02 november 2019

13. rally Idrija 2019

Po več letih zelo dobrodošla sprememba v vodstvu organizacije relija Idrija, kar se je takoj poznalo tudi na svežini HP-jev. Letošnji reli Idrija je bil skoraj v celoti "nov", saj so bile razen HP Idrija vse preizkušnje nove. Nov je bil tudi SS Žiri, ki je potekal po industrijski coni v Žireh. Baje se za prihodnje obeta tudi vrnitev SS Idrija po centru mesta, kar je zagotovo vzpodbudna novica za nadaljevanje relija v mestu z najdaljšo rally tradicijo. Reli je sicer potekal v soboto in nedeljo 26. in 27.10, podobno že zadnjih nekaj let. Videli smo tudi kar nekaj reli povratnikov, tudi v zmogljivih R5 dirkalnikih. 

Skupna zmaga je brez težav šla v roke slovenskima državnima prvakoma, posadki Turk - Kacin v Hyundaiu i20 R5. Bolj napete borbe so potekale v diviziji 1 in 2. Celotni rezultati.

V toplem in sončnem vremenu (kar je za ta čas prava redkost), smo z lepim številom gledalcev na novih preizkušnjah spremljali zelo zanimivo dirko, veliko akcije, drsenja in tudi nekaj manjših ali večjih napak, ki so se vse k sreči končale zgolj s polomljenim materialom. Veliko od tega tudi v spodnjem video posnetku.

Sezona je s tem več ali manj končana, če ne prej se gledamo spet naslednje leto v domačih krajih, na reliju Vipavska dolina 2020 !19 oktober 2019

20. rally Poreč 2019

Jubilejni, 20. rally Poreč 2019, ki pa to ni bil. Vse skupaj se je končalo že pri listi prijav, ki sicer ni bila tako slaba, ni bila pa neki kakovostna. Drugo poglavje so vedno ene in iste preizkušnje, ki jih samo malo obračajo. In to za več različnih relijev. Drugo dejstvo pa je, da če ne bi bilo slovenskih tekmovalcev (reli šteje tudi za SLO DP) in po večini slovenskih gledalcev, relija sploh ne bi bilo oz. se ga ne bi splačalo delati, kljub poskusu glamurja in atrakcije na ceremonialnem startu, kot da gre za WRC dogodek (ki ga že več let vztrajno napovedujejo). Glede organizacije je tokrat vse teklo več ali manj po pričakovanjih in ni bilo nič takega, kar na hrvaškem ne bi bili že videli v preteklih letih. Sam rally so letos povsem nepotrebno raztegnili na 2 dni za gledalce in kar 4 za posadke (vključno s popisi in shakedown-om). V nedeljo je bilo samo dobrih 14 tekmovalnih km...

Da pa ne bomo samo jamrali, se osredotočimo na bistvo. Videli smo lepo dirko v idealnem rahlo oblačnem toplem vremenu. Žal je slovenska posadka Turk - Kacin v Hyundaiu i20 R5 odstopila že na drugi sobotni HP (odpoved motorja) in konkurenca R5 dirkalnikov se je zmanjšala na 3. Skupna zmaga bi tako šla posadki De Cecco (oče in hči) v enakem Hyundaiu i20 R5, če ne bi bilo prebite gume na zadnji sobotni HP Flengi. Zato sta skupno zmagala madžarska posadka Antal Kovacs / Gergely Istovics v Ford Fiesta R5. Vsi rezultati.

Tudi slovenske posadke v nižjih divizijah so se dobro držale, državna prvaka divizije 1 sta tako že postala posadka Jerkič - Stopar v MG ZR 105. V diviziji 2 pa po odličnem boju pred posadko Štucin Maver v Cliu R3 Maxi zmagala Fakina v Peugeotu 208 R2.
Se vidimo v Idriji !
01 oktober 2019

8. MAHLE rally Nova Gorica 2019

Največji slovenski rally, 8. MAHLE rally Nova Gorica, je letos potekal 20. in 21. septembra, vzporedno tudi že 3. ECO rally električnih vozil. Tudi letos pestra zasedba na štartni listi, ponovno sta se vrnila Gryazin - Fedorov, tokrat v VW Polu R5 GTI. Po dveh letih sta se spet vrnila po pršut, ker ima ga je zmanjkalo. Vsaj tako je Gryazin pisal na FB. Letos sta seveda po odlični predstavi, bila sta razumljivo krepko pred vsemi tekmeci, pobrala kar dva pršuta (skupna zmaga in zmaga na Power Stagu). Kljub temu ju je posadka Avbelj - Andrejka na prvi HP Banjšice premagala in s tem nakazala, kako odlična posadka sta in to že po le nekaj odpeljanih relijih v Škodi Fabiji R5. Vsi ostali rezulati pa pri OmikronPlus. Žal smo že v petek na najdaljši HP Lig videli dve hujši nesreči madžarskih posadk. Na koncu se je za vse še kar dobro izteklo, razen za en dirkalnik, ki je postal totalka. Novost je bil tudi petkov večerni SS po centru Nove Gorice, ki pa ni prinesel neke hude novosti, saj je prekratek in premalo atraktiven. Se je pa ob njem zbralo ogromno ljudi, kar je bil tudi namen. Kot že nekaj let, pogrešamo kakšno novo traso HP, ki jih v okolici ne manjka, je pa najbrž problem drugje. 


15 september 2019

Air Power 2019

Po 3 letih smo ponovno dočakali največji letalski meeting v regiji, AirPower 19 v avstrijskem Zeltwegu. Žal je oba dneva (tako v petek kot soboto) nekoliko pokvarilo deževno vreme, sploh v soboto je večji del dneva bilo oblačno z rosenjem in dežjem, le proti koncu se je pokazalo nekaj sonca. Posledično smo videli okrnjen program, odpadle so skoraj vse skupine. Kljub temu pa smo še vedno videli kar pester show program, ki pa je imel večje pavze med nastopajočimi kot leta 2016, na AirPower16. Prireditev sem izkoristil tudi za testiranje nove opreme, objektiva 70-200 in telekonverterja 2x. Zaradi slabe svetlobe, megle in tudi dežja pravih rezultatov še nisem dobil. Kar pa je nastalo je vidno v nekaj spodnjih fotografijah ter v krajšem videoposnetku. Se že veselim jubilejnega srečanja v Rivoltu 2020, na obletnici Frecce Tri Colori kjer upam, da nas bo pričakalo lepše vreme.
18 avgust 2019

18. GHD Lučine 2019

Gorsko-hitrostna dirka v Lučinah je letos dočakala svojo polnoletnost, kar se je pokazalo tudi na prijavni listi. Tudi kasneje na štartu smo videli preko 120 dirkalnikov. V soboto sicer v precej soparnem, vročem poletnem dnevu, zato pa je bilo vsaj v nedeljo dopoldne v času dirke prijetno oblačno in se je sonce pokazalo šele proti popoldnevu. Že na treningu smo videli popravljen rekord proge, tokrat v izvedbi Francoza Sebastiena Petit-a z Normo M20FC. Čas je nato v nedeljo še popravil za kar dve sekundi in tako je nov čas 1:56:436. Posledično je v nedeljsko napako in izlet v ograjo "prisilil" tudi dosedanjega rekorderja in "kralja" Lučin italijana Federica Liberja. Ta je tako žal odstopil že v prvi vožnji. Med Slovenci je skupno zmago prvič slavil Janko Čebron v Mitsubishiju EVO 9, seveda ob odsotnosti glavnega favorita, Milana Bubniča.

Kar se tiče naše udeležbe letos v Lučinah je bila ta nekoliko krajša, malce je na to vplivalo tudi vroče vreme in druge zadeve. Kljub temu pa je spodaj na voljo fotogalerija in krajši video povzetek dogajanja. 

Se vidimo na naslednji dirki !
06 julij 2019

6. rally Železniki 2019

Po relativno svežem jutru (za naše Vipavske razmere), se je pričel lep, topel dan, kot nalašč za 6. izvedbo Gorenjskega relija, rally Železniki. Začelo se je sicer že v petek, z 2x sprint Dražgoše. Glavni del pa se je odvijal v soboto 29.6 na HP Davča, Podlonk, Petrovo Brdo in Dražgoše. Zanimiva zasedba 6 R5 dirkalnikov in skupno 66 posadk na štartu. Žal je dopoldanski del z Davčo in Podlonkom terjal kar nekaj odstopov, skupno 15. Večinoma v najšibkejšem razredu in med Yugoti.

Čez celoten dan smo spremljali odlično borbo med posadko Avbelj - Andrejka v Škodi Fabiji R5 in Turk - Kacin v Hyundaiu i20 R5. Turka bi napaka na Dražgošah lahko hitro stala zmage, če ne celo kaj več. A nekaj sreče in uspešno sta zaključila z 9 sekundo prednostjo na prvem mestu in slavila novo zmago (pred tem je bila prednost skoraj pol minute). S svojimi vožnjami sta deklasirala vse ostale R5 tuje tekmece. Kompletni rezultati so na voljo pri organizatorju, časomerilcih OmikronPlus. 

Sledi nekaj poletnega premora, potem pa nadaljujemo. Za začetek že z GHD Lučine !


05 junij 2019

34. AMTK rally Velenje 2019

Tudi letos smo se udeležili relija v Velenju oba dneva. Dogajanje se je pričelo že v petek zgodaj popoldne in nadaljevalo v soboto v lepem, toplem vremenu. Letos tudi bogatejša štartna lista na več ali manj že poznanih "brzincih". Največje presenečenje, po tihem sicer pričakovano, je pripravila posadka Boštjan Avbelj s sovoznikom Damijanom Andrejko v Škodi Fabiji R5, ki je praktično prvič sedela v tem dirkalniku in slavila skupno zmago pred posadko Turk / Kacin v Hyundaiu i20 R5. Razlika je bila že očitna laično videno ob progah na posameznih ovinkih. Vsi rezulati so kot vedno na voljo pri naših časomerilcih. Kot vedno več v foto in video materialu spodaj. 04 maj 2019

9. rally Vipavska dolina 2019

Zaradi takšnih in drugačnih okoliščin se letos tudi za nas rally sezona začenja (šele) na domačem 9. rally-ju Vipavska dolina 2019, ki je letos štel tudi za avstrijski Rallye Challenge. Posledično smo na startu videli kar 101 posadko, prijavljene so bile sicer 104. Med njimi kar 9 dirkalnikov razreda R5 in cel kup disrkalnikov R2, največ Peugeotov 208 R2. Vse skupaj je nekoliko vplivalo tudi na časovnico dogodka. Rally se je odvijal po zadnja leta že znanih HP-jih, začenši z atraktivnim superspecialom po središču Ajdovščine, ki je v našem prvenstvu postal prava redkost. Veliko pozornosti je pred startom požela posadka Humar - Cevc, ki je za ta reli prvič sedla v Škodo Fabijo R5. Seveda tudi vse druge slovenske posadke, ki so čez zimo presedlale v zmogljivejše ali druge dirkalnike. Na žalost se je za Humarja po zmagi na SS borba končala na prvi HP Žablje, kjer je posadko ustavil zid na mostu in primorana sta bila odstopiti, drugače bi v popoldanskem delu krepko mešala štrene pri vrhu.

Rally je potekal v idealnem loterijskem vremenu, na HP Predmeja smo imeli tudi dež in sodro, nekaj "rose" je bilo tudi v popoldanskem delu (toliko, da je bila 2. HP Žablje mokra). Drugače pa je bilo večinoma sončno. Žal so nekatere posadke zaradi posledic drsečega asfalta tudi odstopile (kar tri na mostu in pod njim pred vasjo Vrtovče). Prva nesreča se je zgodila že na prvi HP Predmeja, kjer je posadka Bratož - Štokelj zaradi nanosa sodre končala v zidu s precej poškodovanim dirkalnikom in ta HP je bil tudi prekinjen ter spremenjen v etapo. K sreči je najbolj trpela le pločevina. Zmaga je na koncu ponovno šla posadki Turk - Kacin, letos v Hyundai i20 R5, ki je kontrolirano ohranjala prednost v popoldanskem delu, kljub prebiti gumi na drugi HP Bela. Celotni rezultati pa TUKAJ.