14 januar 2009

Logitech diNovo tipkovnica za prenosnike

Drugi testirani Logitech izdelek je brezžična tipkovnica diNovo, primarno namenjena prenosnim računalnikom. Tudi to povežemo s PC računalnikom oz. prenosnikom preko Bluetooth vmesnika.






Zraven poleg Bluetooth sprejemnika dobimo še CD s SetPoint konfiguracijskim programom ter navodila.



Moja testna tipkovnica ima ameriški nabor znakov in 105 tipk. To oviro bi brez težav rešil z nalepkami s šumniki, pri nas pa so v trgovinah itak tipkovnice s slovenskimi znaki. Tipkovnica ima malo utesnjene tipke zaradi varčevanje pri velikosti, a so te hkrati zelo premišljeno in funkcionalno razporejene. Poleg tega ima celotno tipko enter in ne ozke (enako velike kot Shift), kot je to v navadi pri nekaterih drugih tipkovnicah, kjer so tudi varčevali s prostorom. Tipkovnica je, tako kot vsi izdelki Logitech-a, narejena robustno in iz kakovostnih materialov. Na zgornji desni zunanji strani se nahaja stikalo za vklop. Po vklopu nekaj časa sveti zelena lučka, nato se ta izklopi, da ni moteča.



Na F tipkah najdemo še veliko bližnjic, do katerih pridemo s kombinacijo tipke FN in ene izmed F-tipk (F1, F2...). Vse te funkcije lahko prilagodimo lastnim željam preko programa SetPoint.


Tipke imajo manjši hod in se po občutku obnašajo zelo podobno kot pri vgrajeni tipkovnici na prenosniku. So tudi mehkejše in povzročajo zelo malo šuma pri tipkanju. Pri Logitechu so to označili z imenom PerfectStroke sistem.




Tudi pri tej tipkovnici imamo zraven priložen Bluetooth (2.4 GHz) adapter (dongle), ki pa je za razliko od miške V550 Nano, tukaj precej večji (standarden). To je precej moteče, sploh ker je tipkovnica narejena za prenosnike, kjer nas vsak nepotrebni štrleči predmet iz USB-ja ovira. Ne vem zakaj se tudi tu niso odločili za micro adapter ali še bolje za delovanje kar preko standardnega Bluetooth adapterja, ki bi bil lahko priložen ali pa bi uporabili že obstoječega. Poleg tega ima že skoraj vsak sodobnejši laptop vgrajeno povezavo Bluetooth in bi bila uporaba te tipkovnice tako še lažja. Drugače adapter v Visti in XP-jih ne potrebuje gonilnikov, vtakneš in dela.

Domet je odličen, saj tipkovnica deluje brezhibno na razdalji večji od 10m od sprejemnika, kar zadostuje standardu Bluetooth Class 2 (2.5 mW).




Na hrbtu tipkovnice najdemo režo za 4x AAA baterije, ki so tudi priložene. Po podatkih na škatli tipkovnice naj bi ob zmerni uporabi le-te zdržale kar neverjetna tri leta.




Kot vidite je tipkovnica zelo tanka in na sploh lepih zaobljenih mer.



Nad ševilčnico najdemo še tipke za kontrolo zvoka ter skrajno na desnem koncu (nad tipko minus) bližnjico do kalkulatorja.


Hrbtna stran.

0 komentarjev: