilo na tem koncu zelo malo. Upam si trditi, da je skoraj vsak rally za slovensko državno prvenstvo bolje organiziran in tudi obiskan, vsaj po tem kar smo na tem delu HP videli. Je pa zato bilo prisotnih toliko več slovenskih zastav, ki so malček že šle v nos nekaterim redarjem ;). V petek se je na eni HP ulil dež, v soboto pa na našem koncu ni bilo dežja, le nekaj oblačnosti. Letos se zaradi drugačnih obveznosti rallyja nismo mogli udeležiti že v petek, drugo leto pa bo vsekakor treba na rally prej. Naslov evropskega prvaka si je prav tukaj privozila posadka Kopecky - Dresler s tovarniško Škodo Fabio S2000. Odlično se je peljal naš šampion Aleks Humar s sovoznikom Florjanom Rusom v Renault Cliu R3, saj je na koncu zasedel 7. mesto v skupnem seštevku in 1. mesto v državnem prvenstvu ! Tako je pred rallyjem v Idriji nazaj v igri za naslov državnega prvaka.
 


Video:25 september 2013

2. rally Nova Gorica 2013

Po lanski uspešni premierni izvedbi relija Nova Gorica na planoti Banjšice, smo letos 21.9.2013 dočakali 2. rally Nova Gorica. Število posadk je bilo podobno lanskemu, je bila pa raznolikost dirkalnikov toliko večja. Videli smo vse, od WRC dirkalnika do S2000, S1600 in Yugo dirkalnikov. Žal je bilo tudi kar nekaj odstopov (nesreče, okvare). Najbolj spektakularno je svoj dirkalnik Peugeot 207 S2000 razbila posadka Igor Žbogar - Darko Lah. K sreči sta nesrečo oba preživela brez večjih posledic. Dogodek je imel očitno tako velik odmev, da so ga pograbili celo mrhovinarji Radia 1, ki drugače rally dirk niti povohajo ne. Avdić je za moje pojme skoraj zajebaval Žbogarja po telefonu in niti ni vedel, kaj ga bi sploh vprašal. Sem samo čakal, kdaj se posnetek pojavi še na 24 kur ;). No, drugače pa smo spet videli zelo dober dogodek in primer sprint rallyja, katerih si bi želeli še več. Čeprav, če sem pošten, je letos organizacija malenkost bolj šepala kot lani, saj je po mojem mnenju rahlo primanjkovalo redarjev in organizatorjem se je prav po nesreči posadke Žbogar - Lah zgodil spodrsljal, ki bi lahko imel hujše posledice in se ne bi smel zgoditi. Posadki Aljoša Novak - Matej Čar z najetim Mitsubishijem Lancerjem EVO IX je namreč v nasprotni smeri pri zaprti cesti pripeljal gasilski avto. K sreči sta bila vsaj deloma opozorjena.

Drugače pod črto pa je rally odlično uspel, naklonjeno nam je bilo tudi vreme. Obiskovalcev je bilo zagotovo več kot lani, poleg tega pa je bil rally tudi dobrodelen, saj je fundacija Vrabček upanja s prodajo zapestnic zbirala sredstva za invalidno mladino v Stari Gori. Akreditiranih novinarjev in fotografov je bilo letos več kot 30. Drugo leto se baje obeta izvedba tega rallyja za državno prvenstvo. Kaj bo to prineslo in če sploh, pa bomo videli naslednje leto.


Videoposnetek:
07 september 2013

GHD Ilirska Bistrica 2013

Tradicionalna mednarodna gorsko-hitrostna dirka Ilirska Bistrica 2013, je letos že 19. potekala na cesti med Ilirsko Bistrico in Šembijami. Po nekaj prestavitvah so jo uspešno izpeljali prejšnjo soboto (treningi) in v nedeljo 1.9.2013 (dirka). Obakrat smo videli po dve vožnji. Sobotne treninge je še najbolj zaznamovala huda nesreča Slavka Zormana v Renault Cliu Williams. Na srečo je bil Slavko že odpuščen iz bolnišnice in se že "cajta" po nesreči v domači oskrbi. Želim mu čimprejšnje okrevanje in povratek v motošport ! V nedeljo pa sta obe tekmovalni vožnji potekali dokaj mirno, največ prekinitev je bilo v prvi vožnji (trpeli so le dirkalniki in kakšna ograja), druga vožnja pa je imela samo eno prekinitev in je bila tekoče izpeljana. Kljub vsem govoricam smo spremljali solidno dirko, ki je bila tako kot vedno tudi dobro organizirana. Gledalce je mogoče še najbolj zbodla nekoliko višja vstopnina (15 €), zato jih je najbrž bilo tudi nekoliko manj. Zmagal je Miloš Beneš (Češka) z dirkalnikom Osella FA30. Tukaj si poglejte še ostale rezultate. Upam da se ta tradicionalna dirka, kljub slabim napovedim, vrne tudi drugo leto.


Videoposnetek tekmovalnih voženj: