31 oktober 2017

11. rally Idrija 2017

Tudi letos se je zaključilo slovensko državno prvenstvo z relijem v Idriji, ki že nekaj let ostaja nespremenjen in je roko na srce v stanju stagnacije oz. boja za preživetje. Kljub temu smo letos videli pestrejšo štartno listo preko 40 dirkalnikov, med njimi tudi nekaj tujih posadk. Zmaga in naslov skupnega prvaka je pričakovano šel v roke posadke Turk - Kacin v Peugeotu 208 T16 R5, ki pa ni bila tako lahka, saj sta se še na zadnji HP Čekovnik na listju zavrtela in izgubila kar nekaj časa. Kljub temu ju De Cecco - Campeis v Hyundaiu i20 R5 nista več ujela. V petek je potekala že dobro poznana in kar malce dolgočasna HP nad Idrijo, naslednji dan pa že vsem dobro poznani Zadlog in Čekovnik. Hladno in vetrovno vreme (letos kar močan veter) je že stalnica Zadloga in tega smo že vajeni. Dobili smo tudi nove prvake v ostalih divizijah, in sicer v diviziji 2 Premrl - Ošlaj v Citroenu DS3 R3T ter v diviziji 1, po smoli posadke Mrak-Kuštrin, posadko Mlinar - Velkavrh-Gorenc v VW Polu, čeprav je na reliju zmagala posadka Jerkič - Prelaz v MG ZR 105 v tej diviziji. Vse rezultate najdete pri časomerilcih ali v novici na strani AŠ2005.

Za nas sezone še ni konec, saj nas čaka še tradicionalni zaključek na Rally Showu Santa Domenica na Hrvaškem ter na Prealpi Master Showu v Italiji, če bo vse po sreči.
06 oktober 2017

44. Croatia Rally 2017

Letos smo se največjega hrvaškega relija, 44. Croatia rally, udeležili dvodnevno na sami lokaciji, v prijaznem okolju Istrijanov in njihovih apartmajev. Reli poteka v okolici Poreča oz. sobotni del bližje Buzetu, kjer je tudi oddaljeni servis za ta del. Glede na napovedi se je treba bolje seznaniti s terenom, saj se v sezoni 2019 na Hrvaškem obeta WRC. Bomo videli. 

Rally je potekal v lepem jesensko toplem vremenu, v petek na Shakedownu nam je bilo kar vroče. Pestra štartna lista s kar 15 R5 khm WRC2 dirkalniki, je obetala zanimivo dogajanje. Seveda niso manjkale tudi vse naše najboljše posadke. Žal smo na zadnji večerni HP Fuškulin v petek videli tudi nesrečo domače posadke Prodan - Draženovič v Peugeotu 208 R5, ki se bi lahko kaj hitro tudi slabše končala (predvsem za bližnjo publiko in časomerilce). K sreči pa jo je skupila le OPV-jeva pločevina dirkalnika. Naslednji dan, v soboto, so si sledile še HP Cerovlje, Butoniga, Boljun ter Sovinjak, vse 2x ponovljene. Skupna zmaga je šla malce presenetljivo madžarski posadki Botka - Mesterhazi v Škodi Fabiji R5, druga sta bila Hadik - Kertesz tudi v Škodi Fabiji R5. Odlično skupno tretje mesto je dosegla slovenska posadka Turk - Kacin v Peugeotu 208 R5 in tako presekala povsem madžarske stopničke. Vsi ostali rezultati

Posebnost relija v Istri je tudi sekanje ovinkov, ki je tam še vedno dovoljeno, in je zato posledično že po nekaj avtomobilih na cesti veliko peska in "šodra", kar še dodatno popestri dogajanja in malce oteži zadevo tako dirkačem, kot tudi sami tehniki. Lahko pa tudi našim kameram ali telesom :) Nekaj bližnjih projektilov je vidnih tudi v spodnjem posnetku.

