04 maj 2020

Nov ribniški filter "downflow"

Že od vsega začetka (13 let !) sem imel v ribniku najprej en sod, nato dva in na koncu tri med seboj povezane "upflow" tlačne sode. V veliki meri so služili odlično, nekaj težav se je pojavljajo s pritiskom, sploh nekje avgusta, ko je filter postal že malo zapacan. Zato sem se letos odločil za menjavo filtra. Izbral sem 500l kad za deževnico in princip prosto padajoče vode ("downflow"). Glede delovanja bom lahko poročal šele jeseni, vendar tako po občutku lahko rečem, da se bi moralo obnesti super. Razen vhodne cevi (vodovodna pocinkana) sem ostale izbral plastične PVC za bazensko napeljavo. Enako sem se odločil tudi za večji izhodni ventil.

Odločil sem se za okvirni prikaz zgradbe:

Kad za deževnico kapacitete 500l

Izhodni del velikosti 75 mm, kompatibilen s standardno PVC kanalizacijo

Izhod sem se odločil narediti predimenzioniran zaradi preteklih izkušenj, čeprav bi lahko dal tudi manjšega, okrog 50 ali 60 mm. Za 75 mm sem se odločil tudi zato, ker sem potem za izhod do potoka lahko uporabil cenejše PVC cevi za hišno kanalizacijo. Vsi ti adapterji pa so namenjeni bazenski tehniki.


Vhod v filter, pocinkani elementi 3/4".

Za vhod v filter na vrhu z desne sem se vseeno odločil za klasične pocinkane elemente hišne vodovodne inštalacije, med drugim zaradi cenejše cene in ustrezne velikosti, saj je tudi izhodna cev črpalke velikosti 3/4".Kad na podstavku iz zidakov

Izhodni ventil za mulj (60 mm)

Samo kad smo postavili na ustrezen podstavek iz zidakov. Spodaj so prane plošče. Tako dobim primerno višino s padcem do vrha potoka. 


Izhod v potok pred zakritjem


T-člen in cev do 10cm nad dnom. Tako se po njej dviga prečiščena voda v izhod. Na vrhu se voda preliva ob previsokem nivoju, kot je v primeru na sliki (varnost).

Vhod preko podaljška in T-člena

Izhodna cev T-člen. Vrhnji podaljšan del skrbi za preliv ob morebitni zamašitvi filtra.


Spodnja zadnja plast (gledano na padanje vode). Plastični gajbici in plastični tulci za distanco od dna. 

Sledi poliestrska volna

Modre gobe

Sledi še mreža in tanjša plast rečnih kamnov

Izbor materialov za sam filter je seveda poljuben in možnosti je ogromno. Nekako si morajo slediti od grobega proti bolj finemu na dnu.

DODATEK: Prav je, da objavim še povezavo od koder sem črpal začetno idejo. Seveda ni edina: https://www.youtube.com/watch?v=Ginrvsv2Iow Da ne bo kdo užaljen ;)
6 komentarjev:

Unknown pravi ...

Glede nato,da si tale filter naredil po mojih načrtih bi te opozoril na nekaj podrobnosti, ki ti bodo povsej verjetnosti delale nekaj težav.
Pesek je odvec, saj ga bo tezko cistit, zavzame veliko prostora in nudi zelo malo nikro prostorčkov za naselitev bakterij - vglavnem izguba prostora v filtru.
Z modro gobo ( upam da imaš ipp 10-najbolj grobo)je pametno zaključit v enem delu, saj le v enem delu zadržuje umazanijo ki pride v filter, in med sezono se nato čisti samo ta del, vrhnji sloj modre gobe.
Drugače pa bi moralo tole funkcijonirat v nulo.

Matej pravi ...

Hvala za nasvet, v prihodnje bom glede materiala zagotovo še kaj spremenil. Če pravite, da sem delal po vaši ideji, po kateri potem dela cel svet, bi se lahko podpisali ali pa dodali kak link :)

Unknown pravi ...

Pardon, da se nisem potpisal - Igor Novak,aquareja

Ja že kar nekaj let prakticiram takole izvedbo filtra, pa tudi naredil in svetoval sem že prenekateremu kako naj ga naredi, pa moram reč, da so vsi zadovoljni, je pa res da vsak malo naredi posvoje a osnova je ista - kad za deževnico, pritok na vrhu.....

Matej pravi ...

Sem sklepal, da ste vi. Tudi vašo "nemško" skico sem videl, verjetno še na forumu pred leti. Priznam pa, da se v štartu nisem opiral nanjo, ampak na video, ki sem ga sedaj tudi dodal na koncu zapisa. Tudi druge izvedbe niso tako slabe, je pa verjetno tale res najboljša. Res je, izvedb je veliko, vsak malo prilagodi svojim razmeram.

Unknown pravi ...

sam ne uporabljam več tega sistema, imam betoniran filter prostornine 900 l z 4 komorami - koi krtače goba in vata, komora z helxsi v zadnjem prekatu pa pretočno erlift črpalko.
Kot sem rekel variant je ogromno, in vsaka je lahko v določenem primeru boljša od druge.
Priporočam pa ti da pesek res daš ven.

Matej pravi ...

Za večje volumne je verjetno prekatni na istem principu še najboljši. Vi ste v tem tudi bolj poslovno, ne samo ljubiteljsko ;) Kamne pa lahko hitro odstranim, ker so na vrhu in na mreži, hvala za nasvet.