23 februar 2007

Dodan kratek opis informacijske table

Na pod stran o Vrhpolju pri Vipavi sem dodal kratek opis, a zato toliko več fotografij nove pridobitve vasi tj. informacijske table.11 februar 2007

Par fotk nove mašine

Kot sem obljubil, sedaj objavljam nekaj fotografij sestavljanja nove mašine, novega računalnika.

Najprej fotografiji ohišja Chieftec Big Tower, sive barve.
Pa še z druge strani.
Ohišje ima prostora za kar 8 3.5" trdih diskov (res pa da je primarno namenjeno strežnikom). Kar je pa najpomembnejše je pa to, da so le-ti postavljeni po širini ne po dolžini in tako se pridobi kar precej dodatnega prostora.Na zadnji strani je prostora (poleg ventilatorja) še za 2x 120 mm ventilatorja, kar je odlično.Spodaj pa je že fotka dela matične okrog podnožja procesorja in procesorja že vstavljenega v podnožje (jasno gre za procesor Intel Core2Duo model E6300 1,86 GHz).Pa še bolj oddaljena fotka plošče v ohišju.
Tule pa je na procesorju že nameščen original (stock) hladilnik Intel (ki je kar soliden glede na razne komentarje).
Potem so v ohišje "padli" še rami (Goodram DDR2 2x512 MB), grafična kartica (XFX GeForce 7900GS) ter zvočna kartica (Creative Audigy 2ZS).
Oddaljeni pogled na ohišje z napajalnikom Enermax Liberty 500 W.
Pa še pogled od zadaj.
Pa še priklop in namestitev treh SATA2 trdih diskov Seagate (160, 250 in 320 GB).Tu pa je že kompletna mašina, kjer se lepo vidi kako prostorno je ohišje.Na koncu pa še zadnji vpogled v knjižico (navodila) matične plošče če vse štima in zagon !Takoj zatem je sledil zagon (ki je bil že v prvo uspešen), kontrola temperatur in ostalih stvari. Procesor se v idle (mirovanju) greje na 42 stopinj C (jedro), grafična ima z novim hladilnikom Zalman v idle 35 stopinj (prej okrog 40), diski pa mrzlih 25-27 stopinj C. Tako da je bilo vse delo uspešno opravljeno in vse deluje po pričakovanjih in opisih :).

07 februar 2007

Menjava hladilnika na grafični kartici

Ker so originalni hladilniki (in ponavadi tudi ventilatorji) na grafičnih karticah zelo "bogi", sem se odločil da na svoji XFX GeForce 7900 GS original hladilnik zamenjam z Zalmanom VF-900 Cu. Že ko sem odstranil original hladilnik (ki je pokrival tudi rame) sem bil razočaran. Kot da bi hladilnik nameščali kaki otroci na podstrešju (kar niti ni tako nemogoče in nepredstavljivo). Na hladilniku so bili debeli trakovi neke čudne lepljive gume, ponekod kar eden čez drugega, kar je kvečjemu izolacija ne pa dobra toplotna prevodnost na hladilnik kartice. Sicer pa fotografije povedo več kot 1000 besed.Kakorkoli takoj potem je bilo potrebno očistiti površino grafičnega čipa in ramov.

Čip se je očistilo z čistilnim alkoholom (priporočajo tudi Isopropyl alcohol.) Sledilo je še hitro sušenje čipa z zrakom iz kompresorja.Očiščen glavni procesor (GPU) graične kartice.Rami Hynix na grafični kartici.Največji problem pa je nastopil, ko sva z očetom ugotovila, da je prejšnji termalni trak pustil na ramih grafične nevidno tanko sluz, katere niti alkohol ni hotel topiti, z bencinom pa si takoj začetka nisva upala očistiti ramov. Kasneje sva rame očistila kar z lepilnim trakom, tolikokrat, dokler ni že navaden prozoren lepilni trak prijel na rame.Seveda sva pred tem "uničila" pet termalnih trakov na priloženih modrih Zalman hladilnikih za rame. Zato sva se odločila, da bova uničene hladilničke zalepila kar s termalnim Zalman lepilom, ki se je še valjalo doma.