Kot vedno je na voljo komplet foto in video povzetek iz rok naše ekipe. Za slovensko DP nas čaka še tradicionalni zaključek v Idriji konec meseca, kjer se bo bil še ogorčen boj v diviziji 1, saj se je zaradi odstopov na Hrvaškem boj za prvaka prenesel na zadnji reli. 
14 september 2017

6. Petrol Rally Nova Gorica 2017

In dočakali smo tudi težko pričakovani največji slovenski rally, 6. Petrol rally Nova Gorica, ki je letos štel tudi za FIA evropski rally pokal. Posledično je organizator imel na štartu kar 109 dirkalnikov, od tega rekordnih 13 dirkalnikov razreda R5. Ruleto je obetalo tudi vreme, saj so se napovedovale padavine, katerim smo se vsaj v petek izognili. V soboto pa je bilo le nekaj malega dežja kasneje na Banjšicah. Že v petek je potekala daljša in nova HP Kambreško, poleg dobro poznane HP Kromberk (navzgor) v dveh ponovitvah oz. večerne HP Ravnica (navzdol). V sobotnem delu pa tradicionalno izmenjaje HP Lig, HP Morsko in HP Banjšice ter za konec še enkrat HP Ravnica. Skupno zmago si je s prepričljivo vožnjo in kar visoko prednostjo (minuto in 48s pred zasledovalci) zagotovila ruska posadka Gryazin - Fedorov v Škodi Fabiji R5. Najhitrejša sta bila kar na vseh 12. HP-jih ! Na drugem mestu je bil Claudio de Cecco v Hyundaiu i20 R5, po težavah posadke Turk - Kacin (okvara zadnjega pogona), tudi zmagovalec slovenskega državnega prvenstva, tretji pa Federico Laurencich v Ford Fiesti R5. Komplet rezultati.

Kot vsako leto odlična organizacija, pogrešamo le kakšno novo HP, ki se je letos sicer napovedovala v sosednji Italiji, a žal vsakič zmaga birokracija ali težave s pridobivanji dovoljenj ter soglasij. Po končanju ere Saturnusa lahko končno rečemo, da imamo nazaj naš največji reli, kateri upam, da se bo tudi v prihodnje dobro razvijal in ohranil začeto tradicijo, ki se je začela kot pozivni reli in v zgolj 6 letih napredovala do slovenskega vrha.

Naslednja postaja za nas bo reli Croatia v okolici Poreča konec septembra, že ta vikend pa se obeta GHD Buzet.


07 september 2017

23. GHD Ilirska Bistrica

Letošnja izvedba največje gorske dirke pri nas, GHD Ilirska Bistrica, je potekala prvi vikend v septembru na znani cesti od Ilirske Bistrice proti Šembijam. Dolg štartni seznam je obetal dolgo dirko, ni pa bilo daljših zapletov, kot je to na gorskih dirkah običajno. V sobotu so treningi potekali v mokrem vremenu, v nedeljo pa je bilo idealno deloma sončno vreme s prijetnimi temperaturami za dirkanje. Že v prvi vožnji je nov rekord proge (1:59,558) postavil italijan Simone Faggioli z Norma M20FC, ki pa je povzročil tudi "incident" na štartu, saj je zaradi premalo napolnjenih pnevmatik zapustil štart in se vrnil kasneje izven svoje skupine. Več je objavljeno na uradni strani. Njegov največji tekmec Christian Merli, pa je v drugi vožnji ostal na štartu z nedelujočim dirkalnikom. V slovenskem prvenstvu je skupna zmaga šla veteranu Milanu Bubniču, ki je v E1 kategoriji zaostal le za hitrim Schagerlom v VW Golfu. Kot rečeno so prekinitve povzročale več ali manj samo tehnične okvare in nekaj manjših izletov s proge oz. bolje rečeno podiranje šikan.

Že ta konec tedna pa nas čaka vrhunec slovenske reli sezone, spektakel na reliju v Novi Gorici s kar 13 dirkalniki R5 in skupno preko 100 prijavljenimi !

29 avgust 2017

53° Rally del Friuli Venezia Giulia 2017

Konec avgusta poteka tradiconalno rally Alpi Orientali oz. z modernim imenom rally del Friuli Venezia Giulia, blizu Čedada (Cividale del Friuli) takoj čez slovensko mejo. Letos je reli štel tudi za italijansko WRC prvenstvo in zato smo na štartu videli tudi precej WRC bolidov. Udeležili smo se vseh treh HP-jev v soboto, ki so se ponovili (Trivio, Mersino in Tribil). V močni konkurenci so se pomerile tudi 4 slovenske posadke, posadka Premrl - Ošlaj s Citroenom DS3 R3T je bila v soboto zaradi zdravstvenih težav voznika primorana odstopiti. Tudi letos je reli potekal v lepem poletnem vremenu, le tempo je bil malce bolj hud (zaradi časovne stiske) kot lani. Svoje poglavje je tudi italijanska organizacija, ki skoraj vsako leto pušča grenak priokus, običajno že na začetku z iskanjem Press centra na vseh nemogočih in mogočih lokacijah (kriva je že slaba označitev) ter zelo pozen prihod osebja oz. odprtje le-tega. Drugi fenomen so sami redarji, ki preganjajo "akreditirance", gledalci pa lahko dobesedno skačejo po progi. En del take cvetke je viden tudi v posnetku na 4. minuti na mostu. Je pa vse to del italijanske folklore in njihovih relijev, zato vsako leto vsaj enemu takemu dogodku lahko rečem "Only in Italy" :). Sledi pestro dogajanje z GHD Ilirska Bistrica ter teden dni kasneje s pestro zasedbo (rekordno !) na največjem slovenskem reliju po Saturnusu, rally Nova Gorica. Se vidimo na katerem od zavojev.17 avgust 2017

GHD Lučine 2017 - International Hill Climb Race 2017

Mednarodna gorsko-hitrostna dirka v Lučinah, točneje na cesti od Todraža do Lučin v dolžini 4 km, se je letos odvijala 12. in 13.8. Udeležili smo se dveh treningov v soboto ter treh tekmovalnih voženj v nedeljo. Letos sicer nekoliko manjša udeležba zmogljivih prototipov in formul, vendar smo kljub temu videli kar štiri popravke rekorda za "turna" vozila, ki ga je naredil avstrijski voznik v dirkalniku VW Golf TFSI-R, Karl Schagerl. Tudi absolutni rekord je bil tokrat v nevarnosti, saj ga je resno ogrozil italijan Federico Liber v Gloriji C8P-EVO, ki se mu je približal na vsega 19 tisočink sekunde ! Najboljši slovenec je bil Vladimir Stankovič (Gibson RME04). Vsi rezultati.

Za razliko od pretekih let je bilo letos vreme hladnejše in bolj znosno za spremljanje dirke. Tudi udeležba gledalcev je bila približno enaka, kot pretekla leta. Zmaga pa super organizacija ter odlična ponudba na "šankih" s strani lokalnih gasilcev - priporočam. Vsekakor dober začetek po poletnem premoru in dober uvod pred gorsko dirko v Ilirski Bistrici prvi vikend septembra.


05 julij 2017

4. Rally Železniki 2017

Rally v Železnikih si je v štirih ponovitvah (prvič je bil kot sprint rally) že dodobra utrdil mesto v slovenskem državnem prvenstvu. Letos smo videli kar štiri R5 dirkalnike, poleg slovenske posadke Turk - Kacin v novem Peugeotu 208 T16 R5, posadke De Cecco - Campeis v Hyundaiu i20 R5, ter že lanskih udeležencev, slovaške posadke Majerčak - Vejačkova v Fordu Fiesti R5, tudi še Hermann Gassner jr. - Ursula Mayrhofer v Hyundaiju i20 R5. Če ne pozabimo še pestre slovenske divizije 1 in vse ostale nepogrešljive avtomobile in voznike, je bila štartna lista obetajoča in štela nekje 53 dirkalnikov. Že prvi dan, v petek,  na ponovitvi krajše HP Dražgoše Sprint, se je proti koncu ulil dež in tako že prvi dan malček premešal štrene. No, v soboto smo potem imeli idealen sončen dan, za razliko od preteklih let manj vroč. Videli smo enake HP kot lani, le Soriška planina je bila letos prvič v takem obsegu. Skupna zmaga je na koncu vendarle šla v roke slovaški posadki, ki pa je zaradi težav z motorjem na zadnji preizkušnji "Powerstage" Dražgoše izgubila skoraj vso prednost in tako zmagala le za 0,2s pred našo posadko Turk - Kacin, kar je praktično formulaški zaključek.

V diviziji 2 sta zmago pobrala Humar in Cevc v novem Peugeotu 208 R2, potem ko sta bila hitrejša od posadk Premrl-Ošlaj (Citroen DS3 R3T) na drugem in Mrevlje-Gomizelj (Peugeot 208 R2) na tretjem mestu.

V diviziji 1 je po veliki smoli konkurence s prebitimi gumami na HP Podlonk, zmaga šla v roke Martinu Štucinu in Gregorju Maverju (Škoda Felicia Kit Car).

Komplet rezultati so na voljo tokrat kar pri organizatorju, časomerilcih OmikronPlus.

Super organizacija Omikron Plus-a ter dobra promocija dogodka sta dobra popotnica tudi za naprej. Če bo še kakšna nova trasa HP pa še toliko bolje :).

Resnično upam pa, da se razne zakulisne mahinacije pri tujih hitrih voznikih ne bodo nadaljevale ali stopnjevale, saj se razna "opravljanja" iz ozadja vlečejo že od relija Velenje in "afere" Hideg.


30 maj 2017

32. Fuchs rally Velenje 2017

Slovenski aktivni rally s trenutno najdaljšo tradicijo, že 32. rally Fuchs Velenje 2017, je potekal 26. in 27. maja. Sicer letos se je nekoliko poznalo varčevanje in tudi dogajanje je bilo strnjeno samo v soboto, kar pa je bilo s popoldanskim premorom kar znosno in se je izkazalo za dobro. Kljub temu smo se v Velenje odpravili že v petek in se udeležili tudi ceremonialnega starta na Titovem trgu. V soboto so se preizkušnje začele že pred 8h, udeležili smo se vseh (HP Šentilj, HP Železno, HP Vinska Gora in SS Jezero). Žal se je tudi tokrat pripetilo kar veliko odstopov, predvsem v diviziji 1. Na srečo se je vse končalo samo z zvito pločevino in razočaranimi obrazi. Nekaj je razvidno tudi iz fotografij ter videoposnetka. V Velenje se vsako leto radi vračamo, saj običajno pestra štartna lista obeta. Poleg slovenske posadke v R5 dirkalniku, smo videli tudi italijansko posadko de Cecco - Campeis, tokrat v Hyundaiu i20 R5, ki je s slovenskim sponzorjem in udeležbo za točke slovenskega DP povzročila kar nekaj prahu med spletnimi "poznavalci". Tokrat je posadka reli tudi zaključila :). No, po smoli na reliju Vipavska dolina, je zmago (končno) okusila posadka Turk - Kacin v Peugeotu 208 T16 R5. Odlično se je peljala tudi madžarska posadka s hrvaško licenco, Hideg - Kerek v Mitsubishiju Lancerju EVO IX, vse do policijskih kontrol na etapi in posledične zamude v časovno kontrolo. Spet se sprožajo teorije zarote. Kakorkoli že, vse rezultate najdete pri časomerilcih OmikronPlus. Spodaj pa kot vedno foto in video povzetek. Se beremo naslednjič, najverjetneje iz relija Železniki.

27 april 2017

7. rally Vipavska dolina 2017

Dočakali smo tudi 7. izvedbo domačega relija z imenom 7. rally Vipavska dolina 2017. Na začetku je štartna lista obetala še več, saj je bil na njej tudi avstrijski zvezdnik Andreas Aigner, ki naj bi nastopil s Škodo Fabio R5, a je ta nastop žal padel v vodo. Kljub temu je bilo na štartu precej slovenskih posadk, še posebno v diviziji 1 (kopica MG-jev) ter Pugeoutov 208 R2 v diviziji 2. Na vrhu smo zasledili tudi 2x Peugeot 208 T16 R5 Roka Turka - Blanke Kacin ter italijana Claudia de Cecca in Alberta Barigellija, pa tudi posadko Zanon - Piceno, ki sta letos nastopila v najetem Peugeotu 207 S2000. Žal se je nastop posadke Turk - Kacin zaključil že na drugi ponovitvi ponovno oživljene HP Predmeja, saj sta bojda zaradi okvare volana končala v zidu med tuneli. Tudi italijanski Peugeot 208 T16 R5 ni dolgo zdržal, saj je posadka obupala že na drugem "regroupingu" v Vipavi pred pavzo in popoldanskim delom. Tudi drugače je hitri del druge polovice HP Predmeja terjal kar visok davek in na koncu se je nabralo kar 25 odstopov (nesreč in tehničnih okvar). Kljub temu je prireditev več kot uspela, kar se je poznalo tudi v rekordnem obisku gledalcev na vseh HP-jih. Polni so bili tudi vsi okoliški bari, gostilne in trgovine. In potem da od relija ni "biznisa". Upam si trditi, da je bil letos rekorden obisk od vseh sedem ponovitev. Na roke nam je šlo tudi lepo sončno vreme. Na vseh področjih se je poznal napredek od lani, mogoče bi bilo samo za izboljšat postavitev ali samo lokacijo štartno/ciljne rampe na placu v Ajdovščini. Veliko truda je šlo tudi v ponovno oživitev legendarne HP Predmeja in tudi sprememba trase oz. nova HP Bela je bila lepa popestritev. 

Zmaga je po vseh težavah tekmecev v boljših dirkalnikih, šla prekaljenemu mačku Darku Peljhanu s tokratno sovoznico Anjo Verbič v Mitsubishiju Lancerju EVO X, pred domačinom Borutom Bratino s sovoznikom Lucijanom Vovkom v Peugeotu 208 R2 ter Grego Premrlom in Vilijem Ošlajem v Citroenu DS3 R3T. Celotni rezultati.

12 april 2017

Rally Lavanttal 2017

Naš tradicionalni rally uvod zaključujemo na reliju Lavanttal, ki se odvija v okolici mesta Wolfsberg blizu naše severne meje, v Avstriji. Letos si sicer upam trditi, da ga je rahlo prekašal rally Rebenland, vendar je tudi tukaj pestra štartna lista poskrbela za bogato dogajanje. Žal že nekaj let brez slovenskega DP, letos smo od slovenskih posadk videli le Aleša Zrinskega z novim sovoznikom Rokom Vidmarjem v preizkušenem BMW-ju M3. Boj za skupno zmago se je odvijal prav do zadnjih HP-jev, na prvi krožni HP Eitweg je presenetljivo odstopil Raimund Baumschlager s sovoznikom Pirmin Winklhoferjem v Škodi Fabiji R5. Imela sta bližnje srečanje z obcestno smreko (brez posledic, razen za dirkalnik), na naslednji kontrolni točki pa je motor odpovedal sodelovanje še posadki Grossing - Aigner v Ford Fiesti WRC. Tako je do zmage prišla posadka Neubauer - Ettel v Ford Fiesti RS WRC. Vsi ostali rezultati pa tukaj. Že nekaj let za to skrbijo hrvaški časomerilci Delta timing, ki se mimogrede že na prvi pogled zelo razlikujejo v primerjavi z našimi Omikronplusovci, saj so "naši" vsaj en nivo višje. Kakorkoli že, že dolgo let ni bilo na Lavanttalu tako poletnega vremena, na trenutke še kar močan veter (še vedno daleč od Burje), je odganjal dežne oblake in hitreje razpihal prah na krožni Eitweg, ki je zaradi suhih tal delal še dodatno kuliso vsem fotografijam in posnetkom. Pa tudi gledalce je lepo "zarajhal" po vsakem dirkalniku. Čez dober teden se začne tudi slovensko rally DP in to na najlepši lokaciji pri nas, v Vipavski dolini :). Se vidimo na 7. reliju Vipavska dolina !21 marec 2017

Rally Rebenland 2017

Naš tradicionalni začetek sezone se je tudi letos začel v Avstriji, na reliju Rebenland, nedaleč od meje pri Mariboru. Za ta reli je bilo letos rekordno število prijav (82 na štartu), kar je obetalo dobro dirko. Vse se je začelo že v petek, mi pa smo izkoristili potem celotno soboto za ogled preizkušenj v okolici mesta Leutschach. (Lučane). Pred začetkom napoved dežja, v praksi pa potem cel dan suho in obilica prahu. Sušec v polnem pomenu besede. Večina voženj je potekala dobesedno kot po tračnicah in nekih hudih atrakcij žal nismo videli. Smo pa zato videli bogato bero zmogljivih dirkalnikov R5 in celo nekaj WRC. Avstrija je za nas pač drug svet. Žal se je pred pričetkom prve krožne preizkušnje Eichberg zgodila tudi hujša nesreča predvozila Audi TT, ki je povzročila tudi odpoved te preizkušnje. Na srečo jo je kot kaže posadka odnesla brez večjih posledic, kar pa za Audija ne moremo reči. Zaradi tehnične okvare do prve krožne preizkušnje vodilne posadke Neubauer /  Ettel v Ford Fiesti RS WRC, je končno zmago (spet) osvojila posadka Baumschlager / Winklhofer v Škodi Fabiji R5, ki je prav na zadnji HP (Powerstagu) prehitela posadko Grössing / Beinke v Ford Fiesti WRC. Utrinek dogajanja je razviden tudi iz spodnjih fotografij in videoposnetka. Naslednja postaja je tudi že tradicionalna, rally Lavanttal. Slovensko državno prvenstvo se letos prične na za nas domačih tleh, z relijem Vipavska dolina, ki bo imel letos dve novi HP (Bela in Predmeja). Se vidimo.