29 januar 2009

Nokia N81 - foto in kratek opis

Tokrat sem se imel priložnost seznaniti z Nokio N81, 8 GB model. Lep "fancy" glasbeni model telefona za vse uporabnike, ki jim je pomemben tudi izgled in funkcija mp3 predvajalnika ter telefona v eni napravi.






Baterija, aparat in desno slušalke ter podaljšek za slušalke s kontrolami za klic in predvajanje glasbe (predvajanje/premor, naprej/nazaj...).



Navodila, hitra navodila, CD s programi, USB kabel ter, ker je bil telefon kupljen v Britaniji (eBay), britanski hišni polnilec. Priključek za polnjenje je enak kot pri nokijah N95, N93 in še nekaterih drugih.


Prednja stran. Kot pri drugih novejših telefonih je tudi tu lepa in črna svetleča površina pravi magnet za prstne odtise in prah.



Tipke so kar posrečeno razporejene. V sredino ob navigacijski gumb so uspeli "stlačiti" še štiri multimedijske gumbe (predvajaj, naprej, nazaj in stop) ter srebrn podolgovati bližnjični gumb. Le občutek ob samem pritisku se mi je zdel nekako preveč plastičen in mogoče so tipke malo pretrde. Ravno tako ob navigaciji s smernimi tipkami plastika malo preveč poka za ta cenovni rang.



Tudi pri tem modelu najdemo dodatno kamero spredaj za video pogovore.




Desna stran telefona. Eden izmed dveh kvalitetnih in kar precej velikih zvočnikov, tipki za jakost in spodaj bližnjična tipka za vklop kamere in zajem fotografij.


Zadnja plat z 2 MP kamero in solidno močnim flešem.


Leva stran z drugim zvočnikom. Oba skupaj se odlično obneseta pri klicih (zvonenje in pogovor preko teh dveh zvočnikov), pa tudi pri poslušanju glasbe, saj nudita večjo jakost in boljšo kvaliteto, kot je to običajno pri ostalih mobilcih.




Spodnja stranica od leve naprej: Luknja za pritrditev varnostnega paska, vhod za polnjenje ter micro USB priklop (CA-101). Zgoraj desno pa je luknja mikrofona.




Na vrhu se na levi strani nahaja drsni gumb za zaklepanje/odklepanje tipkovnice, standardni 3,5 mm priklop za slušalke in gumb za vklop/izklop.



Ter še standardna drsna tipkovnica značilna za N serijo Nokij.




Zmogljiv BP-6MT Li-ionski 1050 mAh akumulator ter malo drugačno ležišče za Sim kartico v obliki predalčka. Ker gre za model z 8 GB notranjega pomnilnika nimamo razširitvenega mesta za microSD kartico.

Kot sem omenil je aparat iz tujine in je imel posledično tudi angleški meni in prilagojeno temo (Vodafone). Zame to ne bi bil problem, za kakšnega mlajšega oz. angleško slabše podučenega uporabnika pa je lahko to problem. No k sreči je sprememba jezika pri Nokijah razmeroma enostavna. Spremeniti moramo le kodo izdelka (Product code), da dobimo izbiro svojega jezika sploh na voljo. Tukaj je en dober vodič, sicer za Nokijo N95, a je vse, razen kode izdelka, popolnoma enako tudi za ostale Nokije. Konkretno je koda izdelka za naše področje (slovenski jezik) za Nokio N81 8 GB (RM-179) 0545893. Mimogrede, naš jezik spada v ti. Balkanski paket, če boste iskali kodo za ostale modele Nokij po internetu. Kodo enostavno spremenimo kot piše v omenjenem vodiču in preko Nokia PC Suite in Nokia Update Software aplikacije posodobimo software našega telefona. Nato sledi samo še preklop na slovenski jezik v nastavitvah telefona (mogoče tudi ponastavitev na tovarniške nastavitve, če se vse ne obnaša kot se bi moralo) in smo končali. Seveda je potrebno še pred vsem tem vso morebitno vsebino (Imenik, podatki, SMS-i...) varnostno kopirati nekam drugam, saj v postopku izgubimo vse podatke. Previdno torej.


27 januar 2009

ITIME - Business Accelerator (Podjetniški pospeševalnik)

Po e-pošti sem dobil prijazno prošnjo oz. povabilo, da v vsebino bloga vključim tudi opis projekta ITIME. In ker lepa beseda lepo mesto najde, sem se po krajšem premisleku odločil za objavo v blogu.


Zakaj torej gre:

Projekt je namenjen vsem ustanoviteljem start-up podjetij, ki imajo inovativno podjetniško idejo s širšega področja informatike v okviru dejavnosti TIME (Telekomunikacije, Internet, Mediji, Entertainment) in želijo nadgraditi svojo podjetniško idejo s pomočjo nasvetov in idej že uspešnih posameznikov iz omenjenih panog, prejeti investicijo poslovnih angelov ter vzpostaviti povezavo s strateškim partnerjem. Zastavljen je po vzoru uspešnega ameriškega projekta Y Combinator in evropskega Seedcamp.

Zakaj sodelovati?

Projekt ponuja enkratno priložnost za realizacijo podjetniške ideje, ki potrebuje najboljše mentorje, investitorje, strateške partnerje in medijsko odmevnost.

Največ desetim izbranim podjetniškim projektom ponujamo:

  • Intenzivni »podjetniški vikend paket« z mentorskim programom, ki bo vključeval tako delo na področju razvoje ideje, koncepta, uporabe tehnologij, kot tudi na področju komercializacije in monetizacije.
  • Dodatno individualno svetovanje z izbranimi mentorji.
  • Pomoč pri pripravi celotne investicijske dokumentacije za investitorje in strateške partnerje.
  • Aktivni trening za pripravo predstavitve pred poslovnimi angeli in šolo retorike.
  • Možnost povezovanja s strateškimi partnerji iz panog TIME.
  • Večjo medijsko odmevnost.
  • Potegovanje za realno investicijo izbranih poslovnih angelov, ki bodo pripravljeni ponuditi 100.000 EUR za 15% do 20% solastništvo v podjetju.

Odločitev, katero start-up podjetje bo deležno investicije, bodo poslovni angeli sprejeli na javnem podjetniškem dogodku v okviru Mednarodne konference o PODIM v Mariboru. Na »podjetniškem reality showu« se bodo tri najboljše podjetniške skupine javno predstavile pred izbranimi poslovnimi angeli ter jih z odgovori na vprašanja poskušali prepričati, da so njihov najboljši investicijski izbor.

Najboljšim projektom bodo organizatorji in partnerji ponudili dodatno strokovno pomoč pri:

  • vključevanju v univerzitetne in regionalne podjetniške inkubatorje ter tehnološke parke,
  • pridobivanju nepovratnih sredstev EU v okviru Microsoftovega programa EUGA in
  • promociji podjetja v medijih ter v okviru konference PODIM.

S pospeševalnikom želimo prispevati k pospešitvi nastajanja novih visokotehnoloških start-up podjetij v Sloveniji in pospešiti sodelovanje in prenos izkušenj med podjetniki, investitorji in korporacijami.


Seveda so Vam vse nadaljne informacije in kontaktni podatki na voljo na njihovi spletni strani www.itime.si.



21 januar 2009

Ribnik pozimi

Čez zimo na ribnik položim stiropor, ki ima na vrhu oddušnik. Tako se lahko plini, ki nastanejo pozimi pod ledom, brez težav odvajajo iz ribnika. Verjetno tudi brez tega ne bi bilo večjih težav, sploh pri nas na Primorskem, a vseeno sem se zanj odločil, bolj zaradi preventivnih razlogov. Zaenkrat so vse ribe uspešlo preživele toplejše in tudi mrzle zime v ribniku (tok, tok).



Da veter stiropora ne odnese v kot ribnika, ga utrdim z dvema vrvicama, pritrjenima na breg ribnika.



Takole zgleda zadeva, ko je ribnik zamrznjen.




Zrak v ledu.




Ker je stiropor ob zamrzovanju vode začelo dvigovati proti površju, sem ga moral dodatno obtežiti. Tako je bolj potopljen v vodo in ga led (ko voda zamrzne) ne dvigne na površino in tako izniči njegovega efekta (voda pod njim ne zamrzne).




Do sedaj je bila največja debelina ledu v ribniku pozimi 2008, ko je ta dosegla 12 cm, in sem lahko stal na sredini ribnika.



14 januar 2009

Logitech diNovo tipkovnica za prenosnike

Drugi testirani Logitech izdelek je brezžična tipkovnica diNovo, primarno namenjena prenosnim računalnikom. Tudi to povežemo s PC računalnikom oz. prenosnikom preko Bluetooth vmesnika.






Zraven poleg Bluetooth sprejemnika dobimo še CD s SetPoint konfiguracijskim programom ter navodila.



Moja testna tipkovnica ima ameriški nabor znakov in 105 tipk. To oviro bi brez težav rešil z nalepkami s šumniki, pri nas pa so v trgovinah itak tipkovnice s slovenskimi znaki. Tipkovnica ima malo utesnjene tipke zaradi varčevanje pri velikosti, a so te hkrati zelo premišljeno in funkcionalno razporejene. Poleg tega ima celotno tipko enter in ne ozke (enako velike kot Shift), kot je to v navadi pri nekaterih drugih tipkovnicah, kjer so tudi varčevali s prostorom. Tipkovnica je, tako kot vsi izdelki Logitech-a, narejena robustno in iz kakovostnih materialov. Na zgornji desni zunanji strani se nahaja stikalo za vklop. Po vklopu nekaj časa sveti zelena lučka, nato se ta izklopi, da ni moteča.



Na F tipkah najdemo še veliko bližnjic, do katerih pridemo s kombinacijo tipke FN in ene izmed F-tipk (F1, F2...). Vse te funkcije lahko prilagodimo lastnim željam preko programa SetPoint.


Tipke imajo manjši hod in se po občutku obnašajo zelo podobno kot pri vgrajeni tipkovnici na prenosniku. So tudi mehkejše in povzročajo zelo malo šuma pri tipkanju. Pri Logitechu so to označili z imenom PerfectStroke sistem.




Tudi pri tej tipkovnici imamo zraven priložen Bluetooth (2.4 GHz) adapter (dongle), ki pa je za razliko od miške V550 Nano, tukaj precej večji (standarden). To je precej moteče, sploh ker je tipkovnica narejena za prenosnike, kjer nas vsak nepotrebni štrleči predmet iz USB-ja ovira. Ne vem zakaj se tudi tu niso odločili za micro adapter ali še bolje za delovanje kar preko standardnega Bluetooth adapterja, ki bi bil lahko priložen ali pa bi uporabili že obstoječega. Poleg tega ima že skoraj vsak sodobnejši laptop vgrajeno povezavo Bluetooth in bi bila uporaba te tipkovnice tako še lažja. Drugače adapter v Visti in XP-jih ne potrebuje gonilnikov, vtakneš in dela.

Domet je odličen, saj tipkovnica deluje brezhibno na razdalji večji od 10m od sprejemnika, kar zadostuje standardu Bluetooth Class 2 (2.5 mW).




Na hrbtu tipkovnice najdemo režo za 4x AAA baterije, ki so tudi priložene. Po podatkih na škatli tipkovnice naj bi ob zmerni uporabi le-te zdržale kar neverjetna tri leta.




Kot vidite je tipkovnica zelo tanka in na sploh lepih zaobljenih mer.



Nad ševilčnico najdemo še tipke za kontrolo zvoka ter skrajno na desnem koncu (nad tipko minus) bližnjico do kalkulatorja.


Hrbtna stran.

12 januar 2009

Sprehod skozi Windows 7 Beta - foto

Po preobremenitvi Microsoftovih strežnikov sem končno prišel do svoje kopije Windows 7 Beta 1 in ključa, ki velja do 1 Avgusta 09. Sicer pa so se ISO datoteke že prej pojavile na vseh travnikih in poljanah, a sem hotel vsaj nekaj dobiti zastonj od Microsoftovcev, pa tudi če samo za kratek čas. Odločil sem se objaviti nekaj fotografij. Sicer je vizualna podoba Windows 7 Beta 1 skoraj v celoti enaka Windows Visti in kakih hudih razlik pri tem ni. Potrebno je še upoštevati, da sem imel izklopljen Aero vmesnik, vendar kolikor sem prebral in videl drugje se tudi ta ne razlikuje bistveno od Vistinega.


Začetni "pozdravni" meni inštalacije. Enak kot pri Visti, le v modri kombinaciji.


Nameščanje.



Po namestitvi, ki je zelo hitra, nastavitev omrežja. Podoben sistem kot pri Visti.



Dobrodošli :)


Namizje Oken 7. Spremenjena je opravilna vrstica, ki ima privzeto precej večje ikone za bližnjice in odprte aplikacije, katere pa se lahko zmanjša. Ta spodnji del nekako močno spominja na Mac OS. Skrajno na desnem koncu, še bolj desno od ure in datuma je ozek pas -> gumb za prikaz namizja (show desktop), zanimiva in uporabna rešitev.



Rahlo je spremenjeno tudi središče za omrežje in skupno rabo. Prvi vtis je dober, sicer pa sem tudi z Vistinim precej zadovoljen.


Start meni. Gumbu za izklop (Shut down) lahko nastavljamo funkcijo (Log off, Restart, Hibernate...).



Celotna namestitev je zasedla 8,56 GB.



Poleg tega pa namestitev ustvari še 200 MB veliko particijo za svoje potrebe, neke vrste swap particijia. Linux ?!


Internet Explorer 8 Beta. Na pogled enak kot predhodnik, v drobovju naj bi bil boljši. Huda konkurenca mu sigurno bo Firefox 3 in Chrome brskalnik.



Znebili so se stranske vrstice in tako lahko "gadgete" po želji mečemo po namizju, brez odprte stranske vrstice (sidebar).


Varnostno središče so zamenjali z Action centrom.



Omrežje ostaja na enakem preverjenem principu kot v Visti.





Drugačen pristop za naprave in tiskalnike.



Rahlo dodelane aplikacije. Slikar, računalo, listek za opombe ter nič več ukazne vrstice (command prompt), sedaj je tu Windows PowerShell.

Prvi vtis je bil kar dober. Windows 7 ima vse, kar bi morala imeti že Vista. V bistvu gre za en ogromen popravek za Visto. Še vedno smo na NTFS datotečnem sistemu in osnova ostaja enaka. Moram pa priznati, da je sama namestitev sedmice občutno hitrejša od Vistine, pa tudi samo delovanje in odzivnost obeta mnogo več kot je obetala Vista. Obljubljajo še manjšo porabo energije pri prenosnikih in nekaj drugih stvari, katere bodo verjetno prepričale zdajšnje uporabnike Viste in XP-jev za premik na Windows 7. Seveda se je potrebno zavedati, da je to šele Beta 1 in se bo do Final verzije porabilo še kar precej elektrike, a tu vsaj ni čutiti grenkega priokusa kot ga je bilo in ga je še čutiti pri Visti.



09 januar 2009

Logitech V550 Nano brezžična laserska miška za prenosnike

Naj začnem lepo po vrsti. Zahvaljujem se had-u, ki nas je seznanil z možnostjo testiranja Logitech izdelkov in seveda podjetju Pristop, ki testiranja sploh omogoča.

Danes pa bom začel z Logitechovo miško V550 Nano, primarno namenjeno prenosnikom. Gre za brezžično miško opremljeno z laserjem in Bluetooth povezavo. Pa začnimo na začetku.



Embalaža


Zgornja stran mišaka. Novi brezstopenjski Logitechov kolešček, podobnega ima tudi MX Revolution in ostale novejše. Omogoča tudi nagib levo, desno in pritisk navznoter. S pritiskom na kolesce preklopimo na stopenjsko vrtenje in s ponovnim pritiskom nazaj na brezstopenjsko. Malo nižje se nahaja še dodaten gumb, ki je prvenstveno namenjen maksimizaciji aktivnega okna, vendar mu lahko v SetPoint programu spremenimo funkcionalnost.


Spodnja plat miške. Levo je gumb za vklop in izklop napajanja, na sredini reža za pritrditev na zunanjo stran zaslona prenosnika preko priloženega "obešala". Ko miško zataknemo za obešalnik se preko stikala izklopi in tako varčuje baterije. Nižje se nahaja laser, ki zaznava premike. Tri drsne površine so zelo gladke in miška lepo steče po vsaki podlagi.


Zraven je priložen micro Bluetooth USB adapter. Žal ta model miške ne deluje s standardnim Bluetooth adapterjem, zato je uporaba tega vmesnika obvezna. Ne potrebuje pa nobenih dodatnih gonilnikov (Vista, Vista x64 testirano). Ker pa gre za standard modrega zoba, ima miška domet 10m ali več, kar je idealno pri kakšnih predstavitvah, ogledih filmov,...



Zraven v lični kovinski škatli dobimo dve vrečkici, v katerih sta krpici namočeni v etanol za čiščenje površine, na katero zalepimo obešalo za miško. Poleg je še plastika za odstranitev tega obešala ter poleg srebrnega je še črn obešalnik (pimpek). Obešalnik se zalepi na zunanjo stran zaslona prenosnika ali kam drugam. V začetku mi je bila ta rešitev všeč, kasneje pa se mi ni zdela več tako posrečena, saj lahko pride ob premikih prenosnika do kake poškodbe miške ali celo prenosnika in sam raje prakticiram odlaganje miške v predal torbe prenosnika.



Zraven dobimo tudi USB podaljšek s stojalom za priklop Bluetooth adapterja na navaden PC ali MAC računalnik.



Zadnja plat miške, kjer se nahaja gumb za odprtje pokrova baterij.



Že prej omenjeni brezstopenjski/stopenjski kolešček.




Mš nima take futuristične in ergonomske oblike kot njene naprednejše sestre, vendar vseeno lepo sede v roko in je primerna tako za desničarje kot levičarje. Za pomanjkanje ergonomije se odkupi z dobro lego, brezžičnostjo in natančnostjo. Ker gre za lasersko tehnologijo miška ni izbirčna s podlago in jo lahko uporabljamo tudi brez podloge na različnih površinah.




Miška sprejme dve standardni AA bateriji, ki sta obe obrnjeni v isto smer (dobra rešitev). Sam sem vstavil dva Sanyo Eneloop akumulatorja. Po podatkih proizvajalca naj bi s standardnimi baterijami zdržala 18 ur miganja. V paketu dobimo 2xAA alkalni bateriji. Tudi pokrov baterij se lepo odpre ter zapre, brez nepotrebnih zatikov in uporabe sile. Enostavno in funkcionalno. Mogoče ji manjka le še konektor ali kontakti za polnjenje akumulatorjev kar v miški sami, vendar tudi zamenjava le-teh ni zamudna in moteča.