Očiščen Zalman hladilniček:Tukaj pa so preostali hladilnički, katere drži na ramih original termalni trak (ta je prijel, ko je bil postopek lepilni trak končan, prej pa je držal kot da ga ne bi bilo).No potem sledilo je še lepljenje hladilničkov na ostale rame, kateri so ostali brez termalnega traku, z dvokomponentnim lepilom.Nato po manjšem zapletu je (končno) nastopil tisti bistveni del. Nanos termalne paste na grafični čip. Pasto je bilo potrebno enakomerno in na tanko razporediti po celotnem čipu za kar najboljšo prevodnost (toplotno seveda). Pomagala sva si kar s tanko prozorno plastiko (na kateri so bile že pripravljene ("štancane") plastične podložke) priloženo hladilniku.

Tukaj je lepo vidno, da se je pasta lepo razmazala in res sodi v sam vrh kvalitetnih termalnih past.In nato še pritrditev hladilnika in vijakov in to je bilo to. Vendar se je pojavila še ena mala težavica. Naj bo Zalman še tako kvalitetna znamka (Korejci), vendar vijakov in distančnikov pa ne znajo delati. Že pri prejšnjem hladilniku za GeForce 6600 GT Zalman VF-700 Al-Cu je manjkal navoj v enem izmed distančnikov. Potrebno ga je bilo vrezati. Tukaj pa se distančniki niso privili do gumice-podložke, temveč je ostalo še kakih par mm zraka vmes, navoja na vijakih pa ni bilo več. Četrti distančnik pa se je privil do konca. Zopet neenakost vseh štirih distančnikov. Tako je. Vendar kar je najpomembnejše, hladilnik dovolj tiščijo na GPU, tako da je vse OK, le četrti distančnik je bilo potrebno nekoliko odviti, da je pritisk na GPU enakomerno porazdeljen.

Tukaj pa še fotka končnega izdelka, ki bo kmalu zagledal notranjost novega Čarovnalnika.06 februar 2007

Filmčki in posnetki prenešeni na Google Video

Vsi posnetki oz. filmčki iz spletne strani se postopoma prenašajo na modernejši servis Google Video, kateri bo nudil hitrejši prenos ter posledično hitrejši ogled samega Videa. Na poletje pa lahko pričakujete tudi kak nov video dodan v kolekcijo.

04 februar 2007

Nova mašina na vidiku

Po enem letu je prišel čas (relativni) da menjam primarno mašino. V tem času se je pojavilo kar nekaj novosti. Novi procesorji (Core2Duo), boljše matične, hitrejši rami (800 MHz) in tako naprej. Tako da komponente (večino le-teh) že mam, naslednji konec tedna (9-10.2.2007) bomo sestavljali. ASUS P5W-DH Deluxe, Core2Duo E6300, Goodram 800 MHz 2x512 MB, GeForce 7900 GS, Samsung SyncMaster 971p ter ostale komponente bodo krasile novi Čarovnalnik. Kaj več (fotografij, kak kratek opis) pa napišem že omenjeni vikend.

Drzna kraja pred nosom

Danes (beri včeraj ponoči) se je pri nas zgodilo nekaj, na kar nihče ni niti pomislil. Že dalj časa (2 leti) imamo namreč nad vrati kamero, priklopljena je na računalnik ter direktno na TV kot nekakšen nadzorni sistem. Danes dopoldne pa jo hočem(o) vklopiti kot vsak dan, a na zaslonu se pojavi tema (oziroma moder zaslon ko TV zapre vhod da ni motenj). Kaj hudiča je narobe ? Tata gre pogledat na vrata in se kar začudi. Na mesto kamere so samo še kabli bingljali iz korita (chinca + napajalni). Kamero je neka k.... s....... (berite nekdo ukradel). Tako da smo zdaj brez nje. A računalnik je snemal tudi ponoči :) Tako da je vsaj nek obliž na vse skupaj. Res me zanima kdo je bil tako drzen in si je upal ukrasti kamero med delovanjem. Tatovi nimajo meja. Sigurno pa je bila to kraja iz objestnosti, nezrelosti, tehnične nepodkovanosti in še kaj bi lako našteval. (tudi kaj hujšega, pa ne bom :))


Slika (podobne) kamere